FOLLOW US: facebook twitter

Παράταση ενός έτους για το Επικουρικό προσωπικό

Ημερομηνία: 12-12-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Αποτέλεσμα φαίνεται πως είχαν οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στην υγεία καθώς μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, η κυβέρνηση πήρε πίσω την απόφαση της, για παράταση των συμβάσεων μόνο για έξι μήνες.

Ειδικότερα, ενώ αρχικά σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλεπόταν ότι θα δινόταν παράταση στο επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων μόνο έξι μήνες, τελικώς το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει παράταση ενός χρόνου και μέχρι τις 31.12.2024.

Πρόκειται για επικουρικούς υγειονομικούς όλων των κατηγοριών, γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό τόσο του ΕΣΥ όσο και του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ.

Η αρχική δημοσιοποίηση της παράτασης έξι μηνών είχε γίνει πριν από περίπου μία εβδομάδα και ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις και από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Πύργου όπου την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήσαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη στήριξη της ΠΟΕΔΗΝ και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Ηλείας, στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας στον Πύργο.

Η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου

Υπό το πρίσμα αυτό η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου αλλά και της ρύθμισης του υπουργείου Υγείας προβλέπει:

«Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 όλες οι ενεργές κατά την 31η.12.2023 συμβάσεις επικουρικού προσωπικού των κλάδων ιατρικού, νοσηλευτικού και πάσης φύσεως λοιπού προσωπικού, δύναται να παρατείνονται από τη λήξη τους και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει την 31η.12.2024.

Για την υλοποίηση των ανωτέρω μεριμνά ο Διοικητής κάθε επιμέρους φορέα, οι δε αναγκαίες πιστώσεις καλύπτονται κατόπιν ισόποσης επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η παράταση των συμβάσεων δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα της σχέσης εργασίας, βάσει της οποίας προσλήφθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές».

Να σημειωθεί ότι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία υπηρετούν περίπου 10.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις επικουρικού προσωπικού οι οποίες ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ενώ όσον αφορά τη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου το 40% του προσωπικού της είναι συμβασιούχοι. Μάλιστα υπάρχουν εργαζόμενοι και γιατροί στα νοσοκομεία που είναι επικουρικοί ακόμη και 5 χρόνια, χωρίς να γνωρίζουν εάν κάποια στιγμή θα μονιμοποιηθούν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot