FOLLOW US: facebook twitter

Νωρίς νωρίς φέτος ο εμπρησμός…-Πάνω από 130 στρέμματα δάσους η καμένη έκταση

Ημερομηνία: 07-07-2022 | Συντάκτης:

-Συνειδητή πράξη με απροσδιόριστα κίνητρα, εκτιμούν στην Πυροσβεστική για την πυρκαγιά στην Κορυφή
-Μια μικρή μειοψηφία υπονομεύει το περιβάλλον και τις περιουσίες των πολιτών που δίνουν μάχη με τις φλόγες, τονίζει στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παν. Λάττας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις Αρχές της Ηλείας η νυχτερινή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές το βράδυ σε ορεινή δασική έκταση που βρίσκεται στα όρια των δήμων Πύργου και Ήλιδας, κοντά στην ΤΚ Κορυφής και στις περιοχές Λυμπερέικα και Σιμιζέικα και σε απόσταση μόλις ένα χλμ από το σημείο όπου πέρυσι εκδηλώθηκαν τέσσερα συμβάντα πυρκαγιάς.

Ο χρόνος και ο τόπος έναρξης της πυρκαγιάς –σε δύο εστίες λίγο μετά τις 9:30μ.μ. σε πολύ δύσβατο σημείο- οδηγούν το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για συνειδητό εμπρησμό του δάσους, δίχως όμως να μπορούν ακόμα να προσδιορίσουν τα κίνητρα της ενέργειας.
«Η ώρα που επιλέχθηκε, δείχνει ότι αυτός που θέλησε να βάλει τη φωτιά, περίμενε να νυχτώσει για να μην μπορούν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα. Το σημείο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, δεν είναι εύκολα προσβάσιμο, και είναι περίπου ένα χλμ μακριά από εκεί που είχαμε και πέρυσι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές», τόνισε στην «Πρωινή» έγκυρη πηγή της Πυροσβεστικής, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ένδειξη για καύση υπολειμμάτων ώστε να θεωρηθεί ότι πρόκειται για ακούσιο εμπρησμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, τα στελέχη του Ανακριτικού Τμήματος της ΠΥ Πύργου έχουν ξεκινήσει τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, προκειμένου να σχηματίσουν το «παζλ» της υπόθεσης και να δουν τις επόμενες ενέργειές τους.

Υπενθυμίζεται πως και πέρυσι η ευρύτερη περιοχή είχε αναστατωθεί από νυχτερινές «ύποπτες» πυρκαγιές τέσσερις φορές, γεγονός που μαρτυρά ότι κάτι συμβαίνει στην περιοχή αλλά δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί με ακρίβεια. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι πέρυσι τα συμβάντα εκτυλίχθηκαν τον Αύγουστο, ενώ φέτος η… ιστορία ξεκινά από τον Ιούλιο.

Πάνω από 130 στρέμματα καμένου δάσους

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του δασαρχείου Πύργου και της Πυροσβεστικής Ηλείας, η καμένη έκταση υπολογίζεται ότι φτάνει τα 135 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων χαλεπίου πεύκης με υπόροφο από αείφυλλα πλατύφυλλα, καθώς και αναγεννημένες εκτάσεις από την πυρκαγιά του 2007.
«Δυστυχώς για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων τα οποία είναι θλιβερά για την περιοχή μας, καθότι είμαστε από τις περιοχές της Ελλάδας που έχουμε θρηνήσει θύματα, έχουν χαθεί περιουσίες, έχουν καταστραφεί άνθρωποι και δυστυχώς βλέπουμε ότι η ίδια κατάσταση επαναλαμβάνεται. Δυστυχώς ακόμα μια φορά, βλέπουμε να υπάρχει μια μικρή μειονότητα ανθρώπων που δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης που έχει. Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει και η άλλη μερίδα των ανθρώπων που είναι πλειοψηφία και συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών και προσπαθούν να βοηθήσουν. Πρέπει να ανοίξουν και τα στόματα. Στα χωριά, ο πρόεδρος και οι τοπικοί παράγοντες έχουν ευθύνη να αναζητήσουν αυτούς τους ανθρώπους, γιατί μιλάμε για επαναλαμβανόμενες καταστάσεις οι οποίες έχουν ονοματεπώνυμο και πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι αυτές οι πυρκαγιές, που σήμερα είναι μόνο στο δάσος και στο φυσικό περιβάλλον, καταστρέφουν και περιουσίες. Είναι κρίμα κάποιοι να μη μιλάνε και να αφήνουν να εξελίσσονται καταστάσεις οι οποίες έχουν πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στον φτωχό πληθυσμό που ζει στη περιοχή μας. Εφιστώ την προσοχή σε όλους», τόνισε ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχει ήδη γίνει αυτοψία στις καμένες εκτάσεις και δρομολογείται η οριοθέτησή τους και η αναδάσωσή τους.

Το χρονικό του συμβάντος

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύο εστίες λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ της Τρίτης και έλαβε γρήγορά απειλητικές διαστάσεις στο ένα μέτωπο. Ωστόσο, η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων της Ηλείας στο –αρκετά δύσβατο- σημείο περιόρισε τον κίνδυνο. Χθες το πρωί επιχείρησαν και εναέρια μέσα – δύο αεροσκάφη Canadair και το ελικόπτερο Erickson- με ρίψεις στη χαράδρα.

Στην Κορυφή επιχείρησαν συνολικά 19 οχήματα με 60 πυροσβέστες και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, με επικεφαλής τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου & Ιονίου Υποστράτηγο Νίκο Ρουμελιώτη, τον διοικητή Π.Υ. Ηλείας Πύραρχο Γιώργο Κωνσταντακόπουλο και τον διοικητή της Π.Υ. Πύργου Αντιπύραρχο Νίκο Σμαρνάκη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος