FOLLOW US: facebook twitter

Η Ηλεία ενώνει δυνάμεις και προχωρά στο μέλλον με σιγουριά

Ημερομηνία: 31-08-2023 | Συντάκτης:

Με σύνθημα «Σχεδιάζουμε την επόμενη δεκαετία» άνοιξε τη διαβούλευση για τις ΟΧΕ ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Βας. Γιαννόπουλος

Επιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Πέντε μεγάλες παρεμβάσεις, κομβικές για τον άξονα Πύργος-Αμαλιάδα-Ολυμπία κατέθεσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, στο πλαίσιο της έναρξης διαβούλευσης για τον σχεδιασμό της Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) των δήμων Πύργου-Ήλιδας-Αρχαίας Ολυμπίας, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο.

Η πρώτη πρόταση είναι η ανάπλαση των εγκαταστάσεων του κτιρίου «Σωσίπολις» στην είσοδο του Πύργου, στο οποίο προβλέπεται η δημιουργία ενός διαδραστικού χώρου που θα δίνει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη δράσεων στους τομείς της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας. Εντός των ημερών αναμένεται και επίσημη παρουσίαση του πλάνου που έχει καταστρώσει η ΠΕ Ηλείας.

Η δεύτερη πρόταση είναι η περαιτέρω αναβάθμιση και αξιοποίηση του Αεροδρομίου Επιταλίου, για το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, χρειάστηκαν πολλές και επίμονες προσπάθειες για τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας και για την επαναλειτουργία του ως πεδίου προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών. «Οι προσεγγίσεις του πρώτου χρόνου αποδεικνύουν τη σημασία του για την περιοχή, ενώ οι προσπάθειες συνεχίζονται για την περαιτέρω ανάπτυξη και ανάδειξή του», είπε χαρακτηριστικά.

Η Τρίτη πρόταση είναι η  ανάπλαση του ανοιχτού κοινόχρηστου χώρου πίσω από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, με δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ και χώρου αναψυχής, έργο που θα δώσει μεγάλη «ανάσα» στο κέντρο του Πύργου ειδικά τις ώρες αιχμής.

Η τέταρτη πρόταση είναι η δημιουργία της ορεινής Οδού Αρχαίας Ήλιδας – Αρχαίας Ολυμπίας, η οποία συνδέει και τους τρεις δήμους.

Η Πέμπτη και τελευταία πρόταση, που είναι και η πιο ώριμη, είναι η μετατροπή του ΑΣΟ σε πολυχώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης, ο οποίος θα αποτελέσει τη στέγη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους.

«Ενώνουμε δυνάμεις»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση με το σύνθημα «Η Ηλεία ενώνει δυνάμεις και προχωρά στο μέλλον με σιγουριά», δίνοντας το έναυσμα της επίσημης έναρξης της διαβούλευσης, ενώπιον πλήθους φορέων και πολιτών, οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον για την εκδήλωση και τη γενικότερη συζήτηση στη διαμόρφωση του αναπτυξιακού σχεδιασμού.

 Ο κ. Γιαννόπουλος εξέφρασε την επιθυμία του για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαβούλευση, υπενθυμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο από την περιφερειακή αρχή.

«Θέλουμε όλοι εσείς να βάλετε το δικό σας “λιθαράκι” σ’ αυτό το πολύ σημαντικό στάδιο της διαδικασίας, που αφορά στον σχεδιασμό της Στρατηγικής ΟΧΕ-ΒΑΑ, ώστε να καταστείτε συμμέτοχοι των ωφελημάτων που θα προκύψουν μέσα από τα έργα και τις δράσεις που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν. Και αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι για πρώτη φορά, από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους δήμους της Ηλείας να συμμετέχουν στην ΟΧΕ – ΒΑΑ. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντική η συνδρομή όλων στον σχεδιασμό των έργων και των δράσεων που θα προταθούν προς υλοποίηση.», είπε χαρακτηριστικά στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Σχεδιάζουμε την επόμενη δεκαετία»

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας αναφέρθηκε στη φιλοσοφία και τους στόχους της Περιφερειακής Αρχής για τη νέα ΟΧΕ-ΒΑΑ, στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, παρουσιάζοντας μάλιστα και κάποιες προτάσεις έργων και δράσεων που αφορούν στην Π.Ε. Ηλείας. «Στόχος της Περιφερειακής Αρχής και προσωπικά του Νεκτάριου Φαρμάκη, ήταν και είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας, με την άμβλυνση των ανισοτήτων που παρουσιάζονται σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο. Γι’ αυτό και οι επτά δήμοι, είναι ενταγμένοι σε τρεις χωρικές ενότητες, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αλλά με πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

   Σήμερα, δεν συγκεντρωθήκαμε εδώ για να κάνουμε μια απλή θεωρητική συζήτηση. Ευθύνη και στόχος όλων μας, είναι, να σχεδιάσουμε και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον και έναν τόπο που θα είναι πιο φιλικός στην επιχειρηματικότητα και σίγουρα πιο ελκυστικός σε επενδύσεις», σημείωσε ο κ.Γιαννόπουλος. 

   Παράλληλα, αναφερόμενος στην «ΟΧΕ Πύργου, Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας», συμπλήρωσε «Έχουμε τρεις δήμους που γειτνιάζουν και παρουσιάζουν πολλά κοινά ιστορικά, γεωγραφικά, πληθυσμιακά, πολιτιστικά, αλλά και τουριστικά χαρακτηριστικά, αποτελώντας έτσι ένα σημαντικό τρίπολο, γύρω από το οποίο μπορούν να υλοποιηθούν έργα και να αναπτυχθούν δράσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα. Γιατί πέρα από τα έργα, στόχος μας, στη νέα ΟΧΕ-ΒΑΑ, είναι η ενίσχυση των υφιστάμενων και η ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες συνακόλουθα θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας έτσι την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ηλείας συνολικά και όχι μόνο των τριών εμπλεκόμενων – σε αυτή την χωρική ενότητα – δήμων», τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή όλων στη διαμόρφωση της πρότασης.

Αναλυτικό ρεπορτάζ με τις τοποθετήσεις των δημάρχων στο αυριανό φύλλο

Διαδικτυακή συμμετοχή στη διαβούλευση

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις  από σήμερα 30 Αυγούστου 2023 μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου 2023 με τους εξής τρόπους:

  • Μέσω email στο diavouleusi.oxepia@gmail.com 
  • Με συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαβούλευσης που θα ακολουθήσουν στους τρεις προαναφερθέντες δήμους.
  • Μέσω της πλατφόρμας διαβούλευσης του έργου, όπου έχουν αναρτηθεί χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη φύση και τη στόχευση μιας Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων: https://oxe-pia.gr 

  Το τελικό σχέδιο της Στρατηγικής OXE Πύργου, Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας θα συνταχθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των Δήμων, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια, επισημάνσεις και προτάσεις των πολιτών και φορέων, όπως αυτά θα υποβληθούν κατά τη φάση της διαβούλευσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot