FOLLOW US: facebook twitter

Παρεμβάσεις σε τέσσερις κόμβους της ΕΟ Πύργου-Καλού Νερού

Ημερομηνία: 26-05-2023 | Συντάκτης:

Πρόταση του δήμου Ζαχάρως προς στο Υπουργείο Υποδομών

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Έξι στοχευμένες παρεμβάσεις στην Εθνική Οδό Πύργου-Καλού Νερού ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο δήμος Ζαχάρως, στο τμήμα που διατρέχει τα διοικητικά του όρια, καθώς εκτιμά πως υπάρχουν ακόμα προβληματικά στοιχεία σχετικά με τη σήμανση και την ορατότητα του δρόμου, που επηρεάζουν το επίπεδο της οδικής ασφάλειας της Εθνικής Οδού.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Κώστας Αλεξανδρόπουλος, η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ζαχάρως συνέταξε μελέτη που αξιολογεί τα έργα οδικής ασφάλειας που έγιναν από το υπουργείο και η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη μερικού επανασχεδιασμού και βελτίωσης ορισμένων οδικών κόμβων σύνδεσης, του Ανηλίου, της Ζαχάρως, του Θολού και των Σχίνων.

Η πρώτη πρόταση της μελέτης είναι η απομάκρυνση των στηθαίων ασφαλείας ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό για λόγους ασφαλείας, να γίνει μετακίνησή τους ώστε να εξασφαλίζεται το απαιτούμενο μήκος ορατότητας στις διασταυρώσεις των οδών.  Η δεύτερη πρόταση είναι, εφόσον δεν είναι εφικτή τεχνικά η απομάκρυνση των στηθαίων ασφαλείας, να γίνει επέκταση των τεχνικών έργων (γεφυρών). Η επέκταση αυτή θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να επιτρέπει την διέλευση των πεζών μέσω κάποιας έστω και μικρής προσθήκης/κατασκευής επί των τεχνικών έργων (γεφυρών).

Η τρίτη πρόταση είναι να καταργηθούν διαγραμμίσεις που επιτρέπουν την προσπέραση σε σημεία πριν και μετά από τους παραπάνω κόμβους, καθώς σε άλλη περίπτωση δημιουργούν εσφαλμένα την αίσθηση στον οδηγό πως μπορεί να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες.

Η τέταρτη πρόταση είναι η οδοσήμανση με πινακίδες που θα προειδοποιεί και θα ενημερώνει τους οδηγούς για την ανάγκη μείωσης της ταχύτητας, να ενημερώνονται δηλαδή οι διερχόμενοι οδηγοί πως περνούν από κατοικήσιμες περιοχές ή περιοχές που επιτάσσουν την μείωση της ταχύτητας.

Πέμπτη πρόταση είναι να γίνεται διευθέτηση της κυκλοφορίας στους κόμβους αυτούς με φωτεινή σηματοδότηση ή να διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής κυκλικών κόμβω, δεδομένου πως αρκετοί κόμβοι βρίσκονται εκτός δικτύου Natura.

Έκτη και τελευταία πρόταση είναι να ανακατασκευαστεί ο κόμβος Ανηλίου, διότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος λόγω της γεωμετρίας της μηκοτομής της οδού. Το ρέμα που διασχίζει κάθετα την οδό και η έντονη υψομετρική διαφορά στο ρεύμα προς Κυπαρισσία δημιουργούν μαζί με τη διασταύρωση εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Κ.Αλεξανδρόπουλος: «Αναγκαίες οι διορθωτικές ενέργειες»

«Προσπαθούμε με την βοήθεια των Οδηγιών Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ) του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών να αναλύσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της οδού. Όπως προκύπτει, ο υφιστάμενος οδικός άξονας ΔΕΝ ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ από τις ΟΜΟΕ καθώς δεν πληροί τα κριτήρια ασφαλείας που ορίζονται από αυτές. Το μήκος ορατότητας, η ταχύτητα μελέτης, η γεωμετρία της οδού, οι πολλές είσοδοι-έξοδοι, η ελλιπής σήμανση, ο βαθμός εξυπηρέτησης είναι μόνο μερικά από τα προβληματικά στοιχεία αυτής της οδού. Ακόμη αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει η ανατολική χάραξη της οδού έτσι ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της διέλευσης μέσα από το δίκτυο Natura. Επιπρόσθετα, με το έργο “ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΠΥΡΓΟΣ-ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ” ολοκληρώθηκαν και ολοκληρώνονται κάποιες επεμβάσεις επί της οδού. Αυτές οι επεμβάσεις, με τη νέα ασφαλτόστρωση, τη νέα διαγράμμιση, τα στηθαία ασφαλείας και τον οδοφωτισμό της οδού, σίγουρα προσέδωσαν κάποιο επίπεδο ασφάλειας αλλά δεν θα πρέπει να σταματήσει εδώ η προσπάθεια για χάραξη ενός νέου δρόμου», ανέφερε ο κ. Αλεξανδρόπουλος και πρόσθεσε ότι μέχρις ότου αυτή η νέα χάραξη σχεδιαστεί και υλοποιηθεί θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να γίνουν κάποιες άμεσες επεμβάσεις επί της οδού και να διορθωθούν κακοτεχνίες/ατέλειες που εντάθηκαν με τις παρούσες εργασίες συντήρησης.

«Παρότι είχε αιτηθεί, με την ανωτέρω σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας, η ανάγκη για επανασχεδιασμό/βελτίωση των οδικών κόμβων σύνδεσης αρτηριών με την Ε.Ο.  δεν υπήρξε κάποιος επανασχεδιασμός», τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι η πρόταση της Υπηρεσίας είναι άμεσα να διορθωθούν έστω τα κακώς κείμενα σε τέσσερις βασικούς κόμβους (του Ανηλίου, της Ζαχάρως, του Θολού και των Σχίνων), οι οποίοι ύστερα και από τις παρεμβάσεις που έγιναν από το ανωτέρω έργο φαίνονται ιδιαιτέρως προβληματικοί», συμπλήρωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος