FOLLOW US: facebook twitter

Παρουσίαση του Γυμνασίου Ανδρίτσαινας στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου στην Πάτρα

Ημερομηνία: 04-11-2022 | Συντάκτης:

Το Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας παρουσίασε στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου που υλοποιήθηκε στην Πάτρα 21-23/10/2022 τις μαθηματικές δράσεις συνεργασίας με το κεντρικό οργανωτικό πρόσωπο του Φεστιβάλ κ. Πανταζή Χούλη. Ποιο συγκεκριμένα, μέσω δύο κατασκευών των μαθητών του Γυμνασίου Ανδρίτσαινας, παρουσιάστηκαν οι εξής δύο δράσεις:

Οι κατασκευές των μαθητών

Α) Η δράση: «Τα κάναμε πλακάκια»

Η δράση  υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2021 – 2022 υπό την επιμέλεια της κ. Μπαλωμένου Αθανασίας και της κ. Γεωργακοπούλου Άννας του ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας.

Οι μαθητές του Γυμνασίου παρουσίασαν σε ανοικτή εκδήλωση τα αποτελέσματα της δράσης την οποία παρακολούθησε ο τότε Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Φωτεινόπουλος Γεώργιος. Οι μαθητές έδειξαν:

  • Την κατασκευή πλακιδίων στο Geogebra όπως τους έδειξε η Hatice Gunay στο eTwinning πρόγραμμα Dynamic Geometry; Sunny Word of Math.
  • Tα προβλήματα που στην κατασκευή τους με χρήση συμμετρίας και την λύση που εμπνεύστηκαν από τα μαθηματικά πλακάκια της Joan Taylor.

Επίσης:

  • Με τον θεολόγο κ. Αναγνωστόπουλο Χαράλαμπο θα παρουσιάσουν την θεολογική σημασία των πλακιδίων στον Ισλαμικό κόσμο καθώς και παρουσίασή τους από την Αρχαία Ελλάδα.
  • Και με την τεχνολόγο  κ. Καρβελά Γεωργία την κατασκευή πλακιδίων πάζλ.

Έπειτα:

Ο κ. Πανταζής Χούλης από το Μουσείο Γρίφων του Καστελλόριζου παρουσίασε το οστομάχιον και τα tangram.

Β) Την δράση: «Διερεύνηση Μαθηματικών Γρίφων»

Η δράση  υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2020 – 2021. Οι μαθητές διερεύνησαν και παρουσίασαν σε εξ αποστάσεως διαδικτυακή ενημέρωση τους μαθηματικούς γρίφους. Η δράση έγινε σε συνεργασία με τις συντονίστριες Δυτικής Ελλάδας  κ. Γεωργακοπούλου Άννα και  κ. Μπαλωμένου Αθανασία (ηγετικό μέλος της οργανωτικής επιτροπής του μαθηματικού διαγωνισμού ΜΛΥΣ Alan Turing, στον οποίο συμμετείχε το Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας), οι οποίες, με την πλούσια εμπειρία τους σε σχετικές καινοτόμες δράσεις, κατεύθυναν την όλη προσπάθεια. Την παρουσίαση της δράσης από το Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας, τίμησαν με την παρουσία τους, ο οργανωτικός συντονιστής του Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας κ. Παπαδάκης Σπυρίδων (ηγετικό μέλος της οργανωτικής επιτροπής του μαθηματικού διαγωνισμού ΜΛΥΣ Alan Turing), ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηλείας κ. Φωτεινόπουλος Γεώργιος και η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Κοτρέτσου Πολυξένη

Αρχικά οι μαθητές του Γυμνασίου Ανδρίτσαινας, συνεργαζόμενοι τον μαθηματικό και διευθυντή του σχολείου κ. Ζαφειρόπουλο Χρήστο,  παρουσίασαν μια μετατροπή του Οστομάχιον, έναν μετασχηματισμό του γνωστού παιχνιδιού του Αρχιμήδη.

Οι κατασκευές των μαθητών αναφέρονταν στα εμβαδά των σχημάτων της Β΄ Γυμνασίου. Ποιο συγκεκριμένα οι μαθητές κλίθηκαν να δείξουν τον μετασχηματισμό του πλάγιου παραλληλόγραμμου σε ορθογώνιο, την κατάλληλη ένωση δύο τριγώνων (ορθογώνιων οξυγώνιων ή αμβλυγώνιων) ώστε να παραχθεί το αντίστοιχο παραλληλόγραμμο και τέλος την ένωση δύο τραπεζίων. Αρχικά, οι μαθητές διερεύνησαν την μορφή και το αποτέλεσμα των κατάλληλων σχημάτων.

Έπειτα κατασκεύασαν τα κομματιών παζλ στο εργαστήριο τεχνολογίας και υπό την επιμέλεια της τεχνολόγου του Γυμνασίου, κ. Καρβελάς Γεωργίας.

Κατόπιν, ο μαθηματικός Δρ. Χούλης Πανταζής (Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Δυτικής Αυστραλίας έως και το 2013, ο οποίος κατέχει μια εκτενή συλλογή από 4.000 γρίφους, 700 από τους οποίους είναι δικές του επινοήσεις και πρωτότυπα), προέβαλε την ομορφιά των μαθηματικών γρίφων. Αρχικά ξενάγησε τους μαθητές στην ιστορία των γρίφων, παρουσιάζοντας τα είδη των γρίφων και τις πολλαπλές αναπαραστάσεις τους. Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ταξινόμηση των τρισδιάστατων γρίφων σε (1) Γρίφους Επιδεξιότητας, (2) Διασυνδεδεμένους Γρίφους, (3) Εμπλεκόμενους Γρίφους, (4) Ανοιγόμενους Γρίφους, (5) Ταιριαστικούς Γρίφους, (6) Ανεξήγητα Αντικείμενα, (7) Εκλειπόμενους Γρίφους, (8) Κανάτες/Κούπες, (9) Αναδιπλώμενους Γρίφους, (10) Ακολουθιακούς Γρίφους, και (11) Άλλα Σχετικά Αντικείμενα.

Κατόπιν, παρουσίασε ορισμένους από τους πιο σπουδαίους μαθηματικούς που ασχολούνται με το αντικείμενο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, μετά και από προσωπική συνάντηση που είχε μαζί τους, όπως με τον Erno Rubik, (κατασκευαστής των περίφημων κύβων). Υπογραμμίστηκε δε, πως το Καστελλόριζο έχει παράδοση στη δημιουργία γρίφων, το οποίο αποδεικνύεται από πολλούς παράγοντες. Δύο από αυτούς είναι (α) τα περιοδικά γρίφων («Αναμνήσεις» τους Μιχαήλ Πετρίδη) του 19ου αιώνα που βρίσκονται στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, και (β) η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Διεθνή Οργανισμό Γρίφων (IPP) από δύο Έλληνες με καταγωγή από το Καστελλόριζο.

Παρουσίασε δε και το διαδραστικό Μουσείο Γρίφων του Καστελλόριζου, το οποίο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, και από τα ελάχιστα παγκοσμίως. Τόνισε, πως το Μουσείο Καστελλόριζου, από τον Οκτώβριο του 2020 έχει κηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS).

Την επιμέλεια των δύο κατασκευών είχε η τεχνολόγος κ. Καρβελά Γεωργία και η μεταφορά τους στο χώρο του φεστιβάλ έγινε από τον χημικό του σχολείου κ. Σεβαστό Δημήτρη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος