FOLLOW US: facebook twitter

Περιήγηση της Ηλείας με ένα… κλικ!

Ημερομηνία: 03-11-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”87279″ img_size=”full”][vc_column_text]

Διαδικτυακή πλατφόρμα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την προβολή και την προώθηση του πολιτιστικού αποθέματος του άξονα Κατάκολου – Αρχ. Ολυμπίας

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την προβολή και την προώθηση του πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής του άξονα Κατάκολου – Αρχαίας Ολυμπίας, που παράλληλα θα αποτελέσει και μοχλό ανάπτυξης, κάνει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω της δημιουργίας μιας διαδικτυακής πλατφόρμας.

Η συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα, την οποία παρουσιάζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα στηρίζεται σε τεχνολογίες συστημάτων διαχείρισης τελικού προορισμού και όπως εκτιμάται, «πρόκειται να αποτελέσει ένα σύγχρονο μέσο ανάδειξης των αρχαιολογικών μνημείων, του πολιτιστικού πλούτου, των τουριστικών υποδομών και των αξιοθέατων της Ηλείας, μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος με ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον διεπαφής.»

Για τον σκοπό αυτό, η περιφέρεια αποφάσισε την επαναληπτική προκήρυξη διαγωνισμού για τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος προβολής πολιτιστικών και τουριστικών πόρων/μνημείων και διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή του άξονα Κατάκολου – Αρχαίας Ολυμπίας.

Με την ανάπτυξη της διαδικτυακής πλατφόρμας διαχείρισης τελικού προορισμού, θα παρέχονται προηγμένες τεχνολογικά υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους δυνητικούς επισκέπτες, με σκοπό την ενημέρωσή τους για τα σημαντικότερα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, την ολοκληρωμένη εξυπηρέτησή τους, αλλά και την ενεργό συμμετοχή τους στη δημιουργία μίας συλλογής ψηφιακού περιεχομένου με ιστορική αλληλουχία ή θεματική συσχέτιση, απεικονίζοντας έτσι την ιστορική εξέλιξη και το ενδιαφέρον των επισκεπτών σχετικά με τα σημαντικά σημεία της περιοχής.

Τι θα παρέχει η διαδικτυακή πλατφόρμα στους επισκέπτες

Μέσω της πλατφόρμας και των υπηρεσιών που θα παρέχονται, ο επισκέπτης θα μπορεί μεταξύ άλλων:

  • Να περιηγηθεί στην ιστορία και στα μνημεία της περιοχής. Η περιήγηση θα συνοδεύεται από φωτογραφίες, κείμενα, βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα, χάρτες κλπ.
  • Να περιηγηθεί ανά θεματική ενότητα (μνημεία, παράδοση, λαογραφία, εκδηλώσεις, κλπ.).
  • Να έχει πρόσβαση στο πολιτισμικό πλούτο, αλλά και στη σύγχρονη εικόνα της περιοχής, μέσω προηγμένων εφαρμογών πολυμεσικής παρουσίασης.
  • Να συμβάλλει στον εμπλουτισμό της διαδικτυακής πλατφόρμας με περιεχόμενο που θα δημιουργήσει ο ίδιος και θα μεταφορτώσει σε αυτή.
  • Να ενημερωθεί για εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην Ηλεία.
  • Να ενημερωθεί και να σχολιάσει ή να βαθμολογήσει περιεχόμενο που έχουν μεταφορτώσει άλλοι επισκέπτες κλπ.

Επίσης, θα υπάρχει παρουσίαση προτεινόμενων τουριστικών διαδρομών, μέσω διαδραστικών χαρτών με αναλυτική παρουσίαση του κάθε σημείου της διαδρομής, του τρόπου μετάβασης από το ένα σημείο στο άλλο, αλλά και πληροφορίες συνολικά για την διαδρομή, όπως διάρκεια, περιγραφή κ.α.

Παράλληλα, θα είναι δυνατή η υπηρεσία ηλεκτρονικού ημερολογίου, στο πλαίσιο της οποίας θα απεικονίζεται το σύνολο των σημαντικών ημερομηνιών, σχετικών με το σύστημα, δηλαδή εορτές, σημαντικές εκδηλώσεις και αθλητικές διοργανώσεις.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της διακήρυξης για την ανάδειξη αναδόχου, «η περιφερειακή ενότητα Ηλείας περιλαμβάνει το “αρχαιολογικό τρίπολο” Αρχαία Ήλιδα – Αρχαία Ολυμπία – Ναός Επικούρειου Απόλλωνος.»

Οι τρεις συγκεκριμένοι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν, σύμφωνα με όσα περιγράφονται, «πόλους διεθνούς βεληνεκούς με τεράστια αρχαιολογική και ευρύτερη επιστημονική σημασία» και προστίθεται:

«Με βάση την επισκεψιμότητα, αποτελούν τον κύριο (σχεδόν αποκλειστικό) πυλώνα του πολιτιστικού/ αρχαιολογικού προϊόντος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μεταξύ αυτών, πλέον δημοφιλής είναι ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO από το 1989. Ο ετήσιος αριθμός επισκεπτών του χώρου, (πριν από την πανδημία) ξεπερνά τους 450.000 ετησίως, καθιστώντας τον 5ο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας.

Συνολικά, ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, το 2014 κάλυπτε το 98% των συνολικών επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους της περιφέρειας. Ωστόσο, η περιοχή αναφοράς χαρακτηρίζεται από ένα αναπτυξιακό δυισμό.

Δηλαδή, από τη μια διαθέτει μία πρωτόγνωρη πύλη εισόδου τουριστικών ροών ( λιμάνι Κατάκολου) προς έναν εμβληματικό πολιτιστικό χώρο οικουμενικής αξίας (Αρχαία Ολυμπία), η βιωσιμότητα του οποίου επιτάσσει την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης οικονομικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης και από την άλλη, μία αστική, ημιορεινή και ορεινή “ενδοχώρα” με σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό, συμπληρωματικό της παράκτιας ανάπτυξης, αλλά και αυτοδύναμο έως έναν βαθμό, η οποία όμως δεν καρπώνεται παρά ελάχιστα από τις τουριστικές ροές.»

Διάχυση της τουριστικής ανάπτυξης της Ολυμπίας στην “ενδοχώρα”

Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της ανάπτυξης, η περιφέρεια εκτιμά ότι «η ισόρροπη ανάπτυξη του χώρου της περιοχής αναφοράς προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, τη διάχυση της τουριστικής ανάπτυξης της Αρχαίας Ολυμπίας στην “ενδοχώρα”, μέσω της δημιουργίας τουριστικών υποδομών, της ανάδειξης νέων εσωτερικών τουριστικών προορισμών, της ουσιαστικής λειτουργικής ενοποίησης του χώρου, καθώς και μέσω της διασύνδεσης του παράκτιου τουριστικού συστήματος με το ημιορεινό και ορεινό αγροδιατροφικό σύστημα.»

Στο πλαίσιο αυτό, «η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβάσεις, μέσω της ολοκληρωμένης χωρικής επέμβασης του επιχειρησιακού προγράμματος “Δυτική Ελλάδα 2014- 2020”, οι οποίες επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στο εκάστοτε ορισμένο χωρικό επίπεδο, εκεί δηλαδή όπου εκδηλώνονται οι ανισότητες, δρουν οι μακροπρόθεσμοι παράγοντες δημιουργίας τους και υπάρχει το ενδογενές δυναμικό για την αντιστροφή τους.»

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα πάντα με την περιφέρεια, «η περιοχή εφαρμογής των παρεμβάσεων είναι η ευρύτερη περιοχή του άξονα Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας, ως τμήματος της ενδοπεριφερειακής αναπτυξιακής χωρικής ενότητας των δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Πυρήνας αυτών των παρεμβάσεων της περιφέρειας, «είναι οι “ράγες” του ιστορικού τρένου που συνδέει το επίνειο του Πύργου και το Κατάκολο, με την Αρχαία Ολυμπία, με σκοπό να αξιοποιηθεί και να προβληθεί το πλεόνασμα πολιτιστικών, φυσικών και τουριστικών πόρων της ενδοχώρας της, της Ηλείας, ώστε ο κλάδος του πολιτιστικού τουρισμού να αποτελέσει όχι απλώς συμπληρωματικό του κυρίαρχου τουριστικού προϊόντος αλλά μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia