FOLLOW US: facebook twitter

Εκλογές ΗΠΑ 2024: Πιο ισχυρός ο Τραμπ μετά την παραίτηση και τη στήριξη από τον Ρον ΝτεΣάντις

Ημερομηνία: 22-01-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κόσμος, Νέα, Πολιτική

Νέα δυναμική δίνει στον Τραμπ η ξαφνική απόσυρση του ΝτεΣάντις. Η πρώτη αντίδραση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Τα «θανάσιμα» λάθη του ΝτεΣάντις.

Αρκετά βήματα πιο κοντά στην κατάκτηση του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ξαφνική αποχώρηση του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις από την κούρσα.

Αναλυτικότερα, ο ΝτεΣάντις ανακοίνωσε χθες, Κυριακή (21/1) ότι αναστέλλει την προεκλογική εκστρατεία του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και ότι θα στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Από βασικός διεκδικητής του χρίσματος στην αποχώρηση

Η αποχώρησή του έγινε λίγο πριν τις προκριματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ, όπου -σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, ο Τραμπ διευρύνει το προβάδισμά του έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων του. Ο πρώην πρόεδρος προηγείται με ποσοστό 50%, με τη Νίκι Χέιλι να ακολουθεί με ποσοστό 39% στην Πολιτεία αυτή. Στις αρχές Ιανουαρίου το ποσοστό του Τραμπ ανερχόταν στο 39% και της Χέιλι στο 32%. Και οι δύο αύξησαν τα ποσοστά τους καθώς άλλοι υποψήφιοι αποχωρούσαν από την κούρσα.

Ο ΝτεΣάντις θεωρείτο ευρέως ως βασικός διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων και «φυσικός» διάδοχος του Τραμπ, λόγω της μαχητικότητάς του και των υπερσυντηρητικών απόψεών του. Στις αρχές του 2023 μάλιστα είχε προηγηθεί του Τραμπ σε πολλές δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, η εκστρατεία του άρχισε να φθίνει, λόγω της λανθασμένης στρατηγικής του, του γεγονότος ότι δεν έδειχνε να είναι σε επαφή με τους

ψηφοφόρους αλλά και της αδιαμφισβήτητης υποστήριξης της βάσης του κόμματος στον Τραμπ.

Η αποχώρηση του ΝτεΣάντις σημαίνει ότι μόνο η Χέιλι παραμένει στην κούρσα, αν και δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες να στερήσει το χρίσμα από τον Τραμπ. Ο νικητής θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Τζο Μπάιντεν, τον πιθανότερο υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος, στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ξεκάθαρη στήριξη ΝτεΣάντις στον Τραμπ

Σε ένα βίντεο σχεδόν 5 λεπτών στο Χ (πρώην Twitter), ο ΝτεΣάντις σημείωσε ότι «δεν έχει ξεκάθαρο δρόμο προς τη νίκη». «Αν υπήρχε κάτι που μπορούσα να κάνω για να έχω ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα -περισσότερες περιοδείες, περισσότερες συνεντεύξεις- θα το έκανα».

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα είπε ότι υποστηρίζει τον κ. Τραμπ, ο οποίος είναι ξεκάθαρα πρώτος μετά τη νίκη στην Αϊόβα με 51% των ψήφων. Ο ΝτεΣάντις είπε ότι έχει γίνει σαφές ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων «θέλει να δώσει στον Ντόναλντ Τραμπ άλλη μια ευκαιρία».

Αναγνώρισε τις «διαφωνίες» με τον πρώην πρόεδρο, αλλά είπε ότι ο Τραμπ ήταν «ανώτερος» από τον Μπάιντεν, ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Υπέγραψα μια υπόσχεση να στηρίξω τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και θα τιμήσω αυτή τη δέσμευση», είπε ο ΝτεΣάντις.

«Έχει την υποστήριξή μου γιατί δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην παλιά φρουρά των Δημοκρατικών του παρελθόντος», είπε.

«Πραγματικά φοβερό πρόσωπο»: Πρώτη αντίδραση Τραμπ στην ξαφνική απόσυρση ΝτεΣάντις

Στο στρατόπεδο του Τραμπ και συγκεκριμένα σε μια αίθουσα στο Νιου Χάμσαϊρ γεμάτη υποστηρικτές του το απόγευμα της Κυριακής υπήρξαν έντονες επευφημίες όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε τα πρώτα του σχόλια σχετικά με την αποχώρηση του ΝτεΣάντις, σύμφωνα με το BBC.

Ο Τραμπ περιέγραψε τον πρώην αντίπαλό του ως «πραγματικά φοβερό πρόσωπο», προσθέτοντας: «Έκανε μια πολύ καλή εκστρατεία, δεν ήταν εύκολο».

«Θέλω απλώς να ευχαριστήσω τον Ρον και να τον συγχαρώ που έκανε πολύ καλή δουλειά. Ήταν πολύ ευγενικός και με υποστήριξε. Το εκτιμώ αυτό και επίσης ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Ρον», ανέφερε. Από την πλευρά της, η Χέιλι, μιλώντας σε υποστηρικτές της στο Νιου Χάμσαϊρ, δήλωσε: «Θέλω να πω στον Ρον: έκανε μια υπέροχη καμπάνια. Ήταν ένας καλός κυβερνήτης. Και του ευχόμαστε καλή τύχη».

Τα «θανάσιμα» λάθη του ΝτεΣάντις

Πάνω από 7 στους 10 Ρεπουμπλικάνους έχουν θετική άποψη για τον Τραμπ, σύμφωνα πάντα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Αυτό έφερε σε δύσκολη θέση τον ΝτεΣάντις, αφού έπρεπε να σαγηνεύσει ψηφοφόρους που εξακολουθούν να θαυμάζουν τον Τραμπ και ταυτόχρονα εκείνους που τον αντιπαθούν. Απέτυχε και στα δύο μέτωπα. Δεν κατάφερε ποτέ να εξηγήσει στους υποστηρικτές του Τραμπ γιατί ήταν καλύτερη επιλογή από τον πρώην πρόεδρο, τη στιγμή που η Χέιλι εμφανιζόταν ως το φαβορί των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων. Και, μολονότι η πολιτική του διέφερε από εκείνη του Τραμπ,

σχεδόν στα πάντα υιοθετούσε ακόμη πιο συντηρητικές θέσεις. Τον Απρίλιο υπέγραψε το νομοσχέδιο που απαγόρευε στη Φλόριντα τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης ενώ αντιτάχθηκε στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και έλαβε τιμωρητικά μέτρα έναντι της Walt Disney Co. αφού η εταιρεία καταδίκασε τον νόμο που περιόριζε τη συζήτηση περί φύλου και σεξουαλικότητας στα σχολεία. Η σύγκρουση με την Disney ήταν μια μάχη που δεν χρειαζόταν να δώσει, επισημαίνουν οι επικριτές του εντός του κόμματος.

Επιπλέον, αν και στην αρχή προσέλκυσε τη στήριξη πολλών σημαντικών δωρητών, στη συνέχεια άρχισαν να τον εγκαταλείπουν. Ο Ρόμπερτ Μπίγκελοου, ο οποίος έδωσε εκατομμύρια στην ομάδα συγκέντρωσης δωρεών Never Back Down που στήριζε τον ΝτεΣάντις, είπε τον Αύγουστο στο πρακτορείο Reuters ότι σταματά τη χρηματοδότηση του κυβερνήτη επειδή απογοητεύτηκε με την αδιάλλακτη στάση του στο θέμα των αμβλώσεων.

Πηγή: ieidiseis.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος