FOLLOW US: facebook twitter

Παρθένο ελαιόλαδο, τοπική επιχειρηματικότητα και γαστρονομία – Ενδιαφέρουσα ημερίδα στου Ξυστρή

Ημερομηνία: 25-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Μια εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για το σημαντικότερο αγροτικό προϊόν της Ηλείας, το ελαιόλαδο και στην προκειμένη περίπτωση το παρθένο ελαιόλαδο ως μοχλός ανάπτυξης της Τοπικής Επιχειρηματικότητας και του γαστρονομικού τουρισμού, διοργάνωσε το Σάββατο το απόγευμα στο θεματικό πάρκο Ξυστρή ο Σύλλογος Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Ανάπτυξης και Πολιτισμού Ηλείας «Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ». Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν ο δήμος Πύργου και το Επιμελητήριο Ηλείας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Γιάννης Καρβέλας ( Δ/ντης της εταιρίας PARATUS Europe – Σύμβουλος επιχειρήσεων και Πιστοποιημένος Pro Olive Oil Expert, ο οποίος επισήμανε στην ομιλία του ότι το ελαιόλαδο είναι το εθνικό μας προϊόν αλλά και η βάση για τις περισσότερες συνταγές της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας και άρα επιβάλλεται να ξεκινήσουμε να μιλάμε γι αυτό, για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε προς όφελος μας τα πλεονεκτήματά του.

Όπως λοιπόν επισήμανε ο κ. Καρβέλας « Ο πρώτος στόχος είναι να μάθουμε τι είναι το παρθένο ελαιόλαδο και ποιες είναι οι κατηγορίες στις οποίες διαχωρίζεται και ο δεύτερος ποιες είναι οι ορθές πρακτικές για να το εξασφαλίσουμε.. Άρα το παρθένο ελαιόλαδο το εξετάζουμε από την αρχή, από τη βάση του και σε όλο του το σύνολο μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας και εν συνεχεία στην αγορά. Καλλιέργεια, αποθήκευση, τυποποίηση και διάθεση, όλα αυτά τα στάδια είναι μια αλυσίδα για να μπορέσει να βγει στην αγορά και στην προκειμένη περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού. Το ελαιόλαδο είναι η βάση για όλες τις ελληνικές συνταγές που ξεκινούν με μια φράση « σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο».”

Την ημερίδα άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ κ. Ιωάννα Λουρίδα που καλωσόρισε το κοινό στην δεύτερη ημερίδα  ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος που τόνισε ότι δυστυχώς οι αγορές δεν είναι ελεύθερες όπως συνηθίζει να λέγεται, αλλά απολύτως «κλειστές» και οι παραγωγοί για να μπορέσουν να μπουν σε αυτό το παιχνίδι και να παίξουν με όρους ανταγωνισμούς θα πρέπει να είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά, γιατί σήμερα η τιμή του λαδιού για τον παραγωγό είναι 2,3 ευρώ το κιλό. Τέλος επισήμανε ότι στον τόπο μας, έχουμε πολύ καλά «μυαλά», νέους που θέλουν και μπορούν να δημιουργήσουν, αλλά πρέπει να αγωνιστούν για να αλλάξουν προς όφελος τους, τους όρους της παγκόσμιας αγοράς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος