FOLLOW US: facebook twitter

Παρέμβαση Κατρίνη για τους παράκτιους οικισμούς της Ηλείας

Ημερομηνία: 22-02-2023 | Συντάκτης:

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έθεσε το ρεπορτάζ της Πρωινής ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

-Θετική απάντηση από τον αρμόδιο υφυπουργό Απ. Βεσυρόπουλο

Επιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

To ζήτημα που ανέδειξε με ρεπορτάζ της η «Πρωινή» για τους παραθαλάσσιους οικισμούς της Ηλεία, έθεσε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο βουλευτής Ηλείας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, καθώς στησυνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ζήτησε την ξεκάθαρη και οριστική επίλυση της εκκρεμότητας με τα αυθαίρετα κτίσματα στον νομό, τα οποία μπορούν να εξαγοραστούν με βάση το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου.

Ο κ. Κατρίνης, ο οποίος ζήτησε και έλαβε τον λόγο κατ’ εξαίρεση για να τονίσει την σημασία της επίλυσηςτου θέματος για πολλούς Ηλείους, πρότεινε συγκεκριμένες τροποποιήσεις-βελτιώσεις, με βάση τα όσα τόνισε ο σύλλογος οικιστών Ζαχάρως στην ακρόαση φορέων στη Βουλή και επισήμανε με υπόμνημά του ο σύλλογος οικιστών Σπιάτζας-Καβουρίου, θέσεις τις οποίες συμμερίζεται και η σημερινή δημοτική αρχή του Πύργου.

Ο Ηλείος βουλευτής έκανε αναφορά στους σεισμούς του 1993 και το υπ.αριθμΥΚ32237/5-7-1993 έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ που έδινε τη δυνατότητα ηλεκτροδότησης των αυθαίρετων κτισμάτων σε Κατάκολο και Σπιάτζα, ώστε να στεγάσουν τους σεισμόπληκτους κατοίκους του Πύργου, οι οποίοι έμειναν εκεί για αρκετό χρονικό διάστημα και μέχρι να αποκατασταθεί το σπίτι τους στον Πύργο που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Κτίσματα τα οποία χρησίμευσαν για αρκετό χρονικό διάστημα ως κύριες κατοικίες και ηλεκτροδοτήθηκαν με βάση απόφαση του κράτους, ώστε να εξυπηρετήσουν το σκοπό της κύριας διαμονής των σεισμόπληκτων Πυργιωτών, δεν μπορεί να μην περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου που λύνει το θέμα των αυθαιρέτων», τόνισε ο ΜιχάληςεΚατρίνης, ζητώντας να περιληφθεί σχετική διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους αυτών των ακινήτων-που δε διαθέτουν τίτλους- να εξαγοράσουν το ακίνητο, εφόσον περιλαμβάνονται σε αυτές τις περιπτώσεις που σχετίζονται με το σεισμό του 1993 ή μετακινήθηκαν στις περιοχές αυτές μετά τον σεισμό του 1993 και να μην ισχύει ο περιοριστικός όρος της ύπαρξης του κτίσματος ως το 1981.

Προτάσεις και εναλλακτικές

Εναλλακτικά, προτάθηκε και συζητήθηκε η δυνατότητα να εξαγοράζεται το ακίνητο, αρκεί η ημερομηνία αίτησης εξαγοράς να απέχει 30 χρόνια από την κατασκευή του κτίσματος (δηλαδή αν γίνει η αίτηση το 2025, να έχει κτιστεί το ακίνητο ως το 1995 κ.ο.κ.)

Επιπλέον, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να τροποποιηθεί το άρθρο 9 και να δοθεί η δυνατότητα να δηλωθεί το ακίνητο και το κτίσμα ως κύρια κατοικία στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους υποβολής της αίτησης εξαγοράς (δηλαδή το 2023, 2024 κοκ) και όχι του προηγούμενου του έτους υποβολής όπως ίσχυε, αφού οι σχετικές δηλώσεις δεν μπορούν να τροποποιηθούν.

Το επιχείρημα αυτό ενισχύει το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας πολλές οικογένειες εγκαταστάθηκαν στα κτίσματα σε αυθαίρετα ακίνητα, χωρίς να προλάβουν ή να προνοήσουν να το δηλώσουν, χρησιμοποιούν δε αυτά τα κτίσματα ως κύρια, πλέον, κατοικία τους.

Θετική ανταπόκριση από Βεσυρόπουλο

Στο αίτημα του κ. Κατρίνη και του συλλόγου οικιστών Ζαχάρως, ο υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος ανταποκρίθηκε θετικά και αναμένεται να κατατεθεί η σχετική νομοτεχνική βελτίωση στην αυριανή συζήτηση στην ολομέλεια.

«Το ζήτημα των αυθαιρέτων στην Ηλεία πρέπει να λυθεί οριστικά και να δοθεί η δυνατότητα-εντός των συνταγματικά επιτρεπτών ορίων-να εξαγοράσουν τα ακίνητα αυτά οι πολίτες που μένουν σε αυτά, πολλά από τα οποία χρησιμεύουν και ως κύρια κατοικία λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, δίνω τη μάχη στη Βουλή ώστε οι διατάξεις που τελικά θα ψηφιστούν να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις συμπολιτών μας στην Ηλεία, να έχουν και αυτοί το δικαίωμα εξαγοράς του ακινήτου.Γιατί τελικά η πολιτική πρέπει να δίνει λύσεις», δήλωσε.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Μιχάλης Κατρίνης -μετά από συνεννόηση με τις δημοτικές αρχές Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου- πρότεινε να παραταθεί η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα πυρόπληκτα αγροτεμάχια και κτίσματα της Ηλείας (πυρκαγιές του 2021) και για τα έτη 2024-2025, λόγω της δυσκολίας των αγροτών να επιβιώσουν με τις αγροτικές τους εκτάσεις (κυρίως ελαιοκαλλιέργειες), οι οποίες δεν αποδίδουν παραγωγικά τουλάχιστον μέχρι το 2026, λόγω της μεγάλης καταστροφής, θέμα που επίσης ανέδειξε με το χθεσινό της πρωτοσέλιδο η Πρωινή. Με βάση το νομοσχέδιο, η απαλλαγή καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τα πυρόπληκτα ακίνητα (στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου) παρατείνεται για το 2023.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος