Παρέμβαση Τζαβάρα για το “χαράτσι” της Εφορίας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”153764″ img_size=”full”][vc_column_text]Ερώτηση στον ΥΠΟΙΚ κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας μετά το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Πρωινής
-Παρέμβαση Τζαβάρα για την παρακράτηση και την ενημερότητα
-Ζητά τον εξορθολογισμό των ποσοστών για να ανακτήσουν ρευστότητα οι επιχειρήσεις
Eπιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησε, μετά το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Πρωινής, ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας για τον εξορθολογισμό των ποσοστών παρακράτησης επί των εσόδων των επιχειρήσεων με ρυθμισμένες οφειλές στο Δημόσιο, κάθε φορά που ζητούν αποδεικτικό ενημερότητας.
Όπως είχαμε γράψει στις 2 Δεκεμβρίου, οι επιχειρήσεις της Ηλείας αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόβλημα ρευστότητας, διότι αν και έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, υφίστανται παρακράτηση 70% στις περισσότερες περιπτώσεις, κάθε φορά που επιδιώκουν να πάρουν αποδεικτικό ενημερότητας. Αν συνυπολογιστεί και το ποσό που αφορά τον ΦΠΑ, τότε πρακτικά δεν μένει τίποτα να εισπράξουν στους επαγγελματίες.
Το πρόβλημα ξεκινά από τη διάταξη που προβλέπει 70% παρακράτηση επί του εισπραττόμενου ποσού μέχρι να αποπληρωθεί το 30% της συνολικής ρυθμισμένης οφειλής, η οποία ουσιαστικά αποκλείει τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών.
Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι επαγγελματιών της Ηλείας, με αυτές τις συνθήκες είναι ανέφικτο να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, και τονίζουν ότι κανένας δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τη μισή οφειλή για να μην του παρακρατούν τις εισπράξεις του.
Ο Κ. Τζαβάρας, με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, τονίζει ότι με τις υπάρχουσες διατάξεις χάνεται ο ευεργετικός χαρακτήρας του πρόσφατου νόμου 4738/2020, που προβλέπει τη ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις, αφού η έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας προϋποθέτει την παρακράτηση του 70% του προς είσπραξη ποσού από φορείς του Δημοσίου για την πλειονότητα των επαγγελματιών
Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο Ηλείος βουλευτής, ο συγκεκριμένος νόμος έδωσε τη δυνατότητα στους οφειλέτες δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε τριψήφιο αριθμό δόσεων, μετά την κατάπτωση της εγγύησης και τη βεβαίωσή τους στην Εφορία, και αξιοποιήθηκε από πληθώρα επαγγελματιών στην Ηλεία, που είχαν λάβει τέτοιας κατηγορίας δάνεια εξαιτίας της φονικής πυρκαγιάς του 2007.
«Αναγκαίος ο εξορθολογισμός των ποσοστών παρακράτησης»
Ο Κώστας Τζαβάρας, όμως, σημειώνει πως οι διευκολύνσεις του νέου νόμου ακυρώνονται στην πράξη για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, καθότι παραμένει σε ισχύ η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που εκδόθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 2018 και η οποία προβλέπει πολύ υψηλό ποσοστό παρακράτησης κάθε φορά που εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας για την είσπραξη χρημάτων από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης ή του Δημοσίου.
Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εγκύκλιο του Γ.Γ. της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων , κ. Πιτσιλή, που εκδόθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 2021, στο άρθρο 7 αναφέρεται ρητά ότι το ποσοστό παρακράτησης φτάνει στο 70% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης έως και το 30% της ρυθμισμένης οφειλής, μειώνεται στο 50% αν έχει εξοφληθεί το συνολικό ποσό από 30% ως 50% και φτάνει κλιμακωτά στο 10% μόνο όταν η συνολική οφειλή έχει εξοφληθεί σε ποσοστό παραπάνω από 70%.
Ο Ηλείος βουλευτής τονίζει πως καμία επιχείρηση δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει τις οφειλές της και να αποκτήσει την αναγκαία ρευστότητα αν κάθε φορά παρακρατείται το 70% των εσόδων της, το οποίο επί της ουσίας φτάνει στο 100% αν συνυπολογιστεί και η πληρωμή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Προσθέτει δε, πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων που προβαίνουν σε μακροχρόνια ρύθμιση των οφειλών τους, δεν διαθέτει τη δυνατότητα να εξοφλήσει άμεσα το 70% της συνολικής οφειλής για να μειώσει το ποσοστό της παρακράτησης, κατά συνέπεια ο νόμος δεν επιτυγχάνει τον στόχο του, αφού οι επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν χωρίς έσοδα και αναπόφευκτα θα κινδυνέψει η λειτουργία τους.
Ο Κώστας Τζαβάρας υπενθυμίζει ότι το άρθρο 203 του ν. 4820/201, που προβλέπει την παρακράτηση μόνο του 10% για ειδικές περιπτώσεις, δημιουργεί ασάφεια ως προς την ευρύτητα εφαρμογής και στην πράξη δεν υιοθετείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
«Τα ποσοστά παρακράτησης επί των εσόδων για τη χορήγηση ενημερότητας θεσπίστηκαν προ οκταετίας και διατηρήθηκαν για δημοσιονομικούς λόγους όλα αυτά τα χρόνια, συμπιέζοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Θεωρώ ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός τους, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η πανδημία περιορίζει τον κύκλο εργασιών τους και τα έσοδά τους. Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της γενικότερης μείωσης της υπερφορολόγησης, που είχε επιβάλει στην οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επανεξετάσει το ισχύον καθεστώς και θα το εξορθολογίσει», δήλωσε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]