FOLLOW US: facebook twitter

Πατρών- Πύργου: 61 νεκροί και 188 τραυματίες σε 4 χρόνια!

Ημερομηνία: 23-12-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Τραγικός ο απολογισμός στην εθνική «καρμανιόλα» της Πατρών- Πύργου από το 2016-2020

– Και πάνω από 130 νεκροί την δεκαετία 2010-2020


Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου


Βαρύτατος είναι ο φόρος αίματος που έχουμε πληρώσει στην εθνική «καρμανιόλα» της Πατρών – Πύργου τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια, όσο διαρκούν οι παλινωδίες για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου, θρηνώντας δεκάδες νεκρούς πολλοί εκ των οποίων ήταν νέοι άνθρωποι που σε άλλη περίπτωση θα είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους . Άλλωστε στην μεγάλη κινητοποίηση που είχε γίνει για τον δρόμο τον Φεβρουάριο του 2020 από τους νομούς της Δυτικής Ελλάδας, μπροστάρηδες στην πορεία ήταν μέλη του αναπηρικού κινήματος και συγγενείς των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στον πλέον αιματοβαμμένο δρόμο της χώρας, μια κραυγή διαμαρτυρίας για να μπει ένα τέλος σε αυτήν την άδικη αιματοχυσία. Έπρεπε λοιπόν να χαθεί ένα «μικρό χωριό» ανθρώπινων ψυχών, κάποιοι άλλοι συνάνθρωποί μας να καθηλωθούν σε αναπηρικά καροτσάκια ή να υποστούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους που «υποθήκευσαν» το μέλλον τους, για να φτάσουμε στο σημείο να δρομολογηθεί το έργο και να μιλάμε πλέον μετά τις πρόσφατες εξελίξεις για… μπουλντόζες στην Πατρών-Πύργου την άνοιξη του 2022!

Ο απολογισμός είναι πράγματι τραγικός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τα τελευταία δέκα χρόνια στην Πατρών – Πύργου έχουν σκοτωθεί πάνω από 130 άνθρωποι. Τα 46 θανατηφόρα ήταν στον νομό Αχαΐας και τα 60 στον νομό Ηλείας. 58 οι νεκροί στην Αχαΐα και 72 στην Ηλεία.

Εξάλλου, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία των 4 τελευταίων ετών, από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας που παρουσίασε μετά από έρευνά του το thebest.gr όπου στην Πατρών- Πύργου στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας από το 2016 ως το 2020 έχουν χάσει τη ζωή τους 61 άνθρωποι σε 51 θανατηφόρα τροχαία. Σοβαρά έχουν τραυματιστεί 18 άνθρωποι σε αντίστοιχα 14 σοβαρά τροχαία. Οι ελαφρά τραυματίες είναι 170 σε αριθμό 87 ελαφρών τροχαίων. Και δυστυχώς ούτε το 2021 έλειψαν τα θανατηφόρα που θα καταγραφούν στον απολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Όπως αναφέρει η έρευνα του thebest.gr «Σύμφωνα με την αστυνομία τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ήταν μεταξύ άλλων η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, η οδήγηση υπό την επήρρεια μέθης και η παραβίαση της προτεραιότητας.

Τα περισσότερα θανατηφόρα σε αυτά τα χρόνια (2016- 2020) σημειώθηκαν το 2017 όπου ο αριθμός τους έφτασε τα 15 και τα λιγότερα το 2019, όπου καταγράφηκαν 5 θανατηφόρα.

Το 2016 κι το 2018 τα θανατηφόρα στην Πατρών- Πύργου ήταν 11, και το 2020, 9 με 12 νεκρούς.

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
Παραβίαση προτεραιότητας
Αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς
Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας

“Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή των ατυχημάτων σε όλο το οδικό της δίκτυο.

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας” , τονίζει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε δώσει ο Υπουργός Υποδομών , το έργο θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022, με χρόνο κατασκευής τους 40 μήνες, όμως τα πρώτα 56 χλμ. ξεκινώντας από τον Πύργο θα δοθούν σε κυκλοφορία πριν τα 3 χρόνια. Ας ελπίσουμε αυτό να είναι το τέλος της πολύχρονης περιπέτειας της αιματοβαμμένης Πατρών – Πύργου και από το 2024 οι πολίτες να απολαμβάνουν έναν ανθρώπινο και ασφαλή δρόμο στις μετακινήσεις τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος