FOLLOW US: facebook twitter

Παράταση λόγω… απόγνωσης ζητούν οι λογιστές

Ημερομηνία: 18-06-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”113130″ img_size=”full”][vc_column_text]

Κάτω από 10% των φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί στην Ηλεία

[/vc_column_text][vc_column_text]Το αδιέξοδο και την εξάντληση των φυσικών δυνάμεών τους συνεχίζουν να βιώνουν οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, οι οποίοι, εκτός του τεράστιου φόρτου εργασίας που έχουν επωμιστεί από τις εκατοντάδες αλλαγές και εγκυκλίους λόγω πανδημίας και αναστολών συμβάσεων, αναγκάζονται τώρα να λειτουργούν και ως Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών για την έκδοση βεβαιώσεων (π.χ. οικογενειακής κατάστασης) αλλά και ως εκπαιδευτές ενηλίκων… προκειμένου να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις-πελάτες σχετικά με τα νέα ψηφιακά συστήματα.

Επειδή όμως δεν έχουμε μια οικονομία με οργανωμένες μεγάλες επιχειρήσεις, με συγκροτημένα λογιστικά τμήματα, το σύνολο των ψηφιακών αλλαγών πρέπει να υποδειχτεί και να ελεγχθεί στην εφαρμογή τους σε κάθε μικρή και μεμονωμένη επιχείρηση από τον λογιστή που τυγχάνει να έχει και δεκάδες άλλους πελάτες. Και την ίδια ώρα, ο ίδιος πρέπει να προλάβει ημερομηνίες που τρέχουν είτε για το πρόγραμμα my data είτε για την επιστρεπτέα προκαταβολή είτε για τις φορολογικές δηλώσεις είτε για το πρόγραμμα πάγιων δαπανών, να κάνει διορθώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ και να βοηθήσει ενδεχομένως τους πελάτες να κατανοήσουν αν τους ευνοεί το σύστημα των 240 δόσεων. Αλίμονο εάν ο λογιστής, που έχει επωμιστεί όλον τον όγκο δουλειάς, νοσήσει από Covid και δεν έχει προλάβει τις ημερομηνίες.

Αυτή τη μεγάλη πίεση ανέδειξαν για πολλοστή φορά οι λογιστές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δικτύου Συνεργασίας και Παρέμβασης λογιστών-φοροτεχνικών για συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

Κατήγγειλαν για πρωτοφανή ανεπάρκεια και ανικανότητα την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών. «Μοιάζει ακατανόητη η εμμονή της ΑΑΔΕ και του υπουργείου να θέτουν ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Ιουλίου και εναλλακτικά την 28η Αυγούστου, όταν είναι πασιφανές ακόμη και στον αδαή ότι ο όγκος των 6.500.000 δηλώσεων είναι ανθρωπίνως αδύνατον να υποβληθούν σε αυτά τα χρονικά όρια». Ταυτοχρόνως, οι λογιστές δηλώνουν ότι η εφαρμογή ένταξης από την 1η Ιουλίου των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα My data (αφορά τα ηλεκτρονικά βιβλία) είναι ανεδαφική, αφού για κάθε μία επιχείρηση ή επιχειρηματία ο λογιστής πρέπει να ετοιμάσει το Ε3 της εταιρείας σε αυτά τα στενά χρονικά περιθώρια. Γι’ αυτόν τον λόγο προτείνουν «την επ’ αόριστον αναβολή της εφαρμογής των my data σε συνδυασμό με τον αναγκαίο χρόνο που θα απαιτηθεί για την ανάταξη της οικονομίας».

Το δίκτυο διεκδικεί παράταση της καταβολής των δόσεων της εκκαθάρισης των ετών 2017, 2018 και 2019 του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς όλων των επαγγελμάτων, τον καθορισμό καταβολής της πρώτης δόσης στις 30/9/2021 και την αύξηση των δόσεων από τις 5 σε 10 μηνιαίες. Κυρίως, δε, ζητεί ως άκρως αναγκαία για τη σωστή υποβολή των Ε3 τη μετάθεση της ημερομηνίας από αύριο (17/6!).

Eπίσης, το Δίκτυο θεωρεί ότι καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων πρέπει να τεθεί η 30ή Σεπτεμβρίου 2021, εφόσον έχουν αναρτηθεί εγκαίρως και σωστά στο taxisnet όλες οι βεβαιώσεις από την πλευρά της Πολιτείας για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους.

Πολλές δόσεις

Το Δίκτυο εκτιμά ότι είναι αναγκαία η επαναφορά των 100 και 120 δόσεων για Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και όχι μόνο για τους άμεσα πληγέντες από την πανδημία. Επίσης διεκδικεί:

■ να παραμείνουν ανοιχτές οι υποβολές όλων των δηλώσεων Covid για διορθώσεις και παραλείψεις, όπως και οι πλατφόρμες για την υποβολή των δηλώσεων,

■ να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους,

■ να εφαρμοστεί ουσιαστικά η απόφαση για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των λογιστών που ενεργούν για λογαριασμό των γραφείων των πελατών στους σε ΔΟΕ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ.[/vc_column_text][vc_single_image image=”105910″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος της ΈΛΦΕΕ Ηλείας, Διονύσης Χαμεζόπουλος, δήλωσε στην Πρωινή ότι η παράταση ειναι αναγκαία, καθώς μέχρι τώρα έχει υποβληθεί ποσοστό δηλώσεων μικρότερο του 10%.

«Έχουν υποβληθεί μόλις 3500 με 4.000 δηλώσεις στη ΔΟΥ Πύργου και άλλες τόσες περίπου στη ΔΟΥ Αμαλιάδας, όταν άλλες χρονιές τέτοια περίοδο ήμασταν στις 40.000. Προφανώς φέτος θα υπάρχει καθυστέρηση, όμως αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τις βεβαιώσεις που λαμβάνουμε από τους ασφαλιστικούς φορείς, αφού κάποιοι δεν έχουν στείλει καθόλου και άλλοι έχουν στείλει λανθασμένες. Κατά συνέπεια, προχωρούν μόνο οι πολύ απλές δηλώσεις, χωρίς ιδιαιτερότητες. Πιστεύω ότι είναι απαραίτηση η παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ο κλάδος των λογιστών και των φοροτεχνικών είναι σε απόγνωση», τόνισε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot