FOLLOW US: facebook twitter

Παραδοσιακοί χοροί στην Ολυμπία

Ημερομηνία: 20-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

olympia-xoroi_2Μια ακόμη εκδήλωση ενόψει της Αφής της Φλόγας

Άρωμα ελληνικής παράδοσης είχε το βράδυ της Δευτέρας 18 Απριλίου η ντυμένη στα γιορτινά για την Αφή της Φλόγας Αρχαία Ολυμπία, με μια εντυπωσιακή επίδειξη παραδοσιακών χορών από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα που διοργάνωσε ο Δήμος.

Η εκδήλωση έγινε στον αύλειο χώρο του παλαιού δημαρχείου Ολυμπίας, οι κερκίδες του οποίου γέμισαν από κόσμο που παρακολούθησε για δύο και πλέον ώρες ένα απολαυστικό θέαμα. Την εκδήλωση που παρουσίασαν οι Πόπη Γαλανοπούλου και Μαρία Μπίρμπα, άνοιξε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς, ο οποίος καλωσορίζοντας χορευτές και κοινό τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Αφή της Φλόγας είναι η γιορτή των ανθρώπων της Ολυμπίας αλλά και όλου του κόσμου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις – προπομπούς.

olympia-xoroi_1

Πρώτο χορευτικό σχήμα, η σχολή χορού «Εν Χορώ», με τις εντυπωσιακές αρχαιοελληνικές ενδυμασίες των χορευτριών σαν μια αλληγορία των ιερειών της τελετής Αφής, σε μια χορογραφία της Αθανασίας Νικολετοπούλου.

olympia-xoroi_4

Ακολούθως το χορευτικό τμήμα Αρχαίας Ολυμπίας με χοροδιδάσκαλο τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Νίκο Χρυσανθακόπουλο και η χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου «Η Πιλαλίστρα» με δασκάλα χορού την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Γεωργία Μουρούτη, παρουσίασε χορούς της Πελοποννήσου και της Ρούμελης. Αμέσως μετά ο χορευτικός όμιλος Πύργου «Ηλείων Παράδοσις» με δασκάλα χορού την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Γεωργία Λάττα, παρουσίασε χορούς από τα νησιά των Κυκλάδων. Επόμενο χορευτικό ήταν το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου με χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία, υπό τις οδηγίες του χοροδιδασκάλου καθηγητή Φυσικής Αγωγής Νίκου Τζανέτου. Στη συνέχεια το χορευτικό τμήμα Πελοπίου με δασκάλα χορού την Γ. Μουρούτη παρουσίασε χορούς της Μακεδονίας, για να ακολουθήσει ο μουσικοχορευτικός όμιλος Πύργου «Μωραΐτες» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Ηλείας, με χορούς από την Κρήτη και χοροδιδάσκαλο τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Θέμη Μπατουδάκη. Την βραδιά έκλεισαν τα χορευτικά τμήματα Λαμπείας, Κούμανι και Λάλα, με χοροδιδάσκαλο τον Αριστοτέλη Κλαμαριά.

olympia-xoroi_3

Ανάμεσα στους παριστάμενους υπήρχαν μαθητές και δάσκαλοι από την αδελφοποιημένη με την Ολυμπία πόλη της Γιακουτίας στη Σιβηρία, καθώς στο ισόγειο του δημαρχείου λειτουργεί και έκθεση από την πόλη αυτή. Εντυπωσιακό ήταν το κλείσιμο της βραδιάς με πολλούς από τους θεατές να μπαίνουν στο χορό.

olympia-xoroi_5

Παρόντες στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, ο υπεύθυνος Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Φώτης Καϋμενάκης, οι αντιδήμαρχοι Ολυμπίας Γιώργος Δεββές, Πέτρος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πανάγος Παντελάκος, ο αστυνομικός διευθυντής Θωμάς Καραχάλιος, η διευθύντρια της ΕΘΝΟΑ Ιλεάνα Κλοκώνη, οι πρόεδροι της Κοινωφελούς Επιχείρησης Άρης Παναγιωτόπουλος, του ΝΠΔΔ Αντώνης Χρυσανθακόπουλος και της σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρόη Αντωνοπούλου, ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος, ο τ. έφορος αρχαιοτήτων Άγγελος Λιάγκουρας, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κ.α.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος