FOLLOW US: facebook twitter

ΠαΣοΚ: Φορέας ενός δημιουργικού σοκ

Ημερομηνία: 10-07-2024 | Συντάκτης:

Του Μιχάλη Κατρίνη

Η εκλογή προέδρου δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της, ούτε να καταστήσει αυτομάτως το ΠαΣοΚ κόμμα εξουσίας.

Η χώρα βρίσκεται σε μια πολιτική και κοινωνική παρακμή που αποτυπώνεται στην εικόνα και στους συσχετισμούς του πολιτικού συστήματος.

Ενός πολιτικού συστήματος με τον κ. Μητσοτάκη αριθμητικά κυρίαρχο ανάμεσα σε αυτούς που ψηφίζουν και απόλυτη μειοψηφία στην κοινωνία, με αντιπολίτευση κόμματα του 13% και του 15% που δεν συνιστούν προτάσεις εξουσίας στα μάτια των πολιτών.

Αυτοί οι συσχετισμοί οδηγούν σε ένα πολιτικό αδιέξοδο που απειλεί να καταπιεί τη χώρα, αλλά και τη δημοκρατική παράταξη.

Το ΠαΣοΚ πρέπει να γίνει φορέας ενός δημιουργικού σοκ.

Είναι καιρός να δούμε μπροστά, τη μεγάλη εικόνα, την προοπτική μιας μεγάλης παράταξης και όχι μόνο την αλλαγή ρόλων.

Η εκλογή προέδρου δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της, ούτε να καταστήσει αυτομάτως το ΠαΣοΚ κόμμα εξουσίας.

Το κύριο ζήτημα είναι οι πολιτικές, σε ποιους απευθυνόμαστε, ποιους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποδεικνύει ότι υπάρχει κοινωνική αντιπολίτευση που έχει συγκεκριμένες ανάγκες, προτεραιότητες και απαιτήσεις.

Αν δεν τις κατανοήσουμε, πώς θα τις εκφράσουμε;

Η μεγάλη κυβερνώσα δημοκρατική παράταξη που θα κερδίσει τις εκλογές και τη συντηρητική παράταξη δεν θα προέλθει από συμφωνίες κορυφής και συγκολλήσεις.

Δεν θα προέλθει από αυτούς που λένε ότι θα κερδίσουν τον Μητσοτάκη, χωρίς να λένε το πώς.

Είναι βέβαιο ότι χρειάζονται πρόσωπα άφθαρτα, σοβαρά, συγκροτημένα, αξιόπιστα.

Ταυτόχρονα, όμως, απαιτούνται πολιτικές θέσεις που θα εμπνέουν και θα κινητοποιούν την πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με στρατηγική αποϊδεολογικοποίησης, με το lifestyle να υποκαθιστά την πολιτική.

Δεν πιστεύω στις συγκολλήσεις. Οσοι αντιλαμβάνονται τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης ως άθροισμα πολιτικών κομμάτων, δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Πιστεύω στη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα χτιστεί στη βάση, χωρίς αθροίσματα και συνιστώσες.

Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία διαλόγου για να συνομιλήσουμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση, να την πείσουμε να μας εμπιστευτεί. Αυτό είναι το μόνο που φοβάται η κυβέρνηση, και όχι τεχνητές συγκολλήσεις που σίγουρα δεν εμπνέουν.

Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα για ποιους είμαστε εδώ, με ποιους είμαστε και τι θα κάνουμε για όλους αυτούς.

Και να καταστήσουμε σαφές με ποιους δεν είμαστε.

Ο κ. Μητσοτάκης και ό,τι αυτός εκπροσωπεί ως αντίληψη θα ηττηθούν από μια νέα πρόταση που θα εμπνεύσει, θα συνθέσει, θα ενώσει και θα νικήσει.

Η Νέα Δημοκρατία θα ηττηθεί όταν αποκτήσει πολιτική έκφραση η μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που έστειλε ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση στις ευρωεκλογές.

Ολοι αυτοί δεν θα ψηφίσουν αυτόματα τον νέο πρόεδρο του ΠαΣοΚ, όποιος και αν είναι. Εχουν απαιτήσεις, αυστηρό κριτήριο, αναζητούν μια επιλογή ρήξης και ελπίδας.

Για να έρθουν κοντά μας πρέπει να δουν τρία πράγματα: αποφασιστικότητα, αξιοπιστία και συγκροτημένη πρόταση διακυβέρνησης. Μια αποτελεσματική και σοβαρή αντιπολίτευση, ικανή να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει και να ενώσει. Αυτός είναι ο στόχος και το στοίχημα για το ΠαΣοΚ και τη χώρα.

«Είμαι ο μόνος που μιλάει για μεγάλη παράταξη. Αδιανόητη κάθε υπόνοια συζήτησης με τον κ.Μητσοτάκη»

‘’Είμαι ο μόνος που μιλάει για μεγάλη παράταξη, για ένα νέο σχηματισμό εξουσίας. Γιατί το έχω ξαναπεί, ένα κόμμα του 13 ή του15% ούτε μεγάλη παράταξη είναι ούτε κόμμα εξουσίας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα αποτελέσει «μπαλαντέρ» του κυρίου Μητσοτάκη στο ενδεχόμενο να μην είναι αυτοδύναμος στις επόμενες εκλογές. Καθαρές επιλογές, καθαρές κουβέντες.΄΄ τόνισε ο υπ.Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».

Χαρακτήρισε ως αδιανόητο να αιωρείται η υπόνοια ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι συνομιλητής ή κυβερνητικός εταίρος του κ.Μητσοτάκη, λέγοντας:

‘’Για μένα είναι αδιανόητο πρόσωπα που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ να θεωρούν φυσιολογικό να φλερτάρουν με τις επιλογές του κ.Μητσοτάκη ή να τις υπηρετούν.

Εγώ είμαι απέναντι σε αυτές τις λογικές και αντιλήψεις.

Πρέπει να καταστήσουμε ξεκάθαρο με ποιους είμαστε και κυρίως με ποιους δεν είμαστε.

Γιατί ο κ.Μητσοτάκης έχει επιλέξει με ποιους είναι. Στα καθημερινά προβλήματα για παράδειγμα, όπως η ακρίβεια, ο κ,.Μητσοτάκης είναι με τους κερδοσκόπους, τους λίγους, τους παρόχους και όχι με τους πολίτες.

Τι ακριβώς θα συζητήσουμε με τον κ.Μητσοτάκη, για παράδειγμα για το τραπεζικό σύστημα, όταν συντηρείται ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο αποκλείει από τη χρηματοδότηση το 99% των επιχειρήσεων της χώρας;

Τι είδους συζήτηση μπορούμε να κάνουμε μαζί του;’’ τόνισε ο κ. Κατρίνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia