FOLLOW US: facebook twitter

Πάτρα-Πύργος 2020: Υπομονή, υπομονή, υπομονή…

Ημερομηνία: 31-12-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”106401″ img_size=”full”][vc_column_text]Όλα τριγύρω αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν για την Πατρών-Πύργου. Το 2020 η κατασκευή του πολύπαθου αυτοκινητόδρομου άλλαξε τροχιά, καθώς ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, στις αρχές του έτους υλοποίησε τις εξαγγελίες του και ακύρωσε τον διαγωνισμό που «έτρεχε» και σταμάτησε τις εργασίες. Επικαλούμενος το προβληματικό μοντέλο του τεμαχισμού του έργου στα οκτώ και τα στενά χρονικά περιθώρια υλοποίησή του, αποφάσισε να γυρίσει τον χρόνο πίσω στο 2013 και να επανεντάξει τον δρόμο στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, ενημερώνοντας σχετικά τους εκλεγμένους εκπροσώπους της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας σε κλειστή σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών.[/vc_column_text][vc_single_image image=”108580″ img_size=”full”][vc_column_text]Το ρίσκο μεγάλο, διότι εμπεριείχε πολλά «Αν», κάτι που η «Πρωινή» επισήμανε εγκαίρως και το παραδέχθηκε έστω και με 11μηνη καθυστέρηση και ο ίδιος ο υπουργός. Οι εργολαβίες διαλύθηκαν στα τέλη Μαρτίου και ένας εκ των εργολάβων ξεκίνησε «σκληρό ροκ» απέναντι στον υπουργό, προναγγέλλοντας προσφυγές στη Δικαιοσύνη, εξέλιξη που προκάλεσε έντονη ανησυχία στους Ηλείους για την τύχη του έργου. Νωρίτερα, διοργανώθηκε συλλαλητήριο στο Βουπράσιο στις 26 Φεβρουαρίου, στο οποίο παρευρέθηκε το σύνολο σχεδόν των αυτοδιοικητικών της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων.

Σύσκεψη για το Πάτρα-Πύργος: Η Ολυμπία οδός θα αναλάβει το έργο-δεσμεύσεις Καραμανλή | AgrinioPress

Ακολούθησαν μήνες χωρίς κάποια σημαντική εξέλιξη, με τον υπουργό να παρουσιάσει στη Βουλή το πλανο ενεργειών και επαφών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση της επανένταξης της Πατρών-Πύργου στην Ολυμπία Οδό, αφήνοντας ανοιχτή την εναλλακτική της επαναδημοπράτησης του έργου ως ενιαίου δημοσίου έργου. Όπως εξήγησε, το έργο χρειάζεται τρεις εγκρίσεις: της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (DG REGIO), της Γενικής Διεύθυνσης για την Εσωτερική Αγορά (DG Grow) και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG COMP).  Στο μεσοδιάστημα ο μακάβριος κατάλογος των θυμάτων δυστυχώς μεγάλωσε. Προστέθηκαν δύο καθηγητές που καθημερινά ταξίδευαν για να διδάξουν τους μαθητές στα Λεχαινά, ακολούθησε ο 16χρονος στη διασταύρωση της Βάρδας, το 1,5 έτους αγγελούδι στη διασταύρωση των Λαστεΐκων κι άλλα θύματα που όσο τα σκεφτόμαστε, τόσο βαραίνει η ψυχή μας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”122517″ img_size=”full”][vc_column_text]Τον Ιούνιο του 2020 οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά και Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσαν ερώτηση στην Κομισιόν για τη συμβατότητα της επανένταξης του έργου στην Ολυμπία Οδο με το ενωσιακό δίκαιο. Την απάντηση δημοσίευσε κατ΄αποκλειστικότητα η «Πρωινή» στις 21 Οκτωβρίου, πυροδοτώντας εξελίξεις, καθώς το μήνυμα της Κομισιόν ήταν σαφές: «Κάνε το έργο νόμιμα».

«Σε περίπτωση αλλαγής του μοντέλου για τη σύναψη συμβάσεων, πρέπει να ενημερώνεται η Επιτροπή. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται τροποποίηση της απόφασης της Επιτροπής για τη χορήγηση χρηματοδότησης του έργου. Το κράτος μέλος πρέπει επίσης να αξιολογήσει κατά πόσον το έργο που προκηρύσσεται συνεπάγεται κρατική ενίσχυση και, εάν ναι, να ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή

Στις 3 Νοεμβρίου, ο κ. Καραμανλής γνωστοποίησε τη θετική απάντηση της DG GROW και στις 12 Δεκεμβρίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας, Μιχ. Κατρίνη, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου, θέτοντας το 2024 ως έτος ολοκλήρωσης του έργου. Παράλληλα, τόνισε ότι ως τον Ιούνιο αναμένεται η οριστική απάντηση της DG COMP για την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης και της επανένωσης του δρόμου με την Ολυμπία Οδό.

Παρότι ο υπουργός εμφανίζεται βέβαιος στις δηλώσεις του για την ευδόδωση της επιλογής που έκανε, οφείλουμε να επισημάνουμε ορισμένα στοιχεία και πληροφορίες που μας αναγκάζουν να διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας έως ότου δοθεί η απάντηση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την επίτροπο Ελ. Φερέιρα, «Το κράτος μέλος πρέπει επίσης να αξιολογήσει κατά πόσον το έργο που προκηρύσσεται συνεπάγεται κρατική ενίσχυση και, εάν ναι, να ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή». Η επισήμανση περί κρατικής ενίσχυσης, σε συνδυασμό με το χρηματοδοτικό μοντέλο που έχει ανακοινωθεί (220 εκατ. ευρώ από το κράτος μέσω εγκεκριμένων από 2018 πόρων ΕΣΠΑ και 80 από τον παραχωρησιούχο)  και τις συζητήσεις ανάμεσα σε Ελληνες και κοινοτικούς αξιωματούχους για το θέμα του IRR (εσωτερικός βαθμός απόδοσης) του έργου, που θεωρείται υψηλός, δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για την τύχη του έργου έως ότου δοθεί η οριστική απάντηση από την Κομισιόν. Έχουμε καιρό μπροστά μας για να πανηγυρίσουμε…[/vc_column_text][vc_single_image image=”94609″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot