FOLLOW US: facebook twitter

Πέθανε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης

Ημερομηνία: 01-09-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

  • Ο όγδοος και τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ σφράγισε με την πορεία του τις κοσμογονικές αλλαγές που σημειώθηκαν στα τέλη του 20ου αιώνα
  • Η άνοδος στην εξουσία και η περεστρόικα
  • Το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης και η κριτική εναντίον του.

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 91 ετών έπειτα από σοβαρή και μακροχρόνια ασθένεια, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης. Την είδηση του θανάτου μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δημοσιεύοντας την ανακοίνωση του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλευόταν.

Υπήρξε προσωπικότητα που επηρέασε όσοι λίγοι την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και ένας από τους πιο επιδραστικούς πολιτικούς του 20ου αιώνα, Ήταν ο όγδοος και τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ και επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας από το 1985 ως το 1991. Σημαντικός, αλλά και αμφιλεγόμενος, σφράγισε με την πολιτική του το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης της σοβιετικής οικονομίας. Το πρόγραμμα της περεστρόικα – γκλάσνοστ, ωστόσο, απέτυχε και, έπειτα από μια σειρά κομβικών γεγονότων και μία απόπειρα πραξικοπήματος το 1991, επήλθε η οριστική διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, στα τέλη του ίδιου έτους.

Μια ζωή που άλλαξε τον κόσμο και τον 20ο αιώνα

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εφάρμοσε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ήλπιζε ότι θα βελτίωναν το βιοτικό επίπεδο και την παραγωγικότητα των εργαζομένων ως τμήμα του προγράμματος Περεστρόικα (αναδιάρθρωση).

Οργανωμένος από πολύ μικρή ηλικία στο ΚΚΣΕ ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπηρέτησε τη χώρα του από πολλές θέσεις, έως ότου βρεθεί, το 1974 στη Μόσχα και γίνει ο Πρώτος Γραμματέας του Ανώτατου Σοβιέτ, ενώ από το 1979 ήταν υποψήφιο μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επιχείρησε να εισάγει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην σοβιετική οικονομία, την εξωτερική πολιτική και κοινωνία, ιδιαίτερα μετά το ατύχημα του Τσερνόμπιλ που άφησε τη χώρα οικονομικά τραυματισμένη και βαρύτατα εκτεθειμένη στη διεθνή κοινή γνώμη. Απέσυρε τη χώρα του από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και ξεκίνησε σειρά επαφών με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ρόναλντ Ρήγκαν, για τον περιορισμό της κούρσας πυρηνικών και τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου.

Οι μεταρρυθμίσεις του στο πλαίσιο της περεστρόικα γκλάσνοστ επιχείρησαν να φέρουν περισσότερη ελευθερία του λόγου στη χώρα, εκδημοκρατισμό, διαφάνεια, αλλά και τομές για να βοηθήσουν την οικονομία της χώρας που έδειχνε σημάδια κατάρρευσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot