FOLLOW US: facebook twitter

Ώρα… ενισχύσεων για τους παραγωγούς

Ημερομηνία: 20-12-2023 | Συντάκτης:

-Από σήμερα έως και την Παρασκευή αναμένονται οι πληρωμές για το «τσεκ»

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αντίστροφα μετρούν οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηλείας, για να λάβουν τις γεωργικές ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού η ανεπίσημη ενημέρωση κάνει λόγο για σταδιακή καταβολή των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς από σήμερα το απόγευμα έως και την Παρασκευή.

Ο προγραμματισμός του Οργανισμού προβλέπει την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, γνωστής και ως «τσεκ», της αναδιανεμητικής και της εξισωτικής αποζημίωσης, ενώ αναμένεται και η ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων και η πληρωμή των Νέων Αγροτών. Σε εκκρεμότητα παραμένει μόνον το ζήτημα με την πληρωμή όσων έκαναν για πρώτη φορά αίτηση και ζητούν την επιδότησή τους από το Εθνικό Απόθεμα.

Η φετινή εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία από τους παραγωγούς, λόγω της μειωμένης προκαταβολής τον περασμένο Οκτώβριο στο «τσέκ», η οποία συνοδεύτηκε από ετεροχρονισμένες και μη πειστικές εξηγήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα επί της ουσίας δεν άνοιξε για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις για την πληρωμή, με αποτέλεσμα να παραμείνουν οι δικαιούχοι παραγωγοί στο… σκοτάδι για το τι τελικά θα πληρωθούν.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο υπεύθυνος του «ΓΑΙΑ επιχειρείν», Άλκης Κωνσταντόπουλος, το μικρό χρονικό περιθώριο και η περιορισμένη δυνατότητα αλλαγών δεν επέτρεψαν ουσιαστικές παρεμβάσεις. «Εμείς περιμέναμε να ανοίξει το σύστημα μέσα στον Νοέμβριο για να προλάβουμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους δικαιούχους στα αιτήματα διορθώσεων. Εντέλει αυτό άνοιξε την περασμένη εβδομάδα μόνο για τέσσερις-πέντε ημέρες επί της ουσίας, αλλά δίχως να μας επιτρέψει να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις ενόψει της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης», εξήγησε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος