FOLLOW US: facebook twitter

Ένας στους τρεις βουλευτές της ΝΔ δεν ψηφίζει τον γάμο των ομόφυλων – Τα ονόματα των αντιρρησιών

Ημερομηνία: 22-01-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

«Στροφή» για τουλάχιστον έξι. Ποιοι θα απέχουν οριστικά στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Από αύριο, Τρίτη, οπότε θα συνεδριάσουν το υπουργικό συμβούλιο αλλά και η Ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου για το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, αναμένεται να αρχίσει να διαμορφώνονται οι τελικές ισορροπίες στο εσωτερικό της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας εν όψει της ψήφισής του στη βουλή, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο αριθμός όσων θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τους εκατό. Και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ωστόσο, παραδέχονται ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσουν διάφοροι ιεράρχες οι οποίες μέχρι στιγμής αντιδρούν έντονα στο νομοσχέδιο και δηλώνουν αποφασισμένοι να δημοσιοποιήσουν την αντίθεσή τους με πύρινα κηρύγματα από άμβωνος και κάλεσμα στους πιστούς για συμμετοχή σε λαοσυνάξεις.

Το πως θα εξελιχθεί η αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου θεωρείται «κομβικό» για τη διαμόρφωση του τελικού κλίματος μέσα στο οποίο θα περάσει το νομοσχέδιο, καθώς αν επικρατήσουν και κυρίως αν δεν είναι εφικτό να περιοριστούν οι ακραίες φωνές, τότε η πίεση που θα δεχθούν αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές από τους τοπικούς ιεράρχες θα είναι μεγάλη.

«Στροφή» για τουλάχιστον έξι

Όπως είναι φυσικό, στη «διόπτρα» του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκονται όσοι εξακολουθούν μέχρι σήμερα να εμφανίζονται να μην έχουν ακόμα αποφασίσει αν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, αν θα το καταψηφίσουν ή αν θα απέχουν από την ψηφοφορία. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι μία σειρά από βουλευτές όπως οι κ. Στρ. Σιμόπουλος, Στ. Πέτσας, Τ. Θεοδωρικάκος, Χρ. Δερμεντζόπουλος, Σπ. Κουλκουδίνας καθώς και ο υφυπουργός Γ. Κεφαλογιάννης κα. τελικώς θα υποστηρίξουν την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Πιο συγκρατημένες είναι οι εκτιμήσεις για άλλους βουλευτές, όπως οι κ. Ν. Μηταράκης, Δ. Κούβελας, Γ. Ανδριανός, Κ. Βλάσης, Χρ. Μπουκώρος, Θ. Μπούρας, Χρ. Στεφανάδης, Μ. Καφούρος, Μιχ. Παπαδόπουλος κα οι οποίοι φέρονται να φλερτάρουν μεταξύ της καταψήφισης και της αποχής.

Όσοι θα απέχουν

Μέχρις στιγμής, πάντως, οι βουλευτές που έχουν ήδη αποσαφηνίσει ότι θα κάνουν χρήση της προτροπής του Κ. Μητσοτάκη και θα απέχουν της ψηφοφορίας είναι λιγότεροι από δέκα. Πρόκειται για τον υπουργό Επικρατείας Μακ. Βορίδη και τους Δ. Μαρκόπουλο, Αγγ. Συρίγο, Μ. Κόνσολα, Γ. Καλλιάνο, . Γεωργαντά, Κ. Κατσαφάδο, Δ. Κυριαζίδη Φ. Αραμπατζή.

Στον αντίποδα, οι πληροφορίες εμφανίζουν περίπου 90 βουλευτές έτοιμους να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, με πρώτους τους υπουργούς Ν. Δένδια, Κ. Πιερρακάκη, Κ. Χατζηδάκη, Αδ. Γεωργιάδη, Θ. Σκυλλακάκη, Χρ. Στυλιανίδη, Μιχ. Χρυσοχοίδη, Δημ. Καιρίδη, Ν. Παπαθανάσης, Μ. Βαρβιτσιώτη, Β. Κικίλιας, Κ. Σκρέκας, Χρ. Σταϊκούρας, Λευτ. Αυγενάκης, Ν. Κεραμέως, Όλγα Κεφαλογιάννη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Σοφία Ζαχαράκη κα. Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Ειρ. Αγαπηδάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Βρούτσης, οι υφυπουργοί Ιωάννα Λυτρίβη, Σοφία Βούλτεψη, Χριστ. Αλεξοπούλου, Ζέττα Μακρή, Δημ. Βαρτζόπουλος Χρ. Τριαντόπουλος, Β. Σπανάκης, Χ. Θεοχάρης, Χρ. Δήμας, Ν. Ταγαράς, Γ. Παππάς, Α. Νικολακόπουλος κα και αρκετοί βουλευτές όπως οι κ. Διον. Χατζηδάκης, Γιανν. Λοβέρδος, Ιας. Φωτήλας, Θ. Οικονόμου, Δημ. Αβραμόπουλος, Στ. Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Αννα Ευθυμίου, Κ. Τσιάρας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Μ. Σενετάκης, Λ. Κτιστάκης κα.

Πηγή: ieidiseis.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος