Ποια ανάπτυξη με τη Ν.Δ.
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94053″ img_size=”full”][vc_column_text]
Του Πάνου Τριγάζη
Φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις υπόσχεται σε κάθε κατεύθυνση η νέα κυβέρνηση, αν και μέχρι τώρα ευνοημένα βγαίνουν τα μεγάλα εισοδήματα, π.χ., με τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Και όταν οι εκπρόσωποί της ερωτώνται «πού θα βρείτε τα λεφτά;», απαντούν μονότονα «με την ανάπτυξη». Λες και η ανάπτυξη έρχεται αυτομάτως, όπως τα πρωτοβρόχια το φθινόπωρο.
Επιπλέον, δεν εξηγούν ποια ανάπτυξη υπόσχονται. Διότι οι απόφοιτοι του Χάρβαρντ και άλλων σπουδαίων πανεπιστημίων της αλλοδαπής δεν μπορεί να μη γνωρίζουν ότι ο πλέον αντιπροσωπευτικός παγκόσμιος οργανισμός, δηλαδή ο ΟΗΕ, έχει εισαγάγει από το 1990 την έννοια της Βιώσιμης Ανθρώπινης Ανάπτυξης, δημοσιεύοντας κάθε χρόνο και σχετική έκθεση με τίτλο Human Development Report, διά του οποίου κατατάσσει και τις χώρες του κόσμου με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης.
Δεν είναι τυχαίο ότι στον σχετικό κατάλογο τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι χώρες της Σκανδιναβίας, οι οποίες διατηρούν ισχυρό κοινωνικό κράτος, ενώ πρωταγωνιστούν και στην περιβαλλοντική προστασία.
Υπενθυμίζω ότι η συντηρητική αντίληψη ταυτίζει την ανάπτυξη με την οικονομική μεγέθυνση (growth), η οποία συχνά αφήνει πίσω της κοινωνικά και οικολογικά ερείπια, ενώ μεταφράζεται και σε «άνεργη ανάπτυξη» (jobless growth).
Ως σύγχρονο αριστερό ευρωπαϊστικό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μια κοινωνική Ευρώπη στη βάση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης σε ευθεία σύγκρουση με το σημερινό. Η δική μας αντίληψη για την ανάπτυξη είναι «pro-people», «pro-jobs», «pro-environment». Αυτή είναι και η αντίληψή μας για το μεγάλο προοδευτικό αριστερό κόμμα που οφείλουμε να οικοδομήσουμε.
Τόσο η έννοια της Αριστεράς όσο και της προόδου διαφοροποιούνται στη διαδρομή του χρόνου. Για παράδειγμα, άλλοτε η Αριστερά τασσόταν ανεπιφύλακτα υπέρ της βιομηχανικής ανάπτυξης. Σήμερα όμως, το χτίσιμο μιας βιομηχανικής μονάδας μπορεί να συνεπάγεται την καταστροφή του περιβάλλοντος, γι’ αυτό η σύγχρονη αριστερή πρόταση μπορεί να περιλαμβάνει και το κλείσιμο μιας βιομηχανίας, έστω και αν χαθούν θέσεις εργασίας, που μπορεί όμως να δημιουργηθούν κάπου αλλού.
Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής περί την ανάπτυξη από τη νέα κυβέρνηση δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, με τον Αδωνι Γεωργιάδη επικεφαλής του αντίστοιχου υπουργείου, ο οποίος έσπευσε να κάνει «τεμενάδες» στον κ. Σπύρο Λάτση για την επένδυση στο Ελληνικό, που δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει με κυβέρνηση Ν.Δ.
Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καλές επιδόσεις και στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων, τις οποίες η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση δεν είχε το θάρρος να αναγνωρίσει, με καλύτερο παράδειγμα την ελληνοκινεζική συνεργασία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]