FOLLOW US: facebook twitter

Παρουσίαση γρίφων από το Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας

Ημερομηνία: 27-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα
Οι μαθητές κατασκευάζουν τα σχήματα

Το Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας παρουσίασε εξ αποστάσεως διαδικτυακή ενημέρωση, με θέμα τους μαθηματικούς γρίφους και με κεντρικό ομιλητή τον μαθηματικό Χούλη Πανταζή. Η δράση έγινε σε συνεργασία με τις συντονίστριες Δυτικής Ελλάδας  Γεωργακοπούλου Άννα και  Μπαλωμένου Αθανασία, οι οποίες με την πλούσια εμπειρία τους σε θέματα αντίστοιχων δράσεων, βοήθησαν καταλυτικά στην διεξαγωγή της. Την δράση τίμησαν με την παρουσία τους ο οργανωτικός συντονιστής του Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας Παπαδάκης Σπυρίδων, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηλείας Φωτεινόπουλος Γεώργιος και η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων Κοτρέτσου Πολυξένη.

Στην αρχή της δράσης οι μαθητές του Γυμνασίου Ανδρίτσαινας, καθοδηγούμενοι από τον μαθηματικό και διευθυντή του σχολείου κ. Ζαφειρόπουλο Χρήστο,  παρουσίασαν μια μετατροπή του Οστομάχιον, έναν μετασχηματισμό του γνωστού παιχνιδιού του Αρχιμήδη.

Οι κατασκευές των μαθητών αφορούσε τα εμβαδά των σχημάτων της Β΄ Γυμνασίου.

Έπειτα προχώρησαν στην κατασκευή των κομματιών του «tangram» στο εργαστήριο τεχνολογίας και υπό την επιμέλεια της τεχνολόγου του σχολείου, κ. Καρβελάς Γεωργίας.

Τέλος, οι μαθητές ασχολήθηκαν με τις μαθηματικές αποδείξεις.

Έπειτα, τον λόγο πήρε εκτενώς, ο μαθηματικός Δρ. Χούλης Πανταζής (Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Δυτικής Αυστραλίας έως και το 2013, ο οποίος κατέχει μια εκτενή συλλογή από 4.000 γρίφους, 700 από τους οποίους είναι δικές του επινοήσεις και πρωτότυπα). Ο  Χούλης Πανταζής μέσω της διάλεξης «Δούρειος Γρίφος» ξεναγησε τους μαθητές στην ιστορία των γρίφων, παρουσιάζοντας τα είδη των γρίφων και τις πρωτότυπες αναπαραστάσεις τους.

Επιπλέον, παρουσίασε ορισμένους από τους πιο περιώνυμους μαθηματικούς που ασχολούνται με το αντικείμενο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, μετά και από προσωπική συνάντηση που είχε μαζί τους, όπως με τον Erno Rubik, κατασκευαστή των περίφημων κύβων. Τέλος, παρουσίασε το Μουσείο Γρίφων του Καστελλόριζου (το μοναδικό στην Ελλάδα, και από τα ελάχιστα παγκοσμίως), το οποίο διαθέτει διαδραστικά χαρακτηριστικά και το οποίο έχει κηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος