FOLLOW US: facebook twitter

«Πλάτωνα – Απολογία Σωκράτη» στο Φεστιβάλ Ήλιδας

Ημερομηνία: 08-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

apologia-swkrati

Η παράσταση του Δήμου Αβδελιώτη παραγωγής ΚΘΒΕ που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς στις 6 Ιουλίου  στο Τατάνειο

  • Η συγκλονιστικότερη Δίκη στην ιστορία του Πολιτισμού παρουσιάζεται στην αρχαία ελληνική γλώσσα

Η Θεατρική παράσταση “ΠΛΑΤΩΝΑ – ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ”,  που καθήλωσε κοινό  και κριτικούς όπου κι αν παίχτηκε σε όλη την Ελλάδα και κυρίως σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, σε  διδασκαλία ερμηνείας αρχαίου κειμένου-σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας- ΚΘΒΕ-  πρόκειται να παρουσιαστεί στην Ηλεία, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας στο Τατάνειο Θέατρο Αμαλιάδας, την Τετάρτη  6 Ιουλίου 2016.

Το έργο του Πλάτωνα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην πρωτότυπη μορφή, στα αρχαία ελληνικά -με υπέρτιτλους- και στον ρόλο του Σωκράτη θα εμφανίζεται ο Βασίλης Καραμπούλας, ενώ Μέλητος (ήταν ένας από τους τρεις κατηγόρους) θα είναι ο Θανάσης Δισλής.

 dimos-abdeliodis

«Επέλεξα το κείμενο του Πλάτωνα αναφέρει ο γνωστός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και παραγωγός, που τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στο θέατρο –  και μάλιστα στην πρωτότυπη μορφή του, γιατί θέλω να μεταδώσω αυτό το πολύ σπουδαίο κείμενο μέσα από τη μουσικότητα του λόγου».

Τρία χρόνια δουλεύει την παράσταση αυτή ο Δήμος Αβδελιώδης. Τον Μάιο του 2012 ξεκίνησαν οι πρόβες με τον Βασίλη Καραμπούλα. Οι δυο τους συνεργάζονταν τότε με το Εθνικό Θέατρο, στην «Ερωφίλη» του Χορτάτση, ο πρώτος ως σκηνοθέτης και ο δεύτερος ως μέλος του χορού. Η ιδέα ήταν του Δ. Αβδελιώδη, ο Β. Καραμπούλας ανταποκρίθηκε με θέρμη και άρχισαν να δουλεύουν πάνω στο κείμενο του Πλάτωνα.

Οι παραστάσεις που έδωσε ως τώρα,  ξεκινούν στις 19.15 με φυσικό φωτισμό τη δύση του ηλίου.

«Είναι πολύ σημαντικός ο συμβολισμός. Η δύση της ζωής του Σωκράτη οδήγησε στη δύση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Μετά τον θάνατό του κατέρρευσε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος. Η δύση του ήλιου θα σηματοδοτεί αυτό ακριβώς. Οταν πέφτει ο ήλιος και έρχεται το σκοτάδι, η παράσταση θα λαμβάνει τέλος. Ο Σωκράτης θα οδηγείται στον θάνατο. Ολα θα τελειώνουν», αναφέρει ο σκηνοθέτης.

 apologia-swkrati-poster

Η «Απολογία Σωκράτους», που έγινε στις 21 Μαΐου του 399 π.χ και καταγράφηκε πιθανόν το 397 π.χ., είναι το μοναδικό μη διαλογικό έργο του Πλάτωνα αλλά και το μόνο στο οποίο αναφέρει τον εαυτό του παρόντα και ενεργό κατά τη διαδικασία του Δικαστηρίου της Ηλιαίας. Ο βιωματικός τρόπος ενσάρκωσης του λόγου από τους ηθοποιούς, κάνει την παράσταση μια σπάνια βιωματική εμπειρία και για τους θεατές, που νοιώθουν επίσης βιωματικά τον τελετουργικό χαρακτήρα μιας αναπαράστασης, σαν να μεταφέρονται στην πραγματική ατμόσφαιρα της δίκης του Σωκράτη.

Πρόκειται για μια αυθεντική αναπαράσταση της συγκλονιστικότερης Δίκης στην ιστορία του πολιτισμού που κατέγραψε την εικόνα και τα ήθη του Δυτικού κόσμου, έτσι όπως είναι απαράλλακτα μέχρι και σήμερα. Οι υπέρτιτλοι της μετάφρασης θα είναι ένας μόνο οδηγός για την κατανόηση, η οποία θα γίνεται βαθιά και αποκαλυπτική κυρίως μέσα από το άκουσμα, του αρχαίου λόγου.

Η παράσταση που άφησε άφωνους τους θεατές, έχει εισπράξει διθυραμβικά σχόλια, οι κριτικοί κάνουν λόγο για μέθεξη  τονίζοντας ότι το αρχαίο κείμενο εκφέρεται τόσο φυσικά που στο μεγαλύτερο μέρος της «Απολογίας» δεν είναι απόλυτα αναγκαίο να παρακολουθεί ο θεατής τους υπέρτιτλους. Ο «Σωκράτης» μιλά στην καρδιά και το μυαλό στην γλώσσα μας και συνιστούν να μην χάσουμε την παράσταση!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος