FOLLOW US: facebook twitter

Πρ. Παυλόπουλος για Επικούρειο: «Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα λίκνο του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού»

Ημερομηνία: 19-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

pavlopoulos-vraveio-epikoureios2

Πρ. Παυλόπουλος για Επικούρειο Απόλλωνα στο «Ιλίου Μέλαθρον»

–  Eκδήλωση παρουσίασης της «Διεθνούς Ένωσης των Φίλων του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνος» στην Αθήνα

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 250 χρόνων από την αναγνώριση των ερειπίων στις Βάσσες της Πελοποννήσου ως ναού του Επικουρείου Απόλλωνος από τον Γάλλο περιηγητή J. Bochet (1765), καθώς και των 30 χρόνων από την ανακήρυξή του ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (1986), η Διεθνής ‘Ενωση των Φίλων του Μνημείου ανακοίνωσε την ίδρυσή της με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 στο εμβληματικό κτίριο «Ιλίου Μέλαθρον», που στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ακολούθησε δείπνο στους κήπους του Μουσείου, για τα μέλη της ‘Ενωσης και τους ειδικά προσκεκλημένους Έλληνες και ξένους συνεργάτες και υποστηρικτές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της ελληνικής πολιτείας για το έργο της «Διεθνούς Ένωσης των Φίλων του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνος», το οποίο συνίσταται στην διεθνή προβολή, στην διαφύλαξη, συντήρηση και αποκατάσταση του μοναδικού αυτού Μνημείου του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού τονίζοντας:

«Την μοναδικότητα αυτή συνθέτουν, πρωτίστως, από τη μια πλευρά η αρχιτεκτονική και γλυπτική τελειότητα του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνος, οι οποίες οφείλονται αντιστοίχως στον Ικτίνο του Παρθενώνα και στον Παιώνιο της Νίκης της Ολυμπίας. Και από την άλλη, στην απαράμιλλη συνύπαρξη και των τριών ρυθμών, του δωρικού, του ιωνικού και του κορινθιακού. Ο δωρικός ρυθμός καθορίζει, ιδίως, την εξωτερική κιονοστοιχία. Ο ιωνικός ρυθμός αποτυπώνεται στους ημικίονες και στην ζωφόρο, η οποία από το 1815 βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Και ο κορινθιακός ρυθμός καθορίζει τα στοιχεία του μοναχικού κίονα στο εσωτερικού του Ναού που, όπως αρκετές γνώμες συγκλίνουν, αποτελεί μιαν ανεικονική παράσταση του Απόλλωνος. Ας σημειωθεί ότι αυτό το δείγμα κορινθιακού ρυθμού υπήρξε, μάλλον, και το πρότυπο για όλα τα επόμενα δείγματα του ρυθμού τούτου» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

pavlopoulos-vraveio-epikoureios3

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος υπογράμμισε «κατά την επιτέλεση της αποστολής σας να είσθε βέβαιοι ότι υπερασπίζεσθε όχι μόνο την αρχαία ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Δοθέντος ότι συνιστά πλέον κοινό τόπο στην ιστορία του πολιτισμού ότι το αρχαίο ελληνικό πνεύμα υπήρξε κοιτίδα και λίκνο του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτισμού».

pavlopoulos-vraveio-epikoureios4

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού, καθώς και του ακαδημαϊκού, επιστημονικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των μελών της Τιμητικής Επιτροπής και των Αρωγών Μελών της Ενώσεως από τον κ. Κωστή Αιλιανό, οι οποίοι υπέγραψαν την περγαμηνή της ιδρυτικής διακήρυξης. Ειδικό αναμνηστικό επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την υποστήριξη που παρέχει στην Ένωση ως ανάμνηση του «Ευφρόσυνου Αγγέλματος» της ιδρύσεώς της.

pavlopoulos-vraveio-epikoureios

Η τελετή έληξε με την βράβευση της μαθητικής Εικονικής Πολιτιστικής Επιχείρησης του Β’ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με έπαινο για την καινοτόμο εφαρμογή ψηφιακής εικονικής περιήγησης μέσω κινητής τηλεφωνίας του ναού του Επικουρείου Απόλλωνος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot