FOLLOW US: facebook twitter

Παρέμβαση Γεράσιμου Καλλιμώρου για έγκαιρη λήψη μέτρων για την εξαγωγή καρπουζιών

Ημερομηνία: 05-05-2020 | Συντάκτης:

Ξεκίνησε η συγκομιδή του καρπουζιού στις καλλιέργειες θερμοκηπίων και στα μέσα Μαΐου θα αρχίσει και στις καλλιέργειες που είναι σε χαμηλή κάλυψη.

Οι προσδοκίες πώλησής  του  όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας Γεράσιμος Καλιμμώρος, προβληματίζουν  τους παραγωγούς και τις εταιρείες εμπορίας που βλέπουν ότι οι  συνθήκες που διαμορφώνονται  τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο  και στην ευρωπαϊκή  δεν είναι οι καλύτερες, καθώς λόγωκορονοϊού θα είναι χαμηλή και η δυνατότητα κατανάλωσή του στον τουριστικό κλάδο. Παράλληλα η πώληση του καρπουζιού από τα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα φαίνεται  να είναι η μόνη διέξοδος  στην εγχώρια αγορά, ενώ δεν θα είναι αρκετή ώστε να αντισταθμίσει την απώλεια του τομέα εστίασης, του κλάδου του τουρισμού και των εξαγωγών που θα είναι μεγάλη αν σκεφτεί κανείς ότι το 2019 εξήχθησαν από το Ν. Ηλείας 150.000 τόνοι καρπούζι με μέση τιμή 0,23€ το κιλό.

Όπως αναφερει ο κ. Καλλιμώρος “Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ενημέρωσης προς όλους που εμπορεύονται το προϊόν αλλά και στις αγορές που απευθύνεται, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες  έλεγχου και ασφάλειας τροφίμων ώστε να γνωρίζει  ο καταναλωτής ότι η κατανάλωση του φρούτου είναι ασφαλής.

Διότι, το καρπούζι είναι ένα από τα προϊόντα το οποίο εξαιτίας των εξωτερικών του χαρακτηριστικών, έχοντας μια χοντρή φλούδα, κάνει ασφαλέστερη την κατανάλωσή του επειδή μπορεί να απολυμανθεί πολύ εύκολα στο σπίτι. Δεδομένης της κατάστασης, οι συστάσεις περιλαμβάνουν την απολύμανση όλων των προϊόντων μόλις φτάσουμε  στο σπίτι μετά την αγορά. Παράλληλα το βέλτιστο είναι να εκμεταλλευτούμε για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων μας στις ευρωπαϊκές αγορές.Ο πρόεδρος της ΕΑΣ τονίζει ωστόσο ότι οι μεταφορές έχουν δυσκολέψει και αυτό επιφέρει ζημιά και τους αγρότες και στο κράτος γι αυτό και  “πρέπει άμεσα να ξεκινήσει συζήτηση με  συναρμόδια υπουργεία για την επάρκεια μεταφορικών μέσων (συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων μεταφορών)  καθώς και για επιδότηση μεταφορών, με την διαδικασία  de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) σε επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.”

Τέλος ο κ. Καλλιμώρος επισημαίνει καταλήγοντας ότι αν εκλείψει αυτό το εισόδημα των Ηλείων καρπουζοπαραγωγώνθα καταρρεύσουν όχι μόνο οι παραγωγοί αλλά και όλη η  εφοδιαστική  αλυσίδα και είναι ευθύνη όλων να μην σπάσει κανένας κρίκος της, γιαυτο και η ελληνική πολιτεία οφείλει να στηρίξει τον παραγωγό με πλαίσιο που να διευκολύνει τις εξαγωγές, με σύνορα ανοικτά, με ρυθμίσεις χρεών,  προκαταβολή των επιδοτήσεων 2020 το συντομότερο δυνατό, άμεση εξόφληση των  αποζημιώσεων ζημιών 2019 και χρησιμοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Ε.Ε για την αγροτική ανάπτυξη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος