FOLLOW US: facebook twitter

Με το «καλημέρα» θετικός στον κορονοϊό μαθητής του 2ου Γυμνασίου Πύργου!  

Ημερομηνία: 16-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα
Συναγερμός στις τοπικές αρχές και έκτακτες συσκέψεις για την λήψη όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων-
-Κλείνει ως την Παρασκευή το τμήμα που φοιτούσε ο μαθητής που σημειωτέον είναι ασυμπτωματικός
-Λόγω κρατικής προχειρότητας και ανοργανωσιάς δεν υπήρχε υπεύθυνος να λάβει τη σχετική απόφαση γιατί οι σχετικές εγκύκλιοι δεν είχαν λάβει… ΦΕΚ!

Ένα μόνο 24ωρο μετά το άνοιγμα των σχολείων και πριν αλέκτωρ λαλήσαι,  ο κορονοϊός που “παραμονεύει” παντού,  έκανε την εμφάνισή του σε σχολική μονάδα της  Ηλείας, όπου «τρύπωσε” στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου, καθώς 13χρονος μαθητής διαγνώστηκε θετικός! Να σημειώσουμε ότι ο μαθητής βρέθηκε μεν θετικός στον κορονοϊό, ωστόσο είναι ασυμπτωματικός, ενώ αρνητικά διαγνώστηκαν τα υπόλοιπα μέλη της τετραμελούς οικογένειάς του.   Η οικογένεια του μαθητή σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Θεσσαλονίκη έκαναν στην συνέχεια τεστ κορονοιού όλοι τους για προληπτικούς λόγους και χωρίς να έχουν κανένα σύμπτωμα και τους έκατσε το… λαχείο!

Αυτή τη στιγμή το παιδί βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του. Μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Υγιεινής της ΠΕ Ηλείας,  αναστελλεται η λειτουργία του τμήματος έως την Παρασκευή. Έως τότε θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα που αφορούν το περιστατικό και θα ανακοινωθούν νεότερες αποφάσεις. Παράλληλα ο δήμος Πύργου θα προχωρήσει σήμερα σε απολύμανση του προαυλίου του σχολείου αλλά και του τμήματος που φοιτά ο μαθητής. Εξάλλου για το περιστατικό έχουν ενημερωθεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όσο και ο ΕΟΔΥ, που θα ξεκινήσει άμεσα και την ιχνηλάτηση των επαφών του παιδιού.

Συναγερμός στις τοπικές αρχές

Από χθες το μεσημέρι που έγινε γνωστό το περιστατικό, σήμανε αμέσως συναγερμός στις τοπικές αρχές, όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, του δημάρχου Πύργου, του Διευθυντή Εκπαίδευσης και Δ/ντή του σχολείου, όλων των αρμόδιων φορέων  καθώς και μελών της τοπικής αρχής διαχείρισης κρουσμάτων στα σχολεία του νομού που μόλις είχε συσταθεί, προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Από την πρώτη στιγμή αρχικά ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος βάση της εγκυκλίου που έχει σταλεί στα σχολεία για τον covid19,  ήρθε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ, την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  και με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να λάβει οδηγίες για το πώς θα διαχειριστεί το περιστατικό καθώς είναι το πρώτο θετικό δείγμα σε μαθητή σχολείου στη χώρα, αφού κάποια άλλα κρούσματα που είχαν εμφανιστεί τις προηγούμενες ημέρες σε σχολεία της Αττικής αφορούσαν μέλη του προσωπικού και εκπαιδευτικούς.

Η προχειρότητα και η ανοργανωσιά της κρατικής μηχανής

Ωστόσο κι εδώ αρχίζουν τα τραγέλαφα της υπόθεσης σε ότι αφορά την  κρατική ανοργανωσιά και την προχειρότητα με την οποία έσπευσαν να ανοίξουν τα σχολεία , καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Φωτεινόπουλος παρότι τήρησε επακριβώς τις οδηγίες της εγκυκλίου και έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και προχώρησε ως αρμόδιος στην απόφαση αναστολή λειτουργίας του τμήματος στο οποίο φοιτά ο 13 μαθητής του 2ου Γυμνασίου Πύργου ενημερώθηκε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν έχει πάρει… ΦΕΚ!!!  Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι η εγκύκλιος από την στιγμή που δεν έχει λάβει ΦΕΚ, σήμερα θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δεν έχει και ισχύ, άρα και ο ίδιος τύποις δεν θεωρείται αρμόδιος για να κλείσει τμήμα σχολείου όπου έχε παρουσιαστεί κρούσμα κορονοϊού!  Έτσι στην συνέχεια και στην σύσκεψη που ακολούθησε ζήτησε από τον δήμο Πύργου να λάβει αυτός την απόφαση αναστολής του συγκεκριμένου τμήματος. Βεβαίως εδώ να σημειώσουμε ότι χθες, είχε εμφανιστεί… άλλη εγκύκλιος που έγραφε ότι οι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να κλείνουν τμήματα ή σχολεία λογω κορονοϊού, αλλά ούτε κι αυτή απ’ ότι φαίνεται έχει λάβει ΦΕΚ. Με λίγα λόγια τα Υπουργεία Παιδείας, Υγείας και οι επιτροπές των ειδικών, άνοιξαν πρώτα τα σχολεία, κυκλοφόρησαν τις σχετικές οδηγίες και εγκυκλίους που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν σκέφτηκαν ότι με το καλημέρα μπορεί να υπάρξει κρούσμα στα σχολεία και χωρίς ΦΕΚ οι εγκύκλιοι αυτές είναι άκυρες!

Στέλνουν εγκυκλίους και δεν έχουν πάρει… ΦΕΚ!

Και αυτή η αστοχία και η ανευθυνότητα μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα γιατί με την υγεία των παιδιών δεν μπορεί να παίζει κανείς ! Μάλιστα η κ. Κεραμέως λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν τα σχολεία είχε δηλώσει ότι ¨πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, κρούσματα στα σχολεία μπορεί να εμφανιστούν», αλλά παρόλα αυτά δεν είχαν φροντίσει να οχυρώσουν προκαταβολικά το όλο σύστημα στην εκπαίδευση έτσι ώστε να μην φτάσουν στο σημείο να πελαγώνουν οι τοπικές αρχές για το πώς θα αντιμετωπίσουν ένα κρούσμα μαθητή και να βρεθούν όπως έγινε χθες προ απροόπτου με την αγωνία και το τηλέφωνο στο αυτί για ώρες μέχρι να βρουν ποιος επιτέλους είναι ο αρμόδιος να κλείσει το τμήμα του σχολείου! Αντ’ αυτού η κυρία Υπουργός έκανε βαρύγδουπες δηλώσεις για την λειτουργία της… Task Force με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, για να υπάρξει κεντρική καθοδήγηση στην πρώτη περίοδο λειτουργίας των σχολείων, λέγοντας ότι «Με νέα νομοθετική ρύθμιση, καθορίζονται οι αρμοδιότητες αναστολής τμήματος η σχολικής μονάδας σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα. Η αναστολή θα προκύπτει με απόφαση του διευθυντή του εκπαιδευτικού ιδρύματος, σε συνεννόηση με τον υγειονομικό υπεύθυνο της περιοχής και  με την αρωγή της Task Force»! Μην είδατε λοιπόν την… Task Force στην Ηλεία;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος