FOLLOW US: facebook twitter

Πλήρης στήριξη στα άτομα με άνοια και νόσο Alzheimer

Ημερομηνία: 01-03-2024 | Συντάκτης:

-Με επιτυχία έγινε στην Κρέστενα η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

-Στο πλευρό των ανθρώπων που νοσούν οι κοινωνικές δομές του δήμου σε συνεργασία με το σωματείο «Φροντίζω»

Η πλήρης στήριξη του δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, μέσω των κοινωνικών δομών του και σε συνεργασία με το σωματείο Φροντίζω, προς τα άτομα που εμφανίζουν  άνοια και την νόσο Alzheimer, εκφράστηκε κατά την επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα «Μαθαίνω για την Άνοια… Φροντίζω για την Μνήμη μου», που έγινε το απόγευμα της πέμπτης στο χώρο της πρ. Μαθητικής  Εστίας Κρεστένων.

Η εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος σε συνεργασία με το Κοινωφελές Σωματείο Φροντίζω και τις Κοινωνικές Δομές Κέντρο Κοινότητας, Βοήθεια στο Σπίτι και Κοινωνικό Παντοπωλείο, παρουσίασε έντονο ενδιαφέρον από άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά και νεώτερους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Αρχικά η αντιδήμαρχος  του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Αθανασία Κουσκουρή, ευχαρίστησε εκ μέρους του δημάρχου κ. Σάκη Μπαλιούκου τα στελέχη του σωματείου Φροντίζω για την άμεση ανταπόκριση  στην πρωτοβουλία των κοινωνικών δομών του  δήμου, για την ενημερωτική εκδήλωση γύρω από την άνοια, καθώς επίσης και όλους τους παρευρισκόμενους, κάνοντας λόγο για ένα ευαίσθητο κοινωνικά πρόβλημα,  που δυστυχώς παρατηρείται    και στην περιοχή μας.

«Ο δήμαρχός μας έχει διαχρονικά επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον  γενικά για τα ζητήματα  όλων των ευαίσθητων κοινωνικών θεμάτων και ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με τα άτομα τρίτης ηλικίας  και των άλλων κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Πραγματικά έχει δώσει άπλετο το δρόμο της πρωτοβουλίας στις κοινωνικές μας δομές, ως πρώτοι υποδοχείς, για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της νόσου αυτής» τόνισε η κ. Κουσκουρή.

Στη συνέχεια έγινε σύντομη παρουσίαση των πολύ σημαντικών δράσεων του σωματείου Φροντίζω καθώς  και των κοινωνικών δομών του  δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, από την ψυχολόγο κ. Σοφία Πλαστουργού.

Σοβαρό πρόβλημα

Εξάλλου λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Δημήτριος Θεοδωρόπουλος, Κοινωνικός Λειτουργός MSc, Γενικός Διευθυντής του  Κοινωφελούς Σωματείου  Φροντίζω, ανέφερε ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε μετά από πρόσκληση του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί  η  τοπική κοινότητα γύρω από την άνοια και τη νόσο Alzheimer που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην εποχή μας, επηρεάζει τους μεγαλύτερους ανθρώπους αλλά και τις οικογένειες που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους.

«Στη χώρα μας ο αριθμός των ατόμων με άνοια ανέρχεται σε περισσότερο από 200.000, περίπου επηρεάζει το 6-8% των ατόμων άνω των 65 και αν σκεφτούμε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο γερασμένες χώρες στον κόσμο, σημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό στη χώρα μας , αλλά και στην περιοχή αναλογικά, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια μιας και  αναγκαστικά θα αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων τρίτης ηλικίας» δήλωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Σαν βασικότερους παράγοντες εμφάνισης της νόσου, ανέφερε προβλήματα όπως οι  διαταραχές διάθεσης, το άγχος, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α., που  εφόσον  δεν ενημερωθεί εγκαίρως ο κόσμος μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνισή της άνοιας, για την οποία όπως είπε δεν υπάρχει ξεκάθαρη θεραπεία αλλά κάποια φάρμακα που προσφέρουν υποστήριξη στους ασθενείς,  οι οποίοι όμως με διάφορες δράσεις ενδυνάμωσης  μπορούν να εμποδίσουν σε ικανοποιητικό βαθμό την εξέλιξή της.

Ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, από την ψυχολόγο του σωματείου κ. Βασιλική Γεωργούση με θέμα  «ας μιλήσουμε με απλά λόγια για την άνοια και την νόσο Alzheimer» και την ψυχολόγο του Προγράμματος  Διασύνδεσης Κέντρου Ημέρας Νικολία Κατεφίδου, με θέμα «το Πρόγραμμα Διασύνδεσης του σωματείου Φροντίζω-Συνεργασία με δομές τρίτης ηλικίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης από τους επιστήμονες του ‘Φροντίζω’ έγιναν αξιολογήσεις σε άτομα άνω των 60 από την ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να διαπιστωθούν οι   νοητικές τους λειτουργίες, με σκοπό  την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Δήμητρα Ζαφειροπούλου, ο αντιδήμαρχος κ. Αν. Καρνάρος, ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας κ. Σπ. Πολίτης, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Κρεστένων κ. Αριστέα Παπαδοπούλου, ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Κρεστένων κ. Πέτρος Γαβράς, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες και πλήθος κόσμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος