FOLLOW US: facebook twitter

Το «μπαλάκι» στο ΦΟΔΣΑ για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ

Ημερομηνία: 15-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Proini_15- - 4--16 ntina:Σχέδιο 1.qxd

Διευκρινήσεις του Υπ. Περιβάλλοντος στο Δήμο Ήλιδας

της Κικής Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr

  • Σχετική διάταξη εξαιρεί σε περιπτώσεις κινδύνου της δημόσιας υγείας την Περιβαλλοντική αδειόδοτηση

Το «μπαλάκι» για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά, πέφτει πλέον στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, καθώς με χθεσινό έγγραφο της Γενικής Διευθύντριας Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπ. Περιβάλλοντος Μ. Κρητικού προς το Δήμο Ήλιδας, δίνονται όλες οι απαιτούμενες «Διευκρινήσεις και Κατευθύνσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων» – όπως άλλωστε της είχαν ζητηθεί-  προσφέροντας μάλιστα τη δυνατότητα εξαίρεσης της διαδικασίας Περιβαλλοντικής αδειοδότησης «σε εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες τίθεται σε σοβαρό και προφανή κίνδυνο η δημόσια υγεία ή ασφάλεια, εφόσον βεβαίως ο φορέας θεωρεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις εφαρμογής της εν λόγω διάταξης (άρθρο 47 του Ν.4042/2012 – ΦΕΚ 24/Α/2012)».

Ουσιαστικά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την ύστατη στιγμή, «προσφέρει» στο ΦΟΔΣΑ Ηλείας ως εναλλακτική λύση για την αποκομιδή των σκουπιδιών, τη δυνατότητα να συντάξει πλήρη φάκελο που να τεκμηριώνει τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία, κάτι που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην περίπτωση που συμβεί, θα απαιτηθεί μόλις μια ημέρα για να δοθεί το «οκ» της άμεσης αδειοδότησης λειτουργίας του ΧΥΤΥ.

Το ότι πληρούνται απόλυτα οι προϋποθέσεις που ορίζονται μέσω του συγκεκριμένου εγγράφου, δε χωρά καμία αμφιβολία καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας και όλοι οι Επιστημονικοί φορείς, ουκ ολίγες φορές έχουν αναφερθεί με ανακοινώσεις τους, την τελευταία διετία, για τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχει η δημόσια υγεία λογω της παρατεταμένης συσσώρευσης των σκουπιδιών.

Το θέμα είναι, να αναλάβει και αυτή τη φορά, ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας την πρωτοβουλία να δώσει άμεση λύση για την ολοκλήρωση της αποκομιδής και της εναπόθεσης των απορριμμάτων προς διαχείριση στην Τριανταφυλλιά.

Η απάντηση του Υπουργείου

Αναλυτικά το έγγραφο με τις απαντήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση του σχετικού εγγράφου σας, με ερώτημα εάν η πρόταση διαχείρισης 10.000 τόνων αστικών σύμμεικτων αποβλήτων των Δήμων του Νομού Ηλείας, που περιγράφεται στην τεχνική έκθεση και περιλαμβάνει και λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων προσωρινής φύσεως, συνάδει «με τις προδιαγραφές» και την σχετική απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) όπως τροποποιήθηκε με σχετική Υπουργική απόφαση, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

  • Διαπιστώνεται καταρχάς ότι η πρόταση περιλαμβάνει και χρήση του ΧΥΤΥ του έργου «Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Νομού Ηλείας». Δεδομένου όμως ότι αρμόδιοι για τις υποδομές διαχείρισης ΑΣΑ επιπέδου διαχειριστικής ενότητας, όπως στο εν λόγω έργο, είναι οι οικείοι ΦΟΔΣΑ, και εν προκειμένω ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ηλείας, θα πρέπει να τεκμηριωθεί η συμφωνία του ως άνω Συνδέσμου με την ως άνω πρόταση και η αρμοδιότητα της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ήλιδας για την προώθηση της.
  • Σε περίπτωση που ο φορέας του εν λόγω έργου επιθυμεί την τροποποίηση ή επέκταση του τεχνικού αντικείμενου του εν σχέσει με τα προβλεπόμενα από την ΑΕΠΟ του, οφείλει να υποβάλλει στην Υπηρεσία μας αίτημα τροποποίησης της τελευταίας, κατά τα προβλεπόμενα από το άρθρο 6 του Ν.4014/2011 (ΦΕΚ 209Α) συνοδευόμενου από σχετικό φάκελο τροποποίησης που πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές της ΥΑ οικ. 170225/2014 (ΦΕΚ 135Β).
  • Εναλλακτικά ο φορέας του εν λόγω έργου, δύναται να αιτηθεί την τήρηση των προβλεπόμενων από την παράγραφο 2β του άρθρου 1 του Ν.4014/2011, η οποία έχει προστεθεί με την παράγραφο 2 του άρθρου 47 του Ν. 4042/2013 (ΦΕΚ 24/Α/2012) και αφορά τη δυνατότητα εξαίρεσης έργων ανάκτησης ή διάθεσης αποβλήτων από την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδοτησης, σε εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες τίθεται σε σοβαρό και προφανή κίνδυνο η δημόσια υγεία ή ασφάλεια, εφόσον βεβαίως ο φορέας θεωρεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της εν λόγω διάταξης».

Έκτακτο ΦΟΔΣΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, συγκαλεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Φορέα, ώστε να ληφθούν εκ νέου αποφάσεις.

Σε ότι αφορά για το επίμαχο έγγραφο ο κ. Χριστοδουλόπουλος μιλώντας στην Πρωινή τόνισε πως «…μέχρι τις εννέα το βράδυ το περίεργο το συγκεκριμένο έγγραφο δεν έχει φτάσει στα χέρια μου». Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ σημείωσε πως ενημερώθηκε για την ύπαρξή του από τον τοπικό Τύπο και από δελτίο Τύπου που εξέδωσε η βουλευτής Ηλείας κα Γεωργοπούλου – Σαλτάρη. Επέμεινε δε πως το έγγραφο έως την ώρα που γράφονταν το αυτό ρεπορτάζ, δεν είχε φτάσει στο γραφείο του.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος