FOLLOW US: facebook twitter

«Παράθυρο ευκαιρίας» 100 εκατ. ευρώ για χωρικές επενδύσεις στη Δυτική Ελλάδα

Ημερομηνία: 25-07-2022 | Συντάκτης:

-Αυξήθηκαν κατά 24% για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027
-Τι δήλωσε στην «Πρωινή» ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Γρ. Σκάλκος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Το ποσό των 100 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για χωρικές επενδύσεις στη Δυτική Ελλάδα για την περίοδο 2021-2027 , τόνισε στην «Πρωινή» ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Γρηγόρης Σκάλκος, στο περιθώριο των εργασιών του αναπτυξιακού συνεδρίου που διοργάνωσε προχθές στην Αρχαία Ολυμπία η «ΔιαΝΕΟσις» για την ανασυγκρότηση της Ηλείας.

Όπως τόνισε ο κ. Σκάλκος, τη δεδομένη χρονική στιγμή το μείζον ζήτημα είναι η απουσία ολιστικού και λεπτομερούς σχεδίου για την Ηλεία, βάσει του οποίου θα κατανεμηθούν ορθολογικά και αποτελεσματικά οι πόροι, αφού λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι πόροι.

«Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι πόροι είναι λιγότερο σημαντικοί από τι θέλουμε να κάνουμε. Έχουμε ένα σημαντικό -μικρό σε διάρκεια- παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο προκύπτει και από τη συναισθηματική ένταση και φόρτιση από αυτό που έχει συμβεί αλλά και γιατί βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο όπου ολοκληρώνονται και εγκρίνονται το ένα μετά το άλλο τα επιχειρησιακά προγράμματα για την περίοδο 2021-27, τα οποία προβλέπουν κυριολεκτικά έναν πακτωλό χρηματοδοτικών πόρων για να ενισχύσουμε έργα που έχουν να κάνουν με τις χωρικές επενδύσεις. Το νέο Περιφερειακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας είναι αυξημένο κατά 24% , ξεπερνά τα 620 εκατ. ευρώ και περίπου 100 εξ αυτών προορίζονται για χωρικές επενδύσεις. Ένα μέρος από αυτά θα κατευθυνθεί στην Ηλεία και πιο συγκεκριμένα στα διοικητικά όρια του δήμου Αρχ. Ολυμπίας», δήλωσε σχολιάζοντας με νόημα ότι δεν είναι το πρόβλημα τα χρήματα.

«Θα μου επιτρέψετε να πω καθ’ υπερβολήν ότι ποτέ δεν έλειψαν οι πόροι στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας. Ταυτόχρονα όμως η περιφερειακή ανάπτυξη είναι μια ιστορία χαμένων ευκαιριών, διότι πολλά πράγματα δεν έγιναν όπως θα έπρεπε. Δεν υπήρξε ο κατάλληλος συντονισμός κυρίως γιατί δεν συγκροτήθηκε ένα λεπτομερές ολιστικό σχέδιο που να κατανέμει τους πόρους σε δράσεις αυξημένης προστιθέμενης αξίας κι όχι εκεί που μπορεί να φαίνονται περισσότερο τα έργα ή να έχουν βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα. Έχουμε λοιπόν την μοναδική ευκαιρία όχι μόνο να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που έχει συμβεί εδώ –κάτι που γίνεται τον τελευταίο χρόνο- αλλά να χτίσουμε το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον σε πιο στέρεες βάσεις», επισήμανε και πρόσθεσε ότι μόλις παραληφθούν οι προτάσεις της «διαΝΕΟσις» μετά τη διαβούλευση με τις τοπικές αρχές, θα ιεραρχηθούν και θα κοστολογηθούν, ακολούθως θα οριστούν οι υπεύθυνοι φορείς για την υλοποίησή τους και θα δρομολογηθεί η υλοποίησή τους.

«Δεν περιοριζόμαστε στα όρια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας»

Όπως τόνισε ο κ. Σκάλκος, δεν θα περιοριστούν οι παρεμβάσεις στα διοικητικά όρια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, για να επιτευχθεί η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

«Δεν αρκεί να φτιάξουμε ένα οδικό δίκτυο και να προχωρήσουμε σε δυο τρία έργα ανάπλασης. Πρέπει με πόλο ανάπτυξης την Αρχαία Ολυμπία να δημιουργήσουμε τις αναπτυξιακές βάσεις που αγκαλιάζουν όλη την Ηλεία κα προχωρούν και παραπέρα. Μλούμε για συνδέσεις με μεγάλα οδικά δίκτυα, για έργα πολιτισμού. Όλοι αναφερόμαστε στο πολιτιστικό κεφάλαιο που αντιπροσωπεύει η Αρχαία Ολυμπία αλλά αυτό εξαντλείται και δεν υπάρχει κάτι άλλο για να κεφαλαιοποιηθεί. Μιλάμε επίσης για έργα ανάδειξης του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Είναι μια σειρά πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε, που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές της χώρας και ήρθε η ώρα, μετά από πολλά χρόνια να τα δούμε να υλοποιούνται», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος