FOLLOW US: facebook twitter

Οι 2+2 κερδισμένες μάχες της ΠΕ Ηλείας

Ημερομηνία: 31-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Έπειτα από τρία μνημόνια και τέσσερις κυβερνήσεις, το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας παραμένει ισχυρό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Πιερρακάκη να το εξημερώσει. Η πανδημία του κορονοϊού επιδείνωσε την ήδη δύσκολη κατάσταση, αφού οι δημόσιες υπηρεσίες μπήκαν σε καθεστώς «ασφαλούς λειτουργίας» υλοποιώντας μόνο τα στοιχειώδη.

Για τον προγραμματισμό της ΠΕ Ηλείας, ο κορονοϊός αποδείχθηκε καταλυτικός, δημιουργώντας κινδύνους απένταξης έργων ή πολυετούς «βαλτώματος». Τα πιο εμβληματικά έργα, η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του Κατακόλου και η παράκαμψη Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη, χάθηκαν στον… λαβύρινθο της νομοθεσίας και απαιτήθηκαν επιδέξιες κινήσεις για να βρεθεί λύση.

Η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης δημοπρατήθηκε τον Μάιο του 2019, συγκεντρώνοντας ισχυρό εργολαβικό ενδιαφέρον καθώς στη διαγωνιστική διαδικασία κατέθεσαν προσφορές οκτώ εργοληπτικές εταιρείες. Μειοδότης και προσωρινός ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία η ΑΕΤΕΘ  ΑΕ με ποσοστό έκπτωσης 47,45%. Το έργο πήρε τον δρόμο του ελέγχου των δικαιολογητικών και της αδειοδότησης από όλους τους κρατικούς φορείς, πέρασε και τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω αλλαγής στη νομοθεσία, και ύστερα από αμέτρητα εμπόδια έφτασε στην υπογραφή των συμβάσεων τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει λόγω εμπλοκής με το υπουργείο Ναυτιλίας, η οποία με τη χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου φαίνεται να τελειώνει. Στόχος είναι με το νέο έτος να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Όπως ανέφερε σε εισήγησή του στο περ/κό συμβούλιο ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Βας. Γιαννόπουλος, η καθυστέρηση οφείλεται στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση της σύμβασης, λόγω του ότι εμπλέκονται αρκετές υπηρεσίες σε κάθε στάδιο. «Στην προσυμβατική διαδικασία ελήφθησαν αποφάσεις συναρμοδίων οργάνων που δεν είναι όργανα ή υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά και άλλων φορέων, όπως του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, το οποίο συμμετέχει ως κύριος του έργου και με οικονομική συμμετοχή, καθώς και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης(..). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  έλεγχος νομιμότητας της κατακυρωτικής απόφασης από τον ελεγκτή Νομιμότητας της Αποκεντρωμένης  αναρτήθηκε στη Διαύγεια μόλις στις 15 Ιουνίου», τόνισε και πρόσθεσε ότι καθυστέρηση υπήρξε και στην επταμελή Επιτροπή διαγωνισμού, που αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες Δήμων – Περιφέρειας και εκπροσώπους φορέων.

Στην παράκαμψη Αγίου Ιωάννη, το καλοκαίρι όλα έδειχναν ότι το έργο παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, αφού λόγω των απαλλοτριώσεων η απένταξη έμοιαζε αναπόδραστη. Η αναβολή της εκδίκασης της τιμής μονάδος των απαλλοτριώσεων τον περασμένο Μάρτιο ένεκα κορονοϊού έμοιαζε με «ταφόπλακα» στο έργο. Είτε η ΠΕ Ηλείας θα έπρεπε στις 30.09.2020 να καταβάλλει 700.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες εκτάσεων υπό απαλλοτρίωση, πράγμα ανέφικτο και με νομικές συνέπειες απρόβλεπτες, είτε θα έπρεπε να επανεκκινήσει όλη τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση ισχύει ως το 2023, τα χρονικά περιθώρια υλοποίησης έγιναν ασφυκτικά.

Ωστόσο, χάρη στην επιμονή του αντιπερ/ρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου, εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο και εντέλει εντοπίστηκε νομική διάταξη που έλυσε τον γόρδιο δεσμό. Ανακλήθηκαν οι απαλλοτριώσεις για τις οποίες εκκρεμεί στο Εφετείο η οριστική τιμή μονάδας, οι υπόλοιπες προχώρησαν κανονικά, η σύμβαση είναι έτοιμη και αναμένεται να υπογραφεί με το νέο έτος.

«Ήταν επιλογή μονόδρομος, αφού η Περιφέρεια θα έπρεπε είτε να παρακαταθέσει ένα τεράστιο ποσό, άνω των 700.000 ευρώ, ως το τέλος Οκτωβρίου, παρότι διαθέτει τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για σφάλμα, άρα θα συντελούσε συνειδητά ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο, είτε να μην καταβάλει τα χρήματα, με συνέπεια να αρθεί αυτοδικαίως η συντελεσθείσα απαλλοτρίωση και να τιναχθεί το έργο στον αέρα», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Τα δύο προαναφερθέντα έργα θα «κουμπώσουν» με την ανάπλαση της επαρχιακής οδού Πύργου-Κατακόλου, η οποία μετά την υπογραφή των συμβάσεων πριν από δύο μήνες, αναμένεται –κορονοϊού επιτρέποντος- να ξεκινήσει εντός του α’ διμήνου το 2021. Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να μετατραπεί τη νέα χρονιά ο άξονας Πύργος-Κατάκολο σε εργοτάξιο, δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία και μειώνοντας την ανεργία.

Αεροδρόμιο Επιταλίου και Φεστιβάλ

Κατά τη διάρκεια του 2020 προχώρησαν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επανελειτουργία του αερολιμένα Επιταλίου, με στόχο να συμβάλει τόσο στην Πολιτική Προστασία του Νομού όσο και στην τουριστική ανάπτυξη, με την προσέλκυση μικρών αεροσκαφών. Ο κ. Γιαννόπουλος με τον αντιπερ/ρχη Επιχειρηματικότητας, Φ.Ζαΐμη, είναι σε διαρκή επαφή με διεθνείς φορείς για να διαμορφωθεί το κατάλληλο και πιο ρεαλιστικό πλάνο επαναλειτουργίας και αξιοποίησής του.

Το πλέον σημαντικό και δύσκολο στοίχημα είναι η δημιουργία μόνιμης στέγης για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά & Νέους. Τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου που θα συνδράμει το έργο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας στην ωρίμανση των αναγκαίων μελετών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος