FOLLOW US: facebook twitter

Περί φορολογικών

Ημερομηνία: 06-11-2023 | Συντάκτης:

*Του Τζίμη Οικονομίδη


Περάτωσα πριν λίγα χρόνια τον επί 40+ χρόνια εργασιακό μου βίο ως ελεύθερος επαγγελματίας και μόνο.Φοροδιαφυγή, ναι υπάρχει σε όλη την κλίμακα μεγέθους, τόσο από τους επιστημονικούς κλάδους, όσο και από τους εμπορικούς ή τεχνολογικούς. Αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, βεβαίως και υπάρχει σε όλη πάλι την κλίμακα, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση και την σταδιακή αλλαγή του μοντέλου της αγοράς. Το ότι και τα δύο αυτά, φοροδιαφυγή-αδυναμία, συνυπάρχουν στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, δεν σημαίνει ότι μπορούν να ομαδοποιηθούν, να αποδοθούν και χαρακτηρίσουν έναν κλάδο επαγγελματιών.

Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται βεβαίως μονοδιάστατα, ούτε με τη μέθοδο των επαίσχυντων τεκμηρίων κάθε μορφής, μα ούτε με αυτήν των καταγγελιών. Απαιτείται η παρουσία του δίκαιου κράτους, είτε με τη διάσταση της δίκαιης φορολόγησης, είτε με αυτήν του κράτους πρόνοιας. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ότι θέλει αναμόρφωση το σύνολον του φορολογικού μας συστήματος. Ιδιαίτερα τώρα που υπάρχουν τα τεχνολογικά εργαλεία και ψηφιοποιούνται πολλές υπηρεσίες οικονομικών και φορολογικών συναλλαγών.

Δεν μπορεί τα έξοδα για επισκευή μιας ιδιοκτησίας να μην αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα που αποδίδει. Αν το κόστος επισκευής ανέρχεται στα 2000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και στα 2.500€ με ΦΠΑ και δεν απαλλάσσεσαι, είναι προφανής η επιλογή και το κόστος για το κράτος μεγαλύτερο.

Δεν μπορεί από την αδυναμία των δημόσιων δομών υγείας να ανταποκριθούν στο πλήθος των ασθενών, να μην απαλλάσσονται τα έξοδα που καταβάλλονται από αυτούς σε ιδιωτικές δομές ή πρόσωπα υγείας.

Δεν μπορεί ένα αυτοκίνητο των 30.000 ευρώ να έχει το ίδιο τεκμήριο με ένα των 80.000€, επειδή έχουν τον ίδιο κυβισμό.Τώρα, με την ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους των αποδείξεων ας προβλεφθεί και η αντιπαραβολή εσόδων-εξόδων φυσικών προσώπων, παράλληλα με την αύξηση του εύρους των πληρωμών με κάρτες και τη μείωση του ορίου αγορών με αυτές. Ευκαιρία να αλλάξει όλο αυτό το αναχρονιστικό πλαίσιο ..

*Ο Τζίμης Οικονομίδης είναι συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia