Περιφερειακό Συμβούλιο: «Οδηγός» για την αυτοδιοίκηση η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”123444″ img_size=”full”][vc_column_text]
Τι συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη θεσμική απομόνωση των εκπροσώπων της
-Ποιες παρατάξεις διαφώνησαν και γιατί
Την πολιτική και θεσμική απομόνωση της Χρυσής Αυγής αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, λαμβάνοντας μια απόφαση που δεν αποκλείεται να αποτελέσει «οδηγό» για τον α΄ και β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο, εκτός από την πολιτική καταδίκη και θεσμική απομόνωση της Χρυσής Αυγής, ζητά την αποπομπή της αυτοδιοικητικής της εκπροσώπησης με την επωνυμία «Πατριωτική Αυγή» από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου και παράλληλα ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών και την Ένωση Περιφερειών να αναλάβουν πολιτικές, νομικές και θεσμικές πρωτοβουλίες αλλαγής της θεσμικής εκπροσώπησης και αποπομπής της Πατριωτική Αυγής από τις ως συνεδριάσεις.
Μέχρι την οριστική αποπομπή από τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποφασίστηκε να τεθεί σε θεσμική απομόνωση και να μην υπολογίζεται η ψήφος τους στην διαμόρφωση αυτοδιοικητικής πλειοψηφίας και σε να αποπεμφθούν άμεσα από μέλη της συγκροτηθείσας Επιτροπής για τις εκδηλώσεις του εορτασμού των 200 ετών από την επανάσταση του 1821.[/vc_column_text][vc_single_image image=”103376″ img_size=”full”][vc_column_text]«Κάθε φορά που μία απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα εξαρτάται από τη ψήφο της παράταξης της Χρυσής Αυγής, η δική μας παράταξη θα αποσύρει τη δική της ψήφο. Με αυτόν τον συμβολικό αλλά και ουσιαστικό τρόπο αποδεικνύουμε πως η δημοκρατία μας πρέπει να εξοβελίσει κάθε ιδεολογική και πολιτική μισαλλοδοξίας και ολοκληρωτισμού», ανέφερε σχετικά ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης.[/vc_column_text][vc_single_image image=”82678″ img_size=”full”][vc_column_text]Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής του συγκεκριμένου θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο, έκανε λόγο για ιστορική απόφαση της δικαιοσύνης και τόνισε πως η καταδίκη πρέπει να αποτελέσει μάθημα για το αύριο.
«Απαιτούνται επιλογές, αποφάσεις, δράσεις καθημερινές, που να εμπεδώνουν και να εμβαθύνουν τη δημοκρατία, να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς καμία διάκριση και να εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να συντρίψουμε το αυγό του φιδιού. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συμμετέχει η παράταξη “Πατριωτική Αυγή” που αποτελεί τη νεοναζιστική αυτοδιοικητική έκφραση της Χρυσής Αυγής και εκπροσωπείται από εκλεγμένο Περιφερειακό Σύμβουλο ως επικεφαλής, ο οποίος και ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή στο Νόμο Αχαΐας. Επειδή η Δημοκρατία στη χώρα μας είναι εμπεδωμένη, αλλά όχι αυτονόητη, και πρέπει να επιβεβαιώνεται και να θωρακίζεται καθημερινά, από κάθε πολίτη και κάθε δημοκρατικό θεσμό, επιβάλλεται η λήψη αναγκαίων μέτρων στη λειτουργία του δημοκρατικού, ανώτατου συλλογικού οργάνου της Περιφέρειας», σημείωσε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”82948″ img_size=”full”][vc_column_text]Ποιοι καταψήφισαν και γιατί
Την πρόταση καταψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας» (Καραθανασόπουλος, Αθανασόπουλος, Μωραΐτης), οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους ζήτησαν πολιτική απόφαση για την αποπομπή και τον αποκλεισμό κάθε εκπροσώπου της Πατριωτικής Αυγής από Περιφερειακό Συμβούλιο, τις επιτροπές του και κάθε δραστηριότητά του.[/vc_column_text][vc_single_image image=”123443″ img_size=”full”][vc_column_text]Για τον ίδιο περίπου λόγο καταψήφισαν και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» (Χατζηλάμπρου-Κούστας) ζητώντας αποπομπή από το Συμβούλιο και την Επιτροπή για το 1821. Ο εκπρόσωπος της Αριστερής Παρέμβασης – Αντικαπιταλιστικής Κίνησης στη Δυτική Ελλάδα, Κ. Κοσινάς ζήτησε την αφαίρεση του εκπροσώπου της Πατριωτικής Αυγής από την κατάσταση των μελών του περιφερειακού συμβουλίου , να μην ειδοποιείται και να μη συμμετέχει στις συνεδριάσεις του, καθώς και να σταματήσει κάθε διευκόλυνση και παροχή στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο και μέλος του συμβουλίου. Λευκό ψήφισε ο Επικεφαλής της Παράταξης «Πατριωτική Αυγή για την Δυτική Ελλάδα», Ανδε. Νικολακόπουλος. Από την ψηφοφορία απείχε ο Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρέθεσε το σκεπτικό του λέγοντας ότι μια ποινική καταδίκη απαξιώνει το πολιτικό όραμα της Χ.Α. αλλά δεν είναι πολιτική καταδίκη., ζητώντας μεταξύ άλλων από το εριφερειακό Συμβούλιο να διατρανώσει τον ρόλο του ως δημοκρατικό όργανο που δεν φοβάται καμία φωνή.[/vc_column_text][vc_single_image image=”101809″ img_size=”full”][vc_column_text]«Η βασική ένστασή μου στις εισηγήσεις είναι ότι αποπολιτικοποιούν ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα και το υποβιβάζουν σε θέμα κοινού ποινικού δικαίου. (..) Εμάς μας απασχολούν οι ιδέες όχι η παρουσία της ΧΑ. (…) Αυτό έχει σημασία και όχι το να αποκλείσετε την παρουσία ενός ανθρώπου από το Συμβούλιο. Άβυσσος χωρίζει την οικολογία από τον φασισμό, αλλά δεν αντέχω αυτή την αντιδημοκρατική διαδικασία (…)», ανέφερε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]