FOLLOW US: facebook twitter

«Πλάτη» από την Περιφέρεια ως το 2029 για το ΚΕΘΕΑ Πύργου

Ημερομηνία: 20-11-2023 | Συντάκτης:

Την ένταξη της δράσης στο νέο ΕΣΠΑ υπέγραψε ο Νεκτάριος Φαρμάκης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Απρόσκοπτα θα συνεχίσει τη λειτουργία για τα επόμενα έξι τουλάχιστον το Πολυδύναμο Κέντρο του ΚΕΘΕΑ στον Πύργου, καθώς ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, υπέγραψε την ένταξη του Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης Δυτικής Ελλάδος με έδρα τον Πύργο, στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας 2021-2027, με προϋπολογισμό 157.147 ευρώ και συγχρηματοδότηση από το  Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Το Πολυδύναμο Κέντρο Πύργου αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και υποστηρίζει τους ανθρώπους τόσο σε νόμιμες (αλκοόλ, τζόγο, διαδίκτυο) όσο και παράνομες (ναρκωτικά) εξαρτήσεις, καθώς και τα μέλη του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος (οικογένεια, σύντροφοι). Το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης Πύργου λειτουργεί παράλληλα και προσφέρει υπηρεσίες στους ωφελούμενους του Πολυδύναμου Κέντρου Πύργου, του Συμβουλευτικού Κέντρου Πάτρας και άλλων δομών απεξάρτησης και του ΟΚΑΝΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επίσης προσφέρει υπηρεσίες και σε μετανάστες-0πρόσφυγες που διαμένουν σε Δομές Φιλοξενίας της Ηλείας.

Όπως αναφέρει η απόφαση που υπογράφει ο περιφερειάρχης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Εξάρτηση (EMCDDA) ορίζει την κοινωνική επανένταξη ως κάθε κοινωνική παρέμβαση με στόχο την κοινωνική ένταξη πρώην χρηστών ναρκωτικών ουσιών στην κοινότητα, θέτοντας ως βασικούς πυλώνες αυτής της διαδικασίας, τη στέγαση, την εκπαίδευση και την εργασία, συμπεριλαμβάνοντας και την επαγγελματική εκπαίδευση

Η ολοκλήρωση της θεραπευτικής διαδικασίας της απεξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες συνδέεται όχι μόνο με την αποχή από τη χρήση ουσιών αλλά και με μια πλήρως λειτουργική επανένταξη του πρώην χρήστη, αίροντας όλα εκείνα τα εμπόδια που οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό και την παραβατικότητα.

Tο ΚΕΘΕΑ θεωρεί την κοινωνική επανένταξη και ενσωμάτωση ως βασικό πυλώνα της διαδικασίας απεξάρτησης και κομβικό σημείο για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και την πρόληψη της υποτροπής. Για το λόγο αυτό από το 1987 λειτουργεί δράσεις και μονάδες κοινωνικής επανένταξης. Η ανάγκη για οργανωμένη δράση κοινωνικής ένταξης είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα που οι υψηλοί δείκτες ανεργίας και υποαπασχόλησης δυσχεραίνουν την εργασιακή και κοινωνική ένταξη των ανθρώπων που είτε έχουν ολοκληρώσει, είτε και κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας, δημιουργούν συνθήκες περιστρεφόμενης πόρτας στις υπηρεσίες. Οι δράσεις κοινωνικής ένταξης στοχεύουν στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και την κοινωνική ενσωμάτωση των πρώην εξαρτημένων, ή υπό απεξάρτηση ατόμων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος