FOLLOW US: facebook twitter

Θα πληρώνονται στην ώρα τους οι εργαζόμενοι προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα

Ημερομηνία: 15-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Τέλος η ομηρία!

mpalaouras

της Κικής Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr

-Με τροπολογία που κατέθεσε ο Μ. Μπαλαούρας και ψηφίστηκε στη Βουλή

Χρόνια προβλήματα, επιλύει η τροπολογία που κατατέθηκε από τον Ηλείο Βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα και την οποία συνυπογράφουν 18 ακόμα βουλευτές, σχετικά με τις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ για την επίτευξη κοινωφελούς σκοπού και από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μετά την ψήφιση της (με ευρύτατη πλειοψηφία), θα μπορούν πλέον οι ΟΤΑ και οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις τους, να εκταμιεύουν τα απαιτούμενα ποσά και να πληρώνονται στην ώρα τους οι εργαζόμενοι και όσοι δικαιούνται επιχορηγήσεις. Έτσι λοιπόν, οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» σε όλη την Ηλεία, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, τα Κέντρα Υποστήριξης Ευπαθών Ομάδων, τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα και γενικότερα όσοι μετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται, από εθνικούς πόρους και την Ε.Ε., θα πληρώνονται επιτέλους στην … ώρα τους!

Ειδικότερα, με την προτεινόμενη ρύθμιση, οι επιχορηγήσεις που λαμβάνουν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα αναφερόμενα νομικά τους πρόσωπα από εθνικούς πόρους ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίτευξη κοινωφελούς σκοπού, δεν κατάσχονται και δεν συμψηφίζονται. Για την είσπραξη των επιχορηγήσεων αυτών χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί έκδοσης βεβαίωσης μη οφειλής από τις δημόσιες οικονομικές Υπηρεσίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με αυτή τη ρύθμιση  αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που στερεί από τους παραπάνω φορείς πολύτιμους πόρους για την επίτευξη κοινωφελών σκοπών.

Ο κ. Μπαλαούρας κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε «τον ανθρώπινο, κοινωνικό, οικονομικό, αλλά και τον πολιτισμικό χαρακτήρα αυτής της ρύθμισης», αφού μετά από 15 χρόνια λύνεται ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε εκατοντάδες ανθρώπους. Οι εργοδότες ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα, κατάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, όπως στον Πύργο και σε άλλες πόλεις της Ηλείας, λόγω μη χορήγησης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, δε μπορούσαν να εκταμιεύουν τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά, με συνέπεια να μη μπορούν να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους και τις επιχορηγήσεις οι δικαιούχοι».

Δήλωση Χάρη Αντύπα- προέδρου Δ.Σ της ΔΗΚΕΠ 

adypas-xaris

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΗΚΕΠ και Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πύργου Χάρης Αντύπας δήλωσε σχετικά για το θέμα αυτό: «Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε χθες (Τετάρτη) τροπολογία που επιλύει με οριστικό τρόπο προβλήματα που αφορούν εκατοντάδες κοινωφελείς επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζομένους που απασχολούνταν στην υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων (Βοήθεια στο σπίτι, Κέντρο στήριξης ευπαθών ομάδων, Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών,  Κ.Α.Π.Η. κ.α.). Τα προβλήματα αυτά εκκρεμούσαν ως δισεπίλυτα για χρονικό διάστημα που ξεπερνούσε την δεκαετία, σχετίζονταν με την δυνατότητα είσπραξης των επιχορηγήσεων, την αδυναμία έκδοσης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, και την βεβαίωση οφειλών ασφαλιστικών εισφορών μηνιαίωςπαρά το ότι η είσπραξη των σχετικών χρηματοδοτήσεων λάμβανε χώρα σε αρκετά μεταγενέστερο χρόνο . Από την ανάληψη των καθηκόντων μας εντοπίσαμε την έκταση των συγκεκριμένων προβλημάτων, που η επίλυσή τους φάνταζε αδύνατη, αντιληφθήκαμε και διαμορφώσαμε ένα σχέδιο οριστικής και δίκαιης επίλυσής τους και υποβάλλαμε σχετικό αίτημα στον βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κο Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος κατανόησε αμέσως την σπουδαιότητα του ζητήματος, εξασφάλισε τις εγκρίσεις των συναρμοδίων υπουργείων και δρομολόγησε όλες τις δαιδαλώδεις διαδικασίες μέχρι και της εισαγωγής του σχεδίου της τροπολογίας στο νομοθετικό σώμα . Νιώθοντας απόλυτα δικαιωμένος για τον αγώνα μας, εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Μάκη Μπαλαούρα για την πολύμηνη και επίμονη προσπάθειά του, στο βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Μπαξεβανάκη για την αμέριστη συμπαράστασή του, καθώς και στους εργαζόμενούς μας για την απερίγραπτη υπομονή τους και το ασίγαστο ενδιαφέρον τους. Τέλος θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ και στην αποφασιστική συνδρομή των Διοικητή Ι.Κ.Α. και συμπολίτη μας κου Διονυσίου Καλαματιανού, και Υφυπουργού Εργασίας κου Τάσου Πετρόπουλου.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος