FOLLOW US: facebook twitter

Παραπονούνται οι δάσκαλοι… και με το δίκιο τους – Τους ζητούν να ελέγξουν τις σχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις

Ημερομηνία: 03-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

Έντονη είναι η αντίδραση του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πύργου, μετά το έγγραφο του τμήματος Διοικητικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας προς όλες τις σχολικές μονάδες με το οποίο ζητείται να ενημερώσουν άμεσα για την κατάσταση την οποία βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις της σχολικής μονάδας του καθώς και για τυχόν προβλήματα που υπάρχουν σε αυτές.

Όπως τονίζει ο Σύλλογος «οι εκπαιδευτικοί καλούνται να γίνουν μηχανικοί και μάλιστα να κάνουν «αυτοψία» λες και η αυτοψία είναι κάτι που δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, λες και η ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικού προσωπικού μπορεί να ανατεθεί στο τι «θα δει» ή «δε θα δει» ο εκπαιδευτικός. Όλως περιέργως όμως, στο παραπάνω έγγραφο, δε γίνεται απολύτως καμία αναφορά στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας  (στους οποίους λειτουργούν τα σχολεία αρμοδιότητας του Συλλόγου μας) και την εκ του νόμου υποχρέωση που αυτοί έχουν να ελέγξουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις των σχολικών τους μονάδων, δια των αρμοδίων υπηρεσιών τους (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών).

Με άλλα λόγια δηλαδή, καλούνται οι συνάδελφοι –με πρώτους, τους Διευθυντές-  να υποκαταστήσουν το ρόλο του πολιτικού μηχανικού του Δήμου και να βεβαιώσουν στην υπηρεσία τους για την κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του σχολείου τους, χωρίς αυτό να εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους και χωρίς να διαθέτουν καν τις απαραίτητες γνώσεις. Ας φανταστούμε όλοι μας λοιπόν έναν Διευθυντή σχολείου, να βεβαιώνει εγγράφως ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις της σχολικής του μονάδας βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και, αμέσως μετά την έναρξη του σχολικού έτους, μόλις οι μαθητές ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τις – κατάλληλες και λειτουργικές κατά τον Διευθυντή-  αθλητικές εγκαταστάσεις, συμβεί ένα ατύχημα –η, ω μη γένοιτο, δυστύχημα. Ποιοι θα έρθουν να ελέγξουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις; Μα, φυσικά, μηχανικοί και όχι Διευθυντές άλλων σχολικών μονάδων. Σε ποιον θα προκύψουν ποινικές ευθύνες για το ατύχημα ή δυστύχημα; Μα, φυσικά, στον Διευθυντή του σχολείου, ο οποίος διέπραξε το μέγα «σφάλμα», να βεβαιώσει την καταλληλότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων του σχολείου του, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα αυτή και χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις!!! Έτσι δεν είναι;

Αυτή η τραγική κατάσταση, οι σοβαρές ελλείψεις με ευθύνη της κυβέρνησης, που πλέον γίνονται επικίνδυνες για μαθητές και εκπαιδευτικούς, επιβεβαιώνονται με τον πιο εμφατικό τρόπο στην περίπτωση της Ηλείας και άλλων νομών, όπου καλούνται οι εκπαιδευτικοί να μπαλώσουν τα κενά στις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες. Βεβαίως, μεγάλες είναι οι ευθύνες και της δημοτικής αρχής: Αντί να μπει μπροστά στην ενημέρωση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, αντί να διεκδικήσει με κάθε μορφή πάλης τον έλεγχο των εγκαταστάσεων και την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων με ευθύνη του κράτους, αντί να παλέψει για προσλήψεις μόνιμου τεχνικού προσωπικού, αφήνει την κυβέρνηση στο απυρόβλητο και αναλαμβάνει την «ευθύνη» να χρεώσει τους εκπαιδευτικούς με καθήκοντα που δεν τους αναλογούν. Το ότι πρόκειται για «ευθύνη» που αφορά εκατοντάδες ζωές παιδιών και στην ουσία φορτώνεται στην τύχη και την καλή «ματιά» του εκάστοτε εκπαιδευτικού καθιστά ακόμα πιο σοβαρά τα πράγματα.

Με βάση τα παραπάνω, ο Σύλλογός μας, καλεί τους Διευθυντές και Προϊσταμένους  και όλους, γενικά, τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα σχολεία αρμοδιότητας του Συλλόγου μας, να μην προχωρήσουν σε καμία –προφορική ή γραπτή- ενημέρωση προς την Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης Ηλείας σχετικά με την καταλληλότητα ή μη των αθλητικών εγκαταστάσεων των σχολείων τους, γιατί θεωρεί ότι δεν εμπίπτει στα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των Διευθυντών και, γενικότερα, των εκπαιδευτικών».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος