FOLLOW US: facebook twitter

Πέντε δήμοι της Ηλείας στην ζώνη επιτήρησης για τον Καταρροϊκό πυρετό

Ημερομηνία: 09-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”119575″ img_size=”full”][vc_column_text]

ΔΑΟΚ Ηλείας-Μέτρα από τους κτηνοτρόφους για την πρόληψη της νόσου στον νομό

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της  ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας, σε συνέχεια ενημέρωσης από την Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, περί εμφάνισης εστιών Καταρροϊκού Πυρετού στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ενημερώνει τους κατόχους αιγοπροβατοτροφικών και βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων ότι οι Δήμοι της ΠΕ Ηλείας με εξαίρεση τους Δήμους Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας Κρεστένων (εκτός των Δ.Δ Ραχών και Καλλικώμου) περιλαμβάνονται στη ζώνη επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό, σύμφωνα με την ισχύουσα  Κτηνιατρική Νομοθεσία  για την πρόληψη και καταστολή μεταδοτικών νοσημάτων των ζώων και την Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Δ.Ε.

Για την αποφυγή εισόδου του νοσήματος σε εκτροφές της  ΠΕ Ηλείας συστήνεται στους κτηνοτρόφους η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης – προστασίας τα οποία αφορούν: 1) τις μετακινήσεις των ζώων, 2) την χρήση  ενομοαπωθητικών στα ζώα και την πραγματοποίηση εντομοκτονιών στους στάβλους και 3) τον εμβολιασμό των ζώων.

Ειδικότερα, οι μετακινήσεις ζώων (βοοειδή αιγοπρόβατα) από την ΠΕ Ηλείας  με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή απαγορεύονται προς περιοχές ελεύθερου υγειονομικού καθεστώτος.

Όσον αφορά  το υγειονομικό πιστοποιητικό  των προς σφαγή ζώων (μηρυκαστικά),  θα εκδίδεται από την Αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή, εφόσον έχει εφαρμοστεί το κατάλληλο εντομοαπωθητικό και έχει παρέλθει ο χρόνος αναμονής με την σχετική τεκμηρίωση (μητρώο φαρμακευτικής αγωγής-κτηνιατρική συνταγή). Η αρμόδια αρχή στον τόπο αποστολής κοινοποιεί την σκοπούμενη μετακίνηση των ζώων στην αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού τουλάχιστον 48 ώρες πριν την φόρτωση των ζώων. Ο καθαρισμός και η απολύμανση των οχημάτων μεταφοράς κρίνεται απαραίτητος πριν την φόρτωση των ζώων.

Η διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών (ανά 20 ημέρες) με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στα ζώα  και εντομοκτόνων  στους στάβλους, στον περιβάλλοντα χώρο και ιδιαίτερα στους βιότοπους του εντόμου- αιματοφάγου κουνουπιού φορέα, είναι θεμελιώδους σημασίας για τον έλεγχο της νόσου.

Η εφαρμογή του εμβολιασμού με την χρήση αδρανοποιημένων εμβολίων κατά του ορότυπου 4 του ιού, αποτελεί τεκμηριωμένα αποτελεσματικό συμπληρωματικό μέτρο καταπολέμησης της νόσου, σε συνδυασμό με τον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων φορέων και τον έλεγχο των μετακινήσεων ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών.

Προτείνεται ισχυρά  οι αιγοπροβατοτρόφοι της Π.Ε  Ηλείας να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς των ζώων, καθώς η κίνηση των ανέμων διευκολύνει την μεταφορά των εντόμων Culicoides (σκνίπες) και πιθανώς το επόμενο διάστημα να υπάρξει κρούσμα και σε αυτές τις περιοχές.

Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνεται από τα νόμιμα σημεία διάθεσης (κτηνιατρικά γραφεία παραγωγικών ζώων, καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων κ.ά.) κατόπιν έκδοσης κτηνιατρικής συνταγής.

Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να ενημερώνουν την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης  ύποπτων συμπτωμάτων (υψηλός πυρετός, οίδημα χειλέων, στόματος, οφθαλμών και αυτιών, ρινικό έκκριμα, οίδημα-κυάνωση  γλώσσας,  έντονη σιελόρροια, χωλότητα, αποβολές) προκειμένου να διενεργούνται αιμοληψίες και επιδημιολογική διερεύνηση.

Στοιχεία επικοινωνίας Τμήματος Κτηνιατρικής ΠΕ Ηλείας: 2621360173-157-158

2623054212- 32242,2625031492[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia