FOLLOW US: facebook twitter

Περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή!

Ημερομηνία: 07-07-2022 | Συντάκτης:

-Πάνω από 3.500 στρέμματα οι καμένες δασικές και αγροτικές εκτάσεις στην Πηνεία

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με ανυπολόγιστου μεγέθους περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή ισοδυναμεί η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τις Πόρτες Αχαΐας και έκαψε αμέτρητες δασικές και αγροτικές εκτάσεις στην Δημοτική Ενότητα της Πηνείας, με επίκεντρο τις εκτάσεις γύρω από τον οικισμό της Βάλμης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει η Διεύθυνση Δασών Ηλείας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηλείας, έχουν καεί περίπου 3.500 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων στην Ηλεία και άλλα 1.000 στην Αχαΐα, γεγονός που θα επιβαρύνει μελλοντικά το περιβάλλον και την τοπική οικονομία.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» η διευθύντρια Δασών Ηλείας, Αγγελική Τσάκωνα, έγινε στάχτη μεγάλο μέρος των αναδασώσεων που είχαν υλοποιηθεί μετά την πύρινη καταστροφή του 2007.

«Κάηκε μεγάλο τμήμα των αναδασώσεων που είχαν γίνει μετά τις πυρκαγιές του 2007, έγινε στάχτη μετά από 15 χρόνια. Πιστεύω ότι θα υπάρχει φυσική αναγέννηση από τη χαλέπιο πεύκη πλέον. Όπου χρειαστεί όμως και διαπιστωθούν προβλήματα, θα γίνουν αναδασώσεις. Πρόκειται για πολύ σημαντική οικολογική ζημιά, είναι εμφανές. Κάηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, γιατί ήταν σε οριακή ηλικία οι αναδασώσεις. Μέχρι την επόμενη άνοιξη θα έχουμε εικόνα για τη φυσική αναγέννηση και τι θα χρειαστεί», τόνισε.

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ήλιδας, Θανάσης Γεωργόπουλος, δήλωσε στην Πρωινή ότι έχουν προκληθεί ζημιές κυρίως σε λιοστάσια και βοσκοτόπια, προσθέτοντας σύντομα θα ξεκινήσει και η καταγραφή της ζημιάς.

Ο δημοτικός σύμβουλος Μάικ ΑΜπου Χάντμπα βρέθηκε στην περιοχή για να διαπιστώσει το μέγεθος της ζημιάς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην καθυστερήσει η καταγραφή της ζημιάς.

«Η καταστροφή στο περιβάλλον και την αγροτική οικονομία είναι ανυπολόγιστη. Είναι σημαντικό να προστατευτούν οι καμένες εκτάσεις και να αναδασωθούν, καθώς και να αποζημιωθούνοι πληγέντες παραγωγοί» δήλωσε.

Στην περιοχή βρέθηκε προ ημερών ο διευθυντής φυτικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, Δημήτρης Μαστρογιάννης, και ο επόπτης του ΕΛΓΑ Πατρών, Αντώνης Παππάς, οι οποίοι έκαναν αυτοψία στις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, εγκαταστάσεις, τροφές, ζωικό κεφάλαιο, και μελίσσια και έδωσαν εντολή για την άμεση έναρξη της διαδικασίας των δηλώσεων, είτε στο φυτικό είτε στο παραγωγικό κεφάλαιο. Παρόντες ήταν ο Κώστας Αναγνωστόπουλος και ο πρόεδρος της κοινότητας Αγραπιδοχωρίου, Διονύσιος Μπαντούνας.

ΚΚΕ Ηλείας: Κάθε χρόνο καιγόμαστε, κάθε χρόνο ακούμε τις ίδιες δικαιολογίες

Για ακόμα μια χρονιά και παρά το γεγονός ότι στο νομό μας από το 2007 και μετά έχουμε κάθε χρόνο καταστροφικές πυρκαγιές επαναλήφθηκε το ίδιο τραγικό σκηνικό. Δυστυχώς βλέπουμε για ακόμη μια φορά να μην έχει παρθεί κανένα μέτρο πρόληψης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όποια πυρκαγιά και να ξεσπάει να δημιουργεί μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές περιουσίες των κατοίκων. Το ίδιο είχαμε και αυτή τη φορά με την πυρκαγιά που ξεκίνησε από τις Πόρτες Αχαΐας καταστρέφοντας ποιμνιοστάσια και ελαιόδεντρα και πέρασε στα χωριά της Πηνείας, σε περιοχή που είχε καεί και το 2007, απειλώντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές, καταστρέφοντας περιουσίες.

Ευθύνη της πολιτείας, της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα αλλά και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, της περιφέρειας και των Δήμων δεν είναι να εκκενώνουν τα χωριά και μετά να μιλάνε για επενδύσεις πάνω στα καμένα τα οποία ξεκληρίζουν τους αγρότες της περιοχής. Ούτε να μαζεύουν τα συντονιστικά πολιτικής προστασίας και στην ουσία να μην παίρνουν κανένα μέτρο πρόληψης. Όλοι αυτοί έχουν διαχρονικές ευθύνες για τα ανύπαρκτα μέτρα αντιπυρικής θωράκισης και για τα έργα που κάθε Σεπτέμβρη λέμε και λένε ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει που όμως μέχρι τον Ιούνιο εν έχει προχωρήσει τίποτα.

Ιδιαίτερα πέρσι και φέτος είδαμε καινούρια μέθοδος πρόληψης για τις πυρκαγιές. Τα μηνύματα στα κινητά μας να εγκαταλείψουμε τα χωριά και τις περιουσίες μας που καίγονται. Λες και μετά θα φροντίσουν να μας αποζημιώσουν για τις καταστροφές. Όμως και αυτό που ζητάνε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας γίνεται άναρχα, χωρίς να παίρνεται κανένα μέτρο τι θα κάνουν όσοι φεύγουν από τα σπίτια τους με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι, άρρωστοι, μικρά παιδιά, έγγειες γυναίκες να περιπλανιόνται μέσα στη νύχτα, χωρίς φαγητό και νερό, σε περιοχές οι οποίες είναι μια ανάσα από τις πυρκαγιές. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα από το Αγραπιδοχώρι.

Ο λαός μας έχει πείρα για όλα αυτά. Τώρα απαιτείται να οργανωθεί η πάλη για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, για την προστασία των δασών. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το Λαό. Σήμερα υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα και η επιστημονική γνώση για να προβλεφθούν οι παράγοντες που συμβάλουν στην εκδήλωση των πυρκαγιών, υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης για τις επικίνδυνες μέρες και περιοχές. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, που θα βασίζεται σε ένα εκπαιδευμένο και στελεχωμένο Πυροσβεστικό Σώμα και Δασική Υπηρεσία, είναι η λογική “κόστους-οφέλους” της ΕΕ και των κυβερνήσεων που βάζει στο ζύγι την αντιπυρική θωράκιση της χώρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot