FOLLOW US: facebook twitter

Παρουσιάστηκε στην Κρέστενα το βιβλίο «Ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ 80’s» της Δήμητρας Σταθοπούλου

Ημερομηνία: 14-06-2022 | Συντάκτης:

Οι 80s διαφημίσεις που μας σημάδεψαν…

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Μέμας ( Δήμητρας) Σταθοπούλου με τίτλο «Ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ 80’s» την περασμένη Παρασκευή, στο Έμπλεξα Café στην κεντρική πλατεία Κρεστένων. Ήταν ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο απόγευμα, γεμάτο με αναμνήσεις και νοσταλγία των 80’s.

Για το βιβλίο που κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού, μίλησαν ο συγγραφέας και εκδότης των εκδόσεων iWrite Μηνάς Παπαγεωργίου, ο δημοσιογράφος, πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου και εκδότης της εφημερίδας Παρατηρητής Γιάννης Νικολόπουλος και ο πρώην Νομάρχης και Βουλευτής Ηλείας Τάκης Δημητρουλόπουλος.

Η συγγραφέας μέσα από το βιβλίο της επιχειρεί να μας γυρίσει πίσω στη δεκαετία του 1980, στα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στο χώρο της διαφήμισης που άφησε εποχή. Στη μελέτη αυτή, μπορεί κάποιος να διαβάσει και να παρακολουθήσει ζωντανά τα διαφημιστικά σποτ της εποχής, χρησιμοποιώντας σαρωτή για το qr code της κάθε διαφήμισης. Ένα βιβλίο ζωντανό, με επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη για το πώς οι πολιτικές ενός κόμματος διαμόρφωσαν και επηρέασαν το χώρο της διαφήμισης τη δεκαετία εκείνη, αλλά και με ποιο τρόπο η διαφήμιση μετέβαλε την κοινωνική και οικονομική ταυτότητα του Έλληνα της εποχής.

Μια σπουδή στην pop κουλτούρα της δεκαετίας του ‘80

Η νέα μελέτη της Δήμητρας Σταθοπούλου, είναι επί της ουσίας μια σπουδή στην pop κουλτούρα της δεκαετίας του 80, έρχεται να πιάσει τις τάσεις εκείνης της εποχής, μέσα από τις διαφημίσεις της και εκουσίως ή ακουσίως, μας προσφέρει μια απρόσμενη, δόση νοσταλγίας. Για τους νέους, αποτελεί δε ένα “Ευαγγέλιο” αποτύπωσης μιας χρονικής συγκυρίας, που ανάγεται σε επίπεδο Μύθου για τα εν Ελλάδι δεδομένα.

Η δεκαετία του 1980 στην Ελλάδα σημαδεύτηκε από οικονομικές αλλαγές που έφεραν στο προσκήνιο την τηλεόραση, η οποία για πρώτη φορά δεν θεωρούνταν άπιαστο είδος πολυτελείας για τους πολλούς. Μαζί με αυτήν, δυναμική είσοδο στη ζωή των πολιτών έκανε η διαφήμιση, αλλάζοντας για πάντα τις καταναλωτικές συνήθειές τους. Η επίδραση της διαφήμισης όμως δεν περιορίστηκε εκεί, καθώς διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τις καθημερινές σταθερές των θεατών. Διαφημιστικά σποτ όπως εκείνο που μιλάει για μια κατσαριδούλα, εν ονόματι Μικρή Τερέζα,παρέμειναν στα χείλη των ανθρώπων αρκετά χρόνια αφότου η διαφήμιση είχε πάψει να προβάλλεται. Και η pop κοινωνιολογική μελέτη “Ο Επιμένων 80s” δεν εξετάζει μόνο τις διαφημίσεις, αλλά και την ίδια την κοινωνία!

Η συγγραφέας Δήμητρα Σταθοπούλου, μας παραδίδει λοιπόν μια νοσταλγική ανάλυση σαράντα εμβληματικών τηλεοπτικών διαφημίσεων της δεκαετίας του ’80 με εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο! Παράλληλα, εξετάζει τον τρόπο µε τον οποίο αυτές αφενός συµβολοποίησαν τις µεταβολές των κοινωνικών και οικονοµικών ταυτοτήτων της εποχής και αφετέρου επηρέασαν τους καταναλωτές όλων των ηλικιών, διαµορφώνοντας τις αγοραστικές τους προτιµήσεις και δηµιουργώντας συγκεκριμένα πρότυπα “χαρακτήρα”. “Η δεκαετία µιας γενιάς που μεγάλωσε παίζοντας στον δρόμο και έγινε µάρτυρας της εντυπωσιακής µετάβασης από τον αναλογικό κόσμο, στον ψηφιακό.”


Ποιά είναι η Μέμα Σταθοπούλου

Η Δήµητρα (Μέµα) Ι. Σταθοπούλου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (Κατεύθυνση Μέσα Επικοινωνίας) του Παντείου Πανεπιστημίου, και κάτοχος του µεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Δηµιουργικής Γραφής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει γεννηθεί στα Κρέστενα όπου ζει και εργάζεται. Ασχολείται µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει ενεργό ρόλο στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώµενα της περιοχής. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει και γράφει ποιήματα και διηγήματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος