FOLLOW US: facebook twitter

Αργύρης Σαλπέας: Κοινωνιολογίας εγκώμιον και παρέμβαση!

Ημερομηνία: 04-05-2020 | Συντάκτης:

Από ψώνιο και απωθημένο , κάνω το παρακάτω σχόλιο για το μάθημα της Κοινωνιολογίας , το οποίο κάποιοι κρίνουν μη απαραίτητο να διδάσκεται στα σχολεία μας.

Ως Κοινωνιολογία ορίζουμε εκείνη την Επιστήμη ,η οποία ασχολείται με την συγκρότηση των Κοινωνιών ,τις γραπτές και ιστορικές συνθήκες συμβίωσης τους, τους τρόπους συγκρότησης των επιπέδων και των μορφών εξουσίας εντός αυτών , είναι δε άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ανθρωπολογία ,την Λαογραφία ,την Κοινωνική Ψυχολογία ,την Οικονομική Επιστήμη, την Πολιτική, την Ιστορία της Οικονομίας των Λαών και την Φιλοσοφία ,η οποία όμως δεν είναι Επιστήμη.

Χάρις στην ανάπτυξη της Κοινωνιολογίας ,κατορθώσαμε να κωδικοποιήσουμε και να μάθουμε την διάταξη των Κοινωνιών σε τάξεις και Κοινωνικές κατηγορίες ,την συγκρότηση των κυριάρχων αντιθέσεων εντός αυτών και πολλά άλλα . Παράγαμε, για λόγους συνεννόησης,  νέους όρους [[whiteandbluecollars, ,Πνευματικό προλεταριάτο ,Αντίθεση Διευθύνοντος -Εκτελεστού , Υδραυλικός Πολιτισμός ,Λούμπεν προλεταριάτο, Ταξικός Αποστάτης και πολλά άλλα. ]

Η Κοινωνιολογία ,όπως όλες οι Ανθρώπινες Επιστήμες , υποκρύπτει και Ιδεολογικούς προσανατολισμούς η υπαινιγμούς αλλά λόγω του τεράστιου Επιστημονικού της πεδίου, κατάφερε και σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναδείξει κορυφαίους Διανοητές όλων των Ιδεολογικών ρευμάτων . [Μαρξ, Μαξ Βέμπερ ,Αρόν, Πουλατζάς ,Τσόμσκι, Ουμπέρτο Εκο ,Καστοριάδης , Λακάν ,Στρως Λεβι ,Αλτουσέρ, Σχολή Φρανκφούρτης και πολλούς άλλους  ] αλλά και διανοητές με άλλο βασικό αντικείμενο αλλά τα έργα τους είναι έντονου Κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος, όπως ο Άνταμ Σμιθ , ο Σπινόζα ,ο  Ρικάρντο κ.α

Χάρις στην Κοινωνιολογία γνωρίζουμε την σχέση Καλβινισμού και Καπιταλισμού ,της σχέση Κάστας και Εξουσίας στην Ινδία, την Αλλοτρίωση και την Αυταλλοτρίωση , κορυφαίο δε ενδιαφέρον έχει η χρήση των διαφορικών εξισώσεων του ΝΑΣ στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις και ιδιαίτερα η αξιοποίηση τους από μεγάλα Συνδικάτα .

Από τα παραπάνω, εξάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι ο νέος, κατά την διαδικασία Κοινωνικοποίησης του [εκπαίδευση ], πρέπει να λάβει στοιχειώδεις γνώσεις Κοινωνιολογίας ,διότι μέσα από την γνώση του τρόπου διαμόρφωσης της Εξουσίας αλλά και των κανόνων συμβίωσης στην Κοινωνία που μεγαλώνει, θα βοηθηθεί να γίνει ένας Πολίτης χρήσιμος για το σύνολο και τον εαυτόν του.

Δεν θέλω να μακρηγορήσω διότι είναι τεράστιο θέμα αλλά η αναγκαιότητα στήριξης του Δημοκρατικού Πολιτεύματος ,περνά μέσα από την Πολιτική Κουλτούρα των Πολιτών του και η Κοινωνιολογία είναι η σημαντικότερη τροφή για αυτή την Πολιτική Κουλτούρα .


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος