FOLLOW US: facebook twitter

Πλάνο για αστεροσκοπείο το φθινόπωρο!

Ημερομηνία: 29-02-2024 | Συντάκτης:

-Ο εξοπλισμός είναι έτοιμος για εγκατάσταση μόλις διαμορφωθεί ο χώρος το Κούβελου, δήλωσε στην Πρωινή ο Ηλείος παν/μιακός Γ. Βελντές

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η λειτουργία του αστεροσκοπείου στον Πύργο ως το τέλος του έτους είναι ο μεγάλος στόχος της νέας δημοτικής αρχής, καθώς το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να συμβασιοποιηθεί η βελτίωση των εγκαταστάσεων στο πολιτιστικό πάρκο Κούβελου και να αρχίσουν οι εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου που θα στεγάσει το αστεροσκοπείο και το πλανητάριο «Διονύσης Σιμόπουλος».

Όπως αποκαλύπτει στην «Πρωινή» ο Ηλείος Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. ΓεώργιοςΒελντές, ο οποίος θα είναι και οΕπιστημονικός υπεύθυνος του Αστεροσκοπείου και του Πλανηταρίου «Διονύσης Σιμόπουλος», έχει ήδη γίνει η προμήθεια του εξοπλισμού και μόλις γίνουν ολοκληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης, μπορεί αμέσως να ξεκινήσει η εγκατάστασή του.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για την ταχύτερη δυνατή λειτουργία του αστεροσκοπείου στον Πύργο, καθώς έχουμε ήδη προμηθευτεί τον εξοπλισμό και θα τον εγκαταστήσουμε μόλις γίνει η απαραίτητη διαμόρφωση του χώρου. Σε συνεργασία με τον δήμο Πύργου, που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για το έργο, σύντομα θα είμαστε σε θέση να έχουμε έναν χώρο με πολύ σημαντική μορφωτική, εκπαιδευτική και ερευνητική αξία, αρχικά με το αστεροσκοπείο και στη συνέχεια με το πλανητάριο. Επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς, που σε συνδυασμό με το θερινό σχολείο ΗΡΩΝ θα προσελκύσει τον ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων», τόνισε στην «Πρωινή» ο κ. Βελντές.

Από την πλευρά του δήμου Πύργου καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια για την προκήρυξη του διαγωνισμού, αφού οι προθεσμίες για τη χρηματοδότηση του έργου ήταν ασφυκτικές.

Η μελέτη προβλέπει επισκευαστικές και κατασκευαστικές εργασίες επί του κτιρίου, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με την κατασκευή γηπέδων μπάσκετ και τένις, υπαίθριου θεάτρου, την αναβάθμιση του χώρου περιπάτου με την τοποθέτηση πλαστικού τάπητα, την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων καθώς και πρασίνου. Το αστεροσκοπείο και το πλανητάριο θα στεγαστούν στον 1ο όροφο του  του πολιτιστικού κέντρου στον «Κούβελο» και θα φέρει το όνομα του Ηλείου αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου που απεβίωσε πέρυσι. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σκοπός της παρέμβασης είναι η αναβάθμιση των βασικών υποδομών στην ανατολική πλευρά της πόλης, με την επανεκκίνηση της λειτουργίας των ανοικτών και κλειστών χώρων, στην βάση ανάπτυξης του συνολικού ανατολικού τομέα του Πύργου. Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση ποιότητας των πολιτιστικών δράσεων καθώς και των κοινωνικών δράσεων που στεγάζονται στο χώρο. Ακόμα, με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβαση των ΑμεΑ στο χώρο παρέμβασης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος