FOLLOW US: facebook twitter

Πιστωτικό αντί κουρέματος στις πρώτες 3 «επιστρεπτέες»

Ημερομηνία: 30-08-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”123612″ img_size=”full”][vc_column_text]Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που επιτρέπει σε επιχειρήσεις που συμμετείχαν στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής να λάβουν ποσό ίσο με το 35% της συνολικής ενίσχυσης ως «πιστωτικό». Το μέτρο είχε ανακοινωθεί από τον Μάρτιο, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή και αφορά περίπου 25.000 επιχειρήσεις οι οποίες είχαν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Το «πιστωτικό» ποσό βαφτίζεται ένεση ρευστότητας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την πληρωμή φετινών φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τα τέλη του 2021. Ωστόσο, όσες επιχειρήσεις επιλέξουν αυτή τη δυνατότητα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 60 μηνιαίες δόσεις από 31/1/2022.

Το μέτρο θεωρητικά έρχεται για να προσφέρει «ανάσα» στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, π.χ. λιανεμπορίου, εστίασης, παροχής υπηρεσιών, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και δυσκολεύονται όχι μόνο να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αλλά και να καλύψουν αναγκαίες λειτουργικές δαπάνες. Οπως άλλωστε προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, μόλις 15.000 έως 25.000 επιχειρήσεις από το σύνολο των 840.000 ενεργών ΑΦΜ έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, ενώ η στρόφιγγα δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων παραμένει κλειστή για την πλειονότητα των 400.000 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων καταδικάζοντάς τις σε πιστωτική ασφυξία.

Η «φάκα» πίσω από το τυράκι της πιστωτικής ενίσχυσης για συμψηφισμό οφειλών στο Δημόσιο είναι ότι η επιχείρηση που επιλέγει να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας αυτόματα χάνει το δικαίωμα για «κούρεμα» του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά 50%, όπως δικαιούται εφόσον έχει μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%. Ετσι, σε βάθος πενταετίας η δικαιούχος επιχείρηση καταλήγει να επιστρέφει στο Δημόσιο το διπλάσιο ποσό από ό,τι θα πλήρωνε αν δεν επέλεγε τον συμψηφισμό φορολογικών υποχρεώσεων, γεγονός που μακροπρόθεσμα καθιστά την προσωρινή ελάφρυνση δώρον άδωρον.

Η τρίτη επιλογή που έχουν οι επιχειρήσεις, πλην της εξόφλησης της επιστρεπτέας σε 60 δόσεις ή της χρήσης του «πιστωτικού», είναι να αποπληρώσουν εφάπαξ το ποσό που έχουν λάβει, με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος. Υπενθυμίζεται ότι για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής οι επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου από 15% έως 30% το 2020 σε σύγκριση με το 2019 έχουν δικαίωμα έκπτωσης στο επιστρεπτέο ποσό κατά 30%. Για τους υπόλοιπους 4 κύκλους ισχύει το κούρεμα του 50% με την προϋπόθεση της διατήρησης του υπάρχοντος προσωπικού για ένα χρονικό διάστημα, π.χ. ώς τις 31 Αυγούστου για όσους έλαβαν τον 7ο κύκλο.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia