FOLLOW US: facebook twitter

ΔΕΗ: Κρυφές αυξήσεις με προπέτασμα την καταστροφολογία

Ημερομηνία: 03-09-2019 | Συντάκτης:

Εκτός από τις γνωστές αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας που υπερβαίνουν το 16%, η αύξηση για τους επαγγελματίες φτάνει το 23% και για τους αγρότες το 13,2%!

Αυξήσεις-φωτιά για όλους κρύβουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που επισημοποιήθηκαν λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ της Παρασκευής!

Πέρα από το «ψαλίδι» που μειώνει κατά 50% την έκπτωση συνέπειας για το 65% των καταναλωτών, η απόφαση της νέας διοίκησης της Επιχείρησης αποκάλυψε αυξήσεις που είχαν αποσιωπηθεί στο μπαράζ των διαρροών.

Η μόνη ένδειξη για τους υποψιασμένους ήταν η καταστροφολογία σε βάρος της ΔΕΗ από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και η διόγκωση υπαρκτών αλλά συγκυριακών προβλημάτων στα οικονομικά της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.

Οι νέοι τιμοκατάλογοι, που ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός από τις γνωστές αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας που υπερβαίνουν το 16%, έκρυβαν αναπροσαρμογή στα πάγια όλων των κατηγοριών, που στους επαγγελματίες φτάνει το 23%! Στους αγρότες η «κεραμίδα» διαμορφώνεται στο 13,2%.

Αύξηση 22,5% επιβάλλεται και στα τέλη φωτισμού κοινόχρηστων χώρων, όπως πλατείες και δρόμοι, που εμφανίζονται ως δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ ακριβαίνει και η ελάχιστη χρέωση.

Οι γνωστές και κυρίως οι κρυφές επιβαρύνσεις πολύ δύσκολα θα ισοσκελιστούν, όπως διαβεβαιώνει ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, από την προωθούμενη μείωση του Ειδικού Τέλους Μεταφοράς Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που προορίζεται για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών.

Η τροπολογία, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης, προβλέπει ότι θα διαμορφώνεται με υπουργική απόφαση ώς το τέλος του 2020.

Οι πληροφορίες λένε ότι γι’ αυτό το διάστημα η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ θα περιοριστεί στα 0,017 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,02267 ευρώ που ήταν ώς τώρα, χάρη στο αποθεματικό των 180 εκατ. ευρώ που παρέδωσε η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 το συγκεκριμένο ταμείο είχε έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ. Εξανεμίζεται επίσης η ελάφρυνση που πρόλαβαν να δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς που εκδόθηκαν μετά την 1η Μαΐου, από τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από 13% σε 6%. Από την 1η Νοεμβρίου οι καταναλωτές χαμηλής τάσης θα επιβαρύνονται και με ρήτρα δικαιωμάτων ρύπων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος