FOLLOW US: facebook twitter

Περιβαλλοντικά θέματα στη συνάντηση της ΠΕ.Δ.Η. με Δ. Αυγερινοπούλου

Ημερομηνία: 08-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Η εξόρυξη πετρελαίου στο Κατάκολο, ο επαναπλημμυρισμός της λίμνης Μουριάς, η προστασία στο δέλτα του Αλφειού αλλά και η ανάγκη ίδρυσης υποσταθμού του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου στον Καϊάφα ήταν τα βασικότερα θέματα που έθιξαν τα μέλη της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας, στην βουλευτή Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου την οποία και επισκέφθηκαν στο γραφείο της στον Πύργο. Όπως τονίζουν σε σχετικό δελτίο τύπου, συζητήθηκαν:

-Η σχεδιαζόμενη εξόρυξη πετρελαίου στο Κατάκολο για την οποία μας δήλωσε ότι και η ίδια τη θεωρεί κάτι το ξεπερασμένο από τις εξελίξεις και την τροπή που έχει πάρει το θέμα της πλανητικής κλιματικής κρίσης.

-Ο επαναπλημμυρισμός της λίμνης Αέναον (Μουριάς) είναι και για αυτήν επιτακτική ανάγκη γι’ αυτό και πρέπει να καμφθούν οι αμφιβολίες και οι δισταγμοί που επέδειξε ο Περιφερειάρχης κος Φαρμάκης, με τον οποίο νωρίτερα την ίδια μέρα είχε συζητήσει το θέμα. Από την πλευρά μας της είπαμε ότι οι ήδη υπάρχουσες μελέτες από το γεωλογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών που είχε εφαρμόσει πιλοτικό σχέδιο επί δημαρχίας Παρασκευόπουλου αλλά και άλλες μελέτες που είναι κατατεθειμένες στο Δήμο Πύργου και γενικά η αγαστή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Πύργου είναι το κλειδί για να καμφθούν οι φοβίες και να δούμε την πρώην λίμνη να ξαναζωντανεύει και το περιβάλλον να ξαναγεννιέται, φυσικά όσο το επιτρέπουν οι παρούσες συνθήκες.

-Τρίτο θέμα αναφέραμε το πανέμορφο δέλτα του ποταμού Αλφειού που χρειάζεται να εισαχθεί σε καθεστώς προστασίας και φροντίδας (π.χ. Περιφερειακό Πάρκο)κάτι που έχει ως προαπαιτούμενο την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού από το ύψος του φράγματος (περιοχή Φλόκα) έως τις εκβολές του (δέλτα). Συμφώνησε με τη θέση μας ότι το μέρος θα προστατευθεί όταν ξεφύγει από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία στην οποία έχει υποπέσει και ότι ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτό είναι ένας ποδηλατόδρομος που να οδηγεί τους Πυργιώτες στο ειδυλλιακό αυτό μέρος, ώστε οι ίδιοι να το γνωρίσουν, να το αγαπήσουν και να το προστατεύσουν.

-Τέλος, αναφερθήκαμε στον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου. Σύμφωνα με τον νόμο 4519/2018 που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση εν όψει και της απειλής παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη επαρκή προστασία των περιοχών Natura 2000, ο Φορέας αυτός έχει διευρύνει την εμβέλειά του και διαχειρίζεται πλέον έντεκα περιοχές Natura, μεταξύ αυτών την προστατευόμενη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, την ορεινή περιοχή της Κάπελης και την περιοχή της Ολυμπίας.Είναι φανερό ότι πρόκειται πλέον για έναν νέο Φορέα με πολλαπλάσιο έργο διαχείρισης και προστασίας, γι’αυτό και στη Διαβούλευση που προηγήθηκε της ψήφισης του νόμου (8/2/18) καταθέσαμε πρόταση για υλοποίηση αυτού που και ο ίδιος ο νόμος προβλέπει, δηλαδή την ίδρυση υποσταθμών του Φορέα και συγκεκριμένα τεσσάρων. Η πρότασή μας αφορούσε ακόμα τον ορισμό της έδρας του Φορέα την περιοχή του Καϊάφα αντί του Λάππα Αχαΐας καθώς εκτός του ότι βρίσκεται σε κεντρική θέση των προστατευόμενων υπό τον Φορέα περιοχών,είναι περιοχή ιδιαίτερης περιβαλλοντικής, σπηλαιολογικής και αρχαιολογικής αξίας. Καθώς η τελευταία πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή προτείνουμε πρωτίστως την ίδρυση υποσταθμού στην περιοχή του Καϊάφα όπου συν τοις άλλοις μπορούν να αξιοποιηθούν για τη στέγαση του παλαιά κτίσματα που έχουν καταδικαστεί στην εγκατάλειψη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot