FOLLOW US: facebook twitter

Πατρών-Πύργου: Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο… – Μία από τα ίδια στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Υποδομών

Ημερομηνία: 16-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
Παραμένει αισιόδοξος (!) αλλά… χωρίς ειδήσεις για το έργο ο υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής, σε συνάντηση με κυβερνητικούς βουλευτές Ηλείας & Αχαΐας
-«Δεν υπάρχει ανοχή από τον ηλειακό λαό σε νέα καθυστέρηση», δήλωσε ο μοναδικός παρών βουλευτής Ηλείας Ανδρ. Νικολακόπουλος

Χωρίς κάποια σημαντική είδηση για την Πατρών-Πύργου ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, με κυβερνητικούς βουλευτές της Ηλείας και της Αχαΐας, στον απόηχο του πρόσφατου τραγικού τροχαίου που στοίχισε τη ζωη σε ένα βρέφος 16 μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», ο υπουργός ανέφερε ότι εντός των επόμενων 15 ημερών αναμένεται να έχει πάρει τη θετική έγκριση για το έργο από τη δεύτερη επιτροπή (DG –GROW). Ωστόσο, απομένει η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (DIGI-COMP), για την οποία δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, λέγοντας μόνο ότι θα ασκήσει πιέσεις για τη  συντόμευση της διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πληροφόρηση έκανε λόγο για οριστική απάντηση στο τέλος του 2020. Από το υπουργείο Υποδομών εκφράζεται αισιοδοξία ότι η απάντηση θα  είναι θετική από την Κομισιόν, ωστόσο το ζήτημα δεν προσφέρεται για προβλέψεις, διότι η κυβέρνηση ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεχθεί ότι καλώς γίνεται απευθείας ανάθεση στον παραχωρησιούχο αντί για διαγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως από την πλευρά του παραχωρησιούχου έχει εκφραστεί πρόθεση για τροποποίηση της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με το υπουργείο, ώστε να μην προκύψει πρόβλημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε γνωστό πως η διένεξη με εργολάβους του προηγούμενου διαγωνισμού οδεύει προς ομαλή διευθέτηση, για να αποτραπεί ο κίνδυνος  «παγώματος» του έργου λόγω δικαστηρίων.

Επί της ουσίας, πάντως, ουδέν νεότερο προέκυψε από το μέτωπο. Οι πολίτες της Ηλείας θα πρέπει να κάνουν υπομονή ως το τέλος του έτους με την ελπίδα ότι η Κομισιόν θα ανάψει «πράσινο» στην επιλογή της κυβέρνησης και ότι δεν θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι σύντομα θα δημοπρατηθούν οι επεμβάσεις οδικής ασφάλειας, ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Photo gallery - Olympia Odos Page 2

Παρών μόνο ο Νικολακόπουλος από Ηλεία

Από πλευράς Ηλείας, παρών ήταν μόνο ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος, o oποίος τόνισε πως έχει εξαντληθεί η ανοχή και η υπομονή του ηλειακού λαού όσον αφορά την τύχη του έργου.

«Είχαμε ζητήσει συνάντηση από τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών για να ενημερωθούμε για την πορεία του έργου Πατρών-Πύργου. Ο υπουργός μάς ενημέρωσε για τα στάδια της διαδικασίας έγκρισης από την Ευρωπαϊκή επιτροπή, που υποχρεωτικά πρέπει να περάσει η προσυμφωνία με τον παραχωρησιούχο και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία. Μέσα στις επόμενες ημέρες εκτιμά ότι θα έχει μια σημαντική θετική έγκριση. Συμφωνήσαμε επίσης να υπάρχει τακτική και αναλυτική ενημέρωση για την πορεία του έργου.Από την πλευρά μου μετάφερα στον υπουργό τη θέση μου ότι είμαι σύμφωνος εξ αρχής με την απόφαση του ανάθεση του έργου στον παραχωρησιούχο, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση στην υλοποίησή του και ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση με κάθε τρόπο προς την Ευρωπαϊκή επιτροπή για θετική απόφαση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η εντολή του ηλειακού λαού τον οποίο εκπροσωπώ είναι να μην υπάρξει οποιαδήποτε ανοχή και στήριξη σε οποιαδήποτε καθυστέρηση στο συγκεκριμένο ζήτημα από οποιονδήποτε.Θέλω επίσης να στείλω και ένα μήνυμα και να υπενθυμίσω σε όσους κάνουν αντιπολίτευση στηριζόμενοι πάνω στον ανθρώπινο πόνο και στον θάνατο συμπολιτών μας ότι το έργο θα είχε ολοκληρωθεί εάν δεν είχε ματαιωθεί η δημοπράτηση του το 2015», τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος.

Από το περιβάλλον του κ. Τζαβάρα επισημάνθηκε πως θα παραστεί μόνο σε συναντήσεις με παρόντες όλους τους βουλευτές των δύο νομών, καθώς αυτή ήταν η στάση του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ τη περίοδο 2015-19, όταν είχε αποκλειστεί από ανάλογη συνάντηση που είχε κάνε ο πρ. υπουργός Υποδομών, ΧρΣπίρτζης.

Αιχμηρή απάντηση από Κατρίνη

Ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, κατέστησε σαφές ότι δεν είχε προσκληθεί, αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργού Υποδομών.

«Προφανώς ο κ. Καραμανλής θεωρεί ως οικογενειακή υπόθεση της Νέας Δημοκρατίας ένα ζήτημα που αφορά όλους τους πολίτες της Ηλείας, ό,τι και αν ψηφίζουν , όπου και αν ανήκουν. Αν για κάτι πρέπει να μας ενημερώσει ο Υπουργός είναι για την ημερομηνία έναρξης του έργου για το οποίο προεκλογικά ο Πρωθυπουργός έλεγε ότι θα έχει ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και από τότε έχουν περάσει 13 μήνες. Οτιδήποτε άλλο υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών της Ηλείας. Η περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση “αγόραζε” χρόνο και έπαιζε καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του έργου, έχει τελειώσει. Αποδεικνύεται ότι εδώ και 14 μήνες η κυβέρνηση δεν έχει αξιόπιστο σχέδιο, δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις για την έναρξη και την ολοκλήρωση του έργου. Συνεχίζει τα ίδια λάθη με την προηγούμενη κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ που έχει σοβαρές ευθύνες για την ματαίωση του έργου, αλλά και τη μεθοδολογία που ακολούθησε με την κατάτμηση του έργου, η οποία την εξέθεσε πολιτικά και ηθικά. Η όποια “ενημέρωση” του κ.Καραμανλή θα έχει  νόημα αν συνοδευτεί από σαφείς εγγυήσεις και ανακοινώσεις για την έναρξη του έργου. Η Ηλεία δεν αντέχει άλλη κοροϊδία, τη στιγμή που χάνονται ανθρώπινες ζωές στο σημερινό δρόμο-καρμανιόλα.Η Ηλεία δεν ανέχεται άλλους αυτοσχεδιασμούς που θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος