FOLLOW US: facebook twitter

«Πλώρη» για επανεκλογή από τον α’ γύρο

Ημερομηνία: 01-11-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”148779″ img_size=”full”][vc_column_text]

Κυριαρχία και ευρεία αποδοχή Φαρμάκη καταγράφει η δημοσκόπηση της DATA RC

-Υψηλό ποσοστό θετικής γνώμης στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ εμφανίζει ο περ/ρχης Δυτικής Ελλάδας


Αξιοσημείωτη αποδοχή στους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς καταγράφει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της DATA RC που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» της Αχαΐας.

Από τα ευρήματα του γκάλοπ προκύπτει πως το 56,3% των εκλογέων του ΚΙΝΑΛ, το 44,8% του ΣΥΡΙΖΑ και το 39,3% του ΚΚΕ έχουν θετική γνώμη για τον Νεκτάριο Φαρμάκη, πέρα από το 78,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ, ποσοστό εν πολλοίς αναμενόμενο λόγω των πολιτικών καταβολών του περιφερειάρχη.

Συνολικά, οι θετικές γνώμες (θετική & μάλλον θετική) καταγράφονται σε ποσοστό 56,4% των πολιτών ενώ οι αρνητικές γνώμες (αρνητική & μάλλον αρνητική) σε ποσοστό 14,9% και μόνο ένα 19,1% των ψηφοφόρων της ΠΔΕ δεν έχει διαμορφωμένη άποψη για τον Περιφερειάρχη.

Η διεισδυτικότητα του κ. Φαρμάκη στο σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη ότι το εκλογικό ποσοστό του περιφερειάρχη στην πρόθεση ψήφου, είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό της Νέας Δημοκρατίας στη Δυτική Ελλάδα. Ο Νεκτάριος Φαρμάκης στην απλή πρόθεση ψήφου παίρνει 37,2% έναντι 15,2% του προκατόχου του, Απόστολου Κατσιφάρα, και στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή φτάνει στο 49,5% έναντι 23,1% του πρώην περιφερειάρχη. Αντίστοιχα, το κυβερνών κόμμα παίρνει μόλις 23,9% στην εκτίμηση ψήφου έναντι 22,1 του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΙΝΑΛ είναι στο 7,3%.

Η θετική εικόνα του κοινού για τον Ν. Φαρμάκη για το 24,7% των πολιτών έχει προκύψει από τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια και για το 20,2% από το ενδιαφέρον που δηλώνουν ότι δείχνει και το γεγονός ότι «προσπαθεί για το καλύτερο». Για άλλους «είναι δραστήριος, εργατικός και μαχητικός» (10,8%), είναι «ειλικρινής, αξιοπρεπής, ακέραιος χαρακτήρας» (5,4%), «νέος και ικανός» (4,1%) καθώς και «προσιτός- συζητήσιμος» (3,9%).

Σοβαρότητα και εμπιστοσύνη

Αναλύοντας τις απαντήσεις των πολιτών για τον λόγο που αξιολογούν θετικά των Ν.Φαρμάκη συναντάμε απόψεις που διαμορφώνονται λόγω των έργων συνολικά αλλά και συγκεκριμένων που έχουν υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του, απόψεις που σχετίζονται με χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του αλλά και απόψεις που σχετίζονται με το ενδιαφέρον και την προσπάθεια που έχει καταβάλει στην έως τώρα θητεία του, αναγνωρίζοντας ότι τα αποτελέσματα θα διαφανούν στο μέλλον.

Η πλειονότητα του εκλογικού σώματος της ΠΔΕ αποδίδει στον Ν.Φαρμάκη θετικά χαρακτηριστικά με κύρια την «σοβαρότητα» (86,3%), την «εργατικότητα» (77,8%), την «ειλικρίνεια» (72,8%), τη «μαχητικότητα» (72,1%) ενώ παράλληλα θεωρούν ότι «είναι κοντά στον απλό άνθρωπο» (70,2%) και «μπορούν να τον εμπιστευτούν» (70,6%),

Η «σοβαρότητα» που διακρίνει κατά τους εκλογείς τον Ν. Φαρμάκη καταγράφεται ως το κυριότερο θετικό χαρακτηριστικό του τόσο στους «υποστηρικτές» του δηλαδή σε όσους τον είχαν ψηφίσει το 2019 (α και β γύρο) και δηλώνουν ξανά πρόθεση να τον ψηφίσουν όσο και στο λοιπό εκλογικό σώμα (γράφημα 4). Η «εργατικότητα» και ο «δραστήριος χαρακτήρας» του είναι ακόμα ένα θετικό χαρακτηριστικό που του αποδίδεται από το 97,2% των «υποστηρικτών» του αλλά και από το 62,7% του λοιπού εκλογικού σώματος.
Μετά από δύο χρόνια θητείας περισσότεροι από ένας στους δύο πολίτες (51,3%) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αξιολογούν θετικά το έως τώρα έργο του νυν Περιφερειάρχη. Θετικότερα αξιολογούν το έργο του Ν. Φαρμάκη οι άνδρες, οι νεότερες ηλικίες , οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, οι ψηφοφόροι της ΝΔ (ψήφος 2019) (72,8%) και του ΚΙΝΑΛ(53%). Θετικά επίσης αξιολογείται από το 56,5% των ψηφοφόρων του Κ. Σπηλιόπουλου (Περιφερειακές εκλογές 2019) και όσους αυτοτοποθετούνται πολιτικά στο κέντρο, κεντροδεξιά και δεξιά.

Χαμηλότερα, αλλά και πάλι πολύ σημαντικά ποσοστά θετικής αξιολόγησης καταγράφονται από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που κυμαίνονται περίπου στο 38%, αλλά και στους ψηφοφόρους του Απ. Κατσιφάρα (Περιφερειακές εκλογές 2019) 44,4%.

 

Η παράμετρος της συσπείρωσης

Μία από τις παραμέτρους που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές του 2019 και παραμένει σταθερή έως σήμερα, είναι τα ποσοστά συσπείρωσης που καταγράφουν Φαρμάκης και Κατσιφάρας. Ο Ν. Φαρμάκης καταγράφει συσπείρωση του 74,7% των ψηφοφόρων του χωρίς σημαντικές απώλειες προς άλλους υποψηφίους με 13,5% του εκλογικού σώματός του να δηλώνει αναποφάσιστο.

Ο Απ. Κατσιφάρας παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση στους ψηφοφόρους του 2019, η οποία καταγράφεται στο 48% με απώλειες προς τον Ν. Φαρμάκη (17,5%) και μικρότερες προς τον Β. Χατζηλάμπρου (4,2%) αλλά και ποσοστό 19,3% αναποφάσιστων. Το ποσοστό των αναποφάσιστων που καταγράφει η έρευνα είναι 21%. Με βάση τα δημογραφικά είναι περισσότερο γυναίκες, από νεότερες ηλικίες, από την Ηλεία και από την Κεντροαριστερά.

Ο πρώην περιφερειάρχης έχει αναγνωρισιμότητα 98%, θετικές γνώμες (θετική & μάλλον θετική) στο 42,9% των πολιτών και αρνητικές γνώμες (αρνητική & μάλλον αρνητική) στο 39%. Ωστόσο, η δημοτικότητά του Α.Κατσιφάρα είναι ισχυρή κυρίως στους ψηφοφόρους της Αχαΐας, στις ηλικιακές κατηγορίες 60 ετών και άνω και στους πολίτες του αυτοτοποθετούνται πολιτικά στο κέντρο και κεντροαριστερά. Το 15,8% των ψηφοφόρων της ΠΔΕ δεν έχει διαμορφωμένη άποψη.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται ενισχυμένος ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης και βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, με 6,8% και με 10,8% στην αναγωγή, προσπερνώντας τον Κώστα Σπηλιόπουλος (4,5% και 6,9%), ενώ διατηρεί δυναμική ο Βασίλης Χατζηλάμπρου της Αντίσταστης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας (3,8% και 5,8%).[/vc_column_text][vc_single_image image=”150546″ img_size=”full”][vc_single_image image=”150544″ img_size=”full”][vc_single_image image=”150545″ img_size=”full”][vc_column_text]

Ανάλυση των ευρημάτων

Μέχρι πρόσφατα τα κόμματα έπαιζαν σημαίνοντα ρόλο στις προτιμήσεις για τις περιφερειακές εκλογές, διότι επέλεγαν υποψήφιο που θα στηρίξουν με κριτήριο την εκλογιμότητα και διότι οι ίδιοι οι υποψήφιοι συνεργάζονταν με τα κόμματα που τους στηρίζαν με πολλές μεθόδους. Αυτό συνέβη στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ιδιαίτερα στον δεύτερο γύρο των εκλογών, μεγάλο μέρος των εκλογέων επιλέξαν με κομματικό κριτήριο.

Η εμφάνιση του Νεκτάριου Φαρμάκη άλλαξε εν μέρει αυτή την εκλογική συμπεριφορά, στις εκλογές του 2019 όπως αποδείχτηκε από τα αποτελέσματα. Ψηφίστηκε από ένα σημαντικό μέρος εκλογέων εκτός Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό βοήθησε η καταγωγή του από τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας (δεν συνέβαλε στην διατήρηση των κομματικών παθών της Αχαΐας), ότι κρατήθηκε εκτός συστήματος των «κομματαρχών» και των τριών Νομών και γενικότερα στο ότι «επένδυσε» σε «προσωπικά χαρακτηριστικά» (νέος, άφθαρτος, σοβαρός, προσεγγίσιμος κλπ) που τον έκαναν αποδεκτό σε ευρεία κοινωνικά στρώματα. Είτε δίνοντας την ψήφο, είτε την αποδοχή απλά.

Η τάση της αποσύνδεσης της κομματικής προτίμησης από αυτή για Περιφερειάρχη παραμένει ισχυρή στην έρευνα, καθώς ο Ν. Φαρμάκης δείχνει ότι διατηρεί «επαφή» και με μεγάλο τμήμα των εκλογέων που δεν τον ψήφισαν αλλά έχουν θετική γνώμη για την προσωπικότητά του και τη γενικότερη στάση του (ανάλογη τάση κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις και για τον Α. Κατσιφάρα από το 2013 μέχρι το 2015). Οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν την εκλογή του Νεκτάριου Φαρμάκη, όπως και η παρούσα. βεβαιώνουν ότι διατηρεί πολύ υψηλό θετικό προφίλ και πολύ ισχυρή προσωπικότητα σε ευρεία τμήματα του εκλογικού σώματος. Το «έργο στην Περιφέρεια» έρχεται σε «δεύτερη μοίρα». Η Περιφέρεια για τους περισσότερους αποτελεί (δυστυχώς) προέκταση της λειτουργίας του κράτους και αξιολογείται ανάλογα από το εκλογικό σώμα.

Η «τάση» στη Δυτική Ελλάδα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτεύει σταθερά αλλά και ότι η ΝΔ να μικραίνει τη διαφορά της από αυτόν. Τον Ιανουάριο του 2015 η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σχεδόν 15% τον Σεπτέμβριο μειώθηκε στο 12% και το 2019 έφτασε σε μικρότερη από μονάδα. Τώρα η δημοσκόπηση εμφανίζει τη ΝΔ πρώτη έστω και με βραχεία κεφαλή, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαμηλή «συσπείρωση». Κατά συνέπεια η πιθανότητα να εξακολουθεί στην Δυτική Ελλάδα να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση εκλογών, παραμένει πολύ ισχυρή.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρός νομός παραμένει η Αχαΐα και ισχυρή πόλη η Πάτρα. Σε όλες τις εκλογές η δύναμη του καταγράφεται άνω του 40%. Ομοίως εάν κανείς υπολογίσει το άθροισμα των κομματικών δυνάμεων που αυτό τοποθετούνται στην «Κέντρο Αριστερά». Αντίστοιχα το «ασθενές» σημείο για την Ν.Δ. είναι η Αχαΐα και ιδίως η Πάτρα.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης τροφοδοτεί την εκλογική του βάση αναλογικά περισσότερο από τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, το εκλογικό σώμα της ΝΔ (το οποίο εμφανίζεται ενισχυμένο αυτή την περίοδο) και από μικρότερα (αλλά πολύ δυναμικά) τμήματα όλων σχεδόν των γεωγραφικών, κοινωνικών και κομματικών στρωματοποιήσεων.

Οι δημοσκοπήσεις στην παρούσα στιγμή καταγράφουν ενίσχυση της δύναμης της παράταξης Ν. Φαρμάκη ακόμα και με κριτήριο τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019. Εάν σε αυτό υπολογιστεί και το υπάρχον «έλλειμα συσπείρωσης» της παράταξης του, τότε έχει κάθε λόγο να διεκδικεί ως ρεαλιστικό στόχο το 43% και την εκλογή του από τον α’ γύρο.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας τροφοδοτεί την εκλογική του βάση αναλογικά περισσότερο από την Αχαΐα, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, την εργατική τάξη και τους ανέργους, και όσους αυτό τοποθετούνται ως Κέντροαριστεροί. Δεν αποκλείεται αυτά τα δεδομένα να τον οδηγήσουν στην επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή, ειδικά αν εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Παπανδρέου.[/vc_column_text][vc_single_image image=”150543″ img_size=”full”][vc_single_image image=”150542″ img_size=”full”][vc_single_image image=”150547″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia