FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας στον ΕΛΓΑ: «Εξαντλείστε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να ξεπεράσουν τις ζημιές οι Ηλείοι αγρότες»

Ημερομηνία: 30-08-2021 | Συντάκτης:

Να εξαντλήσει ο ΕΛΓΑ όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες όλη τη χρονιά από τις κακές καιρικές συνθήκες και τις καταστροφικές πυρκαγιές, ζητά με επιστολή του ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Αναλυτικά στην επιστολή του προέδρου του Συλλόγου κ. Αναστασίου Τσάκωνα αναφέρονται τα εξής:

«Ο νομός Ηλείας από άποψης γεωργικής παραγωγής είναι ένας ευλογημένος από τη φύση τόπος, ο οποίος παράγει ένα πλήθος γεωργικών προϊόντων, που στην πλειοψηφία τους είναι αρίστης ποιότητας. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από την μετά covid εποχή, η οικονομική κατάσταση των παραγωγών μας βαίνει από το κακό στο χειρότερο και τα ¨χτυπήματα¨ είναι απανωτά.

Δυστυχώς την χρονιά που διανύουμε οι καλλιέργειες μας είχαν να αντιπαλέψουν με καιρικά φαινόμενα ακραία τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση, σε στάδια ανάπτυξης των καλλιεργειών πολύ ευαίσθητα. Ο όψιμος παγετός της άνοιξης, η χαλαζόπτωση, η ανομβρία που συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο παρατεταμένος καύσωνας του καλοκαιριού με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και βεβαίως το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με τις καταστροφικές φωτιές που κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της ελαιοπαραγωγής σε ένα χρονικό σημείο που είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε τις συνέπειες των φονικών πυρκαγιών του 2007.

Επειδή

  • Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων τα δύο τελευταία χρόνια, είναι σε πάρα πολλές καλλιέργειες ιστορικά χαμηλές, κυρίως λόγω των συνεπειών από τον covid και της μείωσης του τουρισμού που ακολούθησε.
  • Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, συνέπεια και της κλιματικής αλλαγής, ζημίωσαν πλήθος καλλιεργειών σε όλο το νομό.
  • Ο κόσμος της υπαίθρου είναι ένα βήμα πριν την εγκατάλειψή της.
  • Η οικονομία όλου του νομού Ηλείας είναι άμεσα εξαρτώμενη από το αγροτικό εισόδημα.

Σας καλούμε να εξαντλήσετε όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν στην φαρέτρα σας για να μπορέσουν να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες, στο μέτρο του δυνατού, των όσων σας αναφέραμε παραπάνω.

Με την ευχή και την ελπίδα να δράσετε τάχιστα και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να δοθεί στους παραγωγούς μία οικονομική ανάσα για να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν τη γη τους. Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε θετική προσπάθεια για να μπορέσουμε όλοι μαζί, ο καθένας από το μετερίζι του, να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί αυτό που σήμερα φαίνεται αδιέξοδο σε όλους μας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος