FOLLOW US: facebook twitter

Παράταση μέχρι 31 Μαΐου για το 60% των συμβάσεων σε αναστολή

Ημερομηνία: 04-05-2020 | Συντάκτης:

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ)  η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με θέμα «περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα».

Η νέα ΠΝΠ προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορoνοϊού, δύνανται να παρατείνουν την αναστολή μέχρι του 60% των συμβάσεων που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών αλλά όχι πέραν της 31ης Μαΐου.

.Για τις επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον Μάιο 2020, παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η ανωτέρω αναστολή λειτουργίας.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης, κατ’ αναλογία των ημερών της παράτασης αυτής.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι την 31η Μαΐου 2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελίες συμβάσεων, παράλληλα  υποχρεούνται,  να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

«Κουρεμένο» και για… λίγους το δεύτερο κύμα στήριξης

Στα 12,5 δισ. ευρώ ανεβαίνει ο λογαριασμός μέχρι στιγμής, στα 28 δισ. τα διαθέσιμα ● Με τον φόβο νέου πλήγματος τον Οκτώβριο και ιστορικής ύφεσης πορεύεται η κυβέρνηση ● Σχέδια για νέα έξοδο στις αγορές

Με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, αίρονται από τον Ιούνιο τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων από την πανδημία, χωρίς ωστόσο να έχει αποκλειστεί η αντιμετώπιση ενός δεύτερου χτυπήματος από τον κορονοϊό τον Οκτώβριο που θα βάλει σε νέα καραντίνα την οικονομία της χώρας και οι ανάγκες για ρευστότητα θα βρεθούν στο «κόκκινο». Η κυβέρνηση παρέτεινε για 30 ημέρες, έως το τέλος Μαΐου, την ισχύ των υφιστάμενων μέτρων, τα οποία όμως είναι σε μικρότερη κλίμακα.

Το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ «κουρεύεται» στα 533 ευρώ και οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να το εισπράττουν για τις ημέρες που οι επιχειρήσεις τους παραμένουν κλειστές και οι ίδιοι σε αναστολή. Οι αναστολές πληρωμών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζονται μαζί με την έκπτωση του 25%, που θεωρείται ισχυρό κίνητρο για τους υπόχρεους να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα φόρους και δόσεις ρυθμίσεων. Η έκπτωση 40% στην πληρωμή επαγγελματικού ενοικίου για τις επιχειρήσεις και κύριας κατοικίας ή φοιτητικής για τους εργαζόμενους θα εξακολουθήσει να τρέχει και τον Μάιο, ενώ δρομολογείται δεύτερος γύρος για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα ανέρχεται σε περίπου 12,5 δισ. ευρώ και μαζί με τα λεφτά που υπολογίζεται ότι θα έρθουν από την Ευρώπη (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SURE, εγγυοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) θα φτάσουν τα 24 δισ. ευρώ. Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται σχέδιο για νέα έξοδο στις αγορές, με δεκαετές ομόλογο έως τις αρχές Ιουνίου, στο πλαίσιο των ασκήσεων ενίσχυσης της ρευστότητας στον προϋπολογισμό.

Χρηματοδότηση

Στόχος είναι να αποκτήσει το Δημόσιο μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας για την επόμενη ημέρα και να αποφευχθεί η πτώση της στάθμης των ταμειακών διαθεσίμων κάτω από ένα όριο και να μείνει ανέπαφο σημαντικό μέρος του «μαξιλαριού» που θα αποτελέσει το διαβατήριο για την ανάταξη της οικονομίας μετά το σοκ του κορονοϊού. Τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν μειωθεί στα 28 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου από 29,2 δισ. ευρώ που ήταν πριν από ένα μήνα.

Η κυβέρνηση απεύχεται μία νέα καραντίνα από το φθινόπωρο που θα δώσει τη χαριστική βολή στο ΑΕΠ και θα φέρει τη χώρα μπροστά σε μια ιστορική ύφεση. Επισημαίνεται ότι, αν δεν κοπάσει η πανδημία, το κεφάλαιο της ύφεσης θα παραμείνει ανοιχτό… Η οικονομία βρίσκεται ήδη σε «κινούμενη άμμο» και ουδείς μπορεί να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών δεικτών.

Πηγή: efysn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος