FOLLOW US: facebook twitter

Πληθωρισμός «τραπεζικής απληστίας»

Ημερομηνία: 15-03-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Υπέρμετρη συσσώρευση κερδών σημειώνουν οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες την τελευταία διετία, εκμεταλλευόμενες την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ και κυρίως το γεγονός ότι διατηρούν από τα υψηλότερα περιθώρια επιτοκίου.

Αυτή τη «συνθήκη» που εκτόξευσε στα ύψη την κερδοφορία των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και δυσχέρανε κι άλλο το έργο των δανειοληπτών, το ΚΕΠΕ την ονομάζει «πληθωρισμό της τραπεζικής απληστίας».

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών παρατηρεί στη σχετική του έρευνα, ότι

οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, σύμφωνα πάντα με το ΚΕΠΕ πιθανότατα εκμεταλλευόμενες την υψηλή συγκέντρωση και τον χαμηλό ανταγωνισμό στον εγχώριο κλάδο – απαλλαγμένες πια από τα «κόκκινα δάνεια» τα οποία μεταφέρθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους ισολογισμούς τους στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και επωφελούμενες από τις αυξήσεις επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ, κατέγραψαν μεγάλες αυξήσεις στο καθαρό επιτοκιακό εισόδημα και, κατά συνέπεια, σημαντικά κέρδη (εκτιμώνται κοντά στα 7,53 δισεκ. Ευρω τη διετία 2022-2023

Αυτή η υπέρμετρη συσσώρευση κερδών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μπορεί να ονομαστεί και πληθωρισμός της «τραπεζικής απληστίας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia