FOLLOW US: facebook twitter

«Πέτρα και ξίφος…»

Ημερομηνία: 30-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

petra-xifos

Παρουσίαση βιβλίου σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου θα παρουσιαστεί στην Αρχαία Ολυμπία το βιβλίο του καταγόμενου από το Δούκα, Μιλτιάδη Τσαπόγα (εγγονού του Μιλτιάδη Παπακωνσταντίνου).

Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο “Πέτρα και ξίφος – Κάστρα και ιππότες στον Μοριά” από τις εκδόσεις Δαιδάλεος, θα γίνει στις 20:00 στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων και στην πιθανή σχέση που έχει ο κάμπος του Δούκα (σήμερα Λαλιώτικος), η Κάπελη, αλλά και η εκκλησία του Δούκα, με μία μάχη που έγινε στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα μεταξύ Φράγκων και Βυζαντινών.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ένας ακαταπόνητος περιηγητής των μεσαιωνικών μνημείων της πατρίδας μας και ιδιαίτερα εκείνων των λησμονημένων και μη ιπποτικών καστέλλων, επιχειρεί με τη συγγραφική του πένα να ταξιδέψει τον ρομαντικό αναγνώστη στην εποχή των ιπποτών της Δύσης και των Ελλήνων ηρώων του μεσαίωνος. Mέσα από τις σελίδες του παρόντος έργου, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να έλθει σε επαφή με ζητήματα όπως είναι το μυστήριο με τους χαμένους τάφους των ιπποτών-πριγκίπων Βιλεαρδουΐνων, η εγκατάσταση των Ναϊτών ιπποτών στην Πελοπόννησο, η θέση του θρυλικού βυζαντινού κάστρου του Αρακλόβου, η άγνωστη ιστορία του Ιπποτικού οίκου των Tremolaz, η συναρπαστική Μάχη της Πρινίτσας, η αινιγματική (ιπποτική) καταγωγή μιας επιφανούς ελληνικής οικογένειας των χρόνων της ελληνικής επαναστάσεως κ.ά. Και όλα αυτά, μέσα από δεκάδες αδημοσίευτες και σπάνιες φωτογραφίες που απαθανατίζουν ακόμη και τα πιο λησμονημένα φρούρια, δίνοντας έτσι τη μοναδική ευκαιρία στον αναγνώστη να περπατήσει νοερά στα πέτρινα μονοπάτια των μεσαιωνικών ηρώων…

tsapogas-miltiadis

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Μιλτιάδης Τσαπόγας είναι συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας και φωτογράφος. Από τα είκοσι του χρόνια συγγράφει άρθρα για λογαριασμό της εξερευνητικής ομάδας «Πυθέας», στην οποία διετέλεσε συντονιστής για σειρά ετών. Με την πάροδο των χρόνων, συνεργάστηκε με πανελλαδικής εμβέλειας περιοδικά όπως τα Geo, Φαινόμενα (της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος»), Mystery, Forbidden History, Άωτον και Όριον, δημοσιεύοντας άρθρα ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου.
Η συγγραφική του δραστηριότητα στο χώρο του βιβλίου ξεκίνησε μέσα από το βιβλίο του Νικόλαου Κουμαρτζή Κάστρα και Θρύλοι στην Ελλάδα όπου συμμετείχε με κείμενό για την ιστορία του μεσαιωνικού κάστρου της Μονεμβασίας. Έκτοτε, συμμετείχε στα συλλογικά έργα Αλχημεία (Αρχέτυπο), Εξερευνώντας τη Μυστική Ελλάδα – Παράξενος Ταξιδιώτης (Αρχέτυπο) και Άγνωστη Πελοπόννησος (Οξύ), στο οποίο ήταν και ο βασικός συγγραφέας. Το 2010, μαζί με τον Νικόλαο Κουμαρτζή παρουσίασε στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου έκθεση φωτογραφίας για τα κάστρα της Ελλάδος, στα πλαίσια του μεσαιωνικού φεστιβάλ της νήσου (κυκλοφορώντας και το λεύκωμα Κάστρα στην Ελλάδα σε περιορισμένα αντίτυπα).
Το Πέτρα και Ξίφος, είναι το πρώτο του προσωπικό έργο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia