FOLLOW US: facebook twitter

Πληρωμές: Τι θα πληρώσουμε, τι θα πληρωθούμε ως το τέλος του 2023

Ημερομηνία: 20-12-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Θα μείνει κάτι από τα χρήματα που θα λάβουμε την προτελευταία εβδομάδα του χρόνου (;) καθώς ως το τέλος του θα πρέπει να καλύψουμε μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεών μας έναντι του κράτους.

Συνταξιούχοι, οικογένειες με παιδιά, άτομα με αναπηρία, ευάλωτα νοικοκυριά που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και άλλες κατηγορίες πολιτών αναμένεται να εισπράξουν μέσα στην εβδομάδα επιδόματα, συντάξεις, , βοηθήματα, δώρα. Την ίδια στιγμή, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να καλύψουν με τα χρήματα που θα λάβουν μία σειρά υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος εκτός και αν δοθούν παρατάσεις που θα μεταθέσουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα τις καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής όπως για παράδειγμα συμβαίνει κάθε χρόνο με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις

Την ίδια στιγμή χρονικό περιθώριο λιγότερο από δύο εβδομάδες έχουν εκατομμύρια πολίτες προκειμένου να καλύψουν έως το τέλος του έτους όλες τις υποχρεώσεις που έχουν έναντι του κράτους και να μην βρεθούν εκτεθειμένοι και αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Το ίδιο χρονικό διάστημα απομένει και για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εφόσον γνωρίζουν ότι φοροδιαφεύγουν μπορούν έστω και την τελευταία στιγμή να εμφανίσουν αυξημένα τα πραγματικά τους εισοδήματα – κέρδη ώστε να μην φορολογηθούν με το ελάχιστο εισόδημα που πρόκειται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών και το βασικότερο να μην βρεθούν στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Δαπάνες

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες να έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος του με αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με πλαστικό χρήμα ή e-banking. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο – πέναλτι 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων.

Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν φόροι ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα βεβαιωθέντα ποσά τόσο του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων όσο και του ΕΝΦΙΑ αλλά και των τελών κυκλοφορίας.

ΕΝΦΙΑ

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δισ. Ήδη έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο τμήμα του ΕΝΦΙΑ στις πρώτες 7 δόσεις που έχουν πληρωθεί και απομένουν περί τα 600 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η περίοδος αποπληρωμής. Τέλη Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η 8η δόση. Σε περίπτωση που κάποιος παραλείψει θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Ο φόρος εισοδήματος

Από την άλλη συνεχίζουν να τρέχουν και οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση για όσους δεν επέλαξαν την εφάπαξ εξόφληση του ποσού για να κερδίσουν έκπτωση 3%, ενώ η τελευταία δόση όπως και αυτή του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.

Έως τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν και δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις οφειλών, επιστροφή μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι πότε πληρώνονται 

Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας ήδη έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν είτε με κωδικούς πρόσβασης είτε απλώς με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου να εκδώσουν τα ειδοποιητήρια και να εξοφληθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Όμως σε αντίθεση με ό,τι έγινε την προηγούμενη διετία, φέτος, μόνο μια μικρή παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί, από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση για την καταβολή των τελών, με βάση το επικρατέστερο σενάριο, θα έχει διάρκεια μιας ή δύο εβδομάδων, δηλαδή με απώτατο όριο τη 15η Ιανουαρίου. Βέβαια, “συμπαρασύρει” και το χρονικό περιθώριο για την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων.

Με βάση πληροφορίες το νέο πλάνο που θα καθιερωθεί για τα τέλη προβλέπει κλιμακωτό «πέναλτι» για όσους ξεχνούν να καταβάλλουν εγκαίρως τα απαιτούμενα ποσά. Δηλαδή, το πρόστιμο θα κλιμακώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα, που καθυστερεί ένας ιδιοκτήτης οχήματος να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας. Ωστόσο πληροφορίες  αναφέρουν ότι το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι  δεν θα εφαρμοστεί από την φετινή χρονιά αλλά από το επόμενο έτος.

Πηγή: tovima,gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος