FOLLOW US: facebook twitter

ΤΟ ΒΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ: Για 8 μήνες ο βιολογικός υπολειτουργεί. Κίνδυνος για τους κατοίκους Λεχαινών.

Ημερομηνία: 14-06-2022 | Συντάκτης:

Ο Κυλλήνιος Κόλπος πεθαίνει (3)

Του Μάκη Μπαλαούρα


Το 2021 είχα δημοσιεύσει δύο άρθρα-αποκάλυψη με τον τίτλο «Η μόλυνση-ρύπανση του Κυλλήνιου Κόλπου μας πληγώνει» (1) και (2).

Τα προβλήματα μόλυνσης και ρύπανσης του κόλπου που είχα αναφέρει ως αιτίες που τα δημιούργησαν συνεχίζουν και μάλιστα ορισμένα οξύνονται:

Στον αέρα ο Βιολογικός Λεχαινών-Ανδραβίδας-Τραγανού

Αντί το έργο να προστατεύσει τους κατοίκους από μολύνσεις-ρυπάνσεις, καθώς και το ευρύτερο περιβάλλον έχει καταστεί κίνδυνος-θάνατος για ανθρώπους, ζώα και οργανισμούς. Η διοικητική κρίση που ξέσπασε στον Σύνδεσμο Αποχέτευσης «Ηρακλής», πάνω από ένα χρόνο, είναι η αιτία της τραγικής κατάστασης. Η διοίκηση του Συνδέσμου δεν έχει υπογράψει σύμβαση παρακολούθησης, συντήρησης, προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού, χημικού- μικροβιολογικού ελέγχου και επεξεργασίας των λυμάτων, που τελικά ρίχνονται στη θάλασσα με έντονη πλημμελή επεξεργασία, επιβαρύνοντας, τον ήδη, επικίνδυνα επιβαρυμένο Κυλλήνιο Κόλπο.

Πραγματοποιούνται οι παραπάνω εργασίες; Και αν ναι, ποιοι τις ασκούν; Το πιθανότερο ουδείς ή άσχετοι για εμφανίζονται για το θεαθήναι!

Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια, Εισαγγελείς υπάρχουν;

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σφυρίζει αδιάφορα και η Περιφέρεια κωφεύει.
Δεν ασχολούνται με το τεράστιο αυτό πρόβλημα που οι επιπτώσεις του είναι εξαιρετικά μολυσματικές και ρυπογόνες για τον Κυλλήνιο Κόλπο. Επιπροσθέτως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ακυρωθεί ή να παγώσει η χρηματοδότηση των 6,5 εκατ. €, που έγινε από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και από τις προσπάθειες των ντόπιων βουλευτών…

• Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 142) μπορούν στους σχετιζόμενους Περιφερειακούς και Δημοτικούς «άρχοντες» να επιβληθεί ποινή της αργίας.
• Επιπροσθέτως, επειδή η χρηματοδότηση δημιουργίας του βιολογικού έχει γίνει από Ευρωπαϊκά Ταμεία, υπάρχει κίνδυνος να απαιτήσουν τα λεφτά πίσω.
• και επιπλέον Ευρωπαϊκά όργανα μπορούν να προσφύγουν εναντίον φυσικών προσώπων που έχουν την ευθύνη…


Βόμβα 2η: Αντλιοστάσιο Μυρσίνης

Εδώ τα πράγματα δεν υπολειτουργούν, απλά δε λειτούργησαν ποτέ. Το αντλιοστάσιο μεταφέρει κατευθείαν στη θάλασσας όλα τα αποστραγγίδια της Βόρειας ζώνης του αρδευτικού δικτύου Πηνειού. Δηλαδή, φυτοφάρμακα και λιπάσματα εμποτισμένα με νερό!!! Ποτέ, δε φρόντισαν να δημιουργηθεί, όπως απαιτούσε η αρχική μελέτη, σε υπάρχουσα έκταση 50 στρεμμάτων του Δημοσίου, Τεχνητός Υγροβιότοπος (πετυχαίνοντας προσρόφηση ουσιών των λυμάτων και φιλτράρισμα), καθώς και την εξαγωγή με αγωγό των κατεργασμένων λυμάτων στη θάλασσα σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου!
Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, μετά τις δημόσιες καταγγελίες μου, έκανε δειγματοληψίες, έβγαλε ακατανόητα αποτελέσματα ήξεις-αφίξεις…

Ο περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης ενημερώθηκε πριν ένα χρόνο, 4 φορές και η απάντηση ήταν …θα το δούμε!

Ενημέρωσα επίσης την κ. Αυγερινοπούλου, ως προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, αλλά ακόμα αναμένω κάτι να πράξει.

Τούτων δοθέντων, υπάρχουν Εισαγγελείς στη Ηλεία και εάν ναι, τι κάνουν; ακούν; διαβάζουν;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος