FOLLOW US: facebook twitter

«Ο δρόμος των αθλητών προς τη δόξα»

Ημερομηνία: 20-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

ilida-dromos-doxa2

Ξεκίνησε χθες από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία – Ο δήμαρχος Ήλιδας υποδέχθηκε πεζοπόρους και ιππείς

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης 19 Απριλίου, ξεκίνησε από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία, «ο Δρόμος των Αθλητών προς τη Δόξα».

ilida-dromos-doxa1

Πρόκειται για την διήμερη πεζοπορία που διοργανώνει ο Φυσιολατρικός – Οικολογικός Σύλλογος Νομού Ηλείας «Ο Επτάλοφος», η οποία καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία και την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, για τους αγώνες του «Ρίο 2016», την Πέμπτη 21 Απριλίου.

Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και η αντιπροσωπεία του Δήμου, ανέμεναν τους πεζοπόρους και τους ιππείς που τους συνόδευαν, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου.

ilida-dromos-doxa4

Εκεί είχε στηθεί ένα όμορφο τελετουργικό, με τη συμμετοχή ομάδας μαθητών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας που παρουσίασαν δρώμενο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μαθητών του 5ου Δημοτικού και του 2ου Γυμνασίου που απήγγειλαν ποιήματα, χορευτικό από το 2ο Δημοτικό και επίσης από το 2ο Γυμνάσιο, το χορευτικό του Δήμου Ήλιδας και επίδειξη αθλητών του αρχαίου αγωνίσματος Παγκράτιο, από τον Αθλητικό Σύλλογο Αμαλιάδας «ΑΡΡΑΧΘΙΩΝ».

 

ilida-dromos-doxa3

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές σχολείων της Ήλιδας, όπως επίσης και κάτοικοι της Αμαλιάδας.

Χαιρετισμούς, εκτός του Δημάρχου Ήλιδας, απηύθυναν ο Διευθυντής της Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Ζεύλας και ο πρόεδρος του Συλλόγου» Επτάλοφος» κ. Παναγιώτης Αχιλλεόπουλος.

ilida-dromos-doxa5

Ομιλία δημάρχου Ήλιδας

Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ήλιδας μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Κυρίες και κύριοι, ο Δήμος Ήλιδας, στο πλαίσιο της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας «Ρίο 2016», αποφάσισε εφέτος να συμμετέχει σε όλες τις παράλληλες δράσεις, που διοργανώνονται τόσο στην περιοχή μας, όσο και σε ολόκληρη την Ηλεία.

Με αυτό ως γνώμονα, στηρίζουμε στο μέτρο του δυνατού, την προσπάθεια φορέων και εθελοντικών συλλόγων, όπως και η δική σας πεζοπορία από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία.

«Ο Δρόμος των αθλητών προς τη Δόξα», που διοργανώνεται από όλους εσάς τους πεζοπόρους και μέλη του Φυσιολατρικού Οικολογικού Συλλόγου Ηλείας «Επτάλοφος», δείχνει το μεγαλείο του Ολυμπισμού και της Εκεχειρίας.

Του γεγονότος που κατά την αρχαιότητα οι αθλητές αναμετρώντων με τους υπόλοιπους αθλητές του τότε γνωστού κόσμου, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Η Ολυμπιακή περίοδος τότε ήταν κάτι ξεχωριστό.

Όχι μόνο για τις επιδόσεις και τους Ολυμπιονίκες που έμειναν στην ιστορία, αλλά και για την Ιερά Εκεχειρία.

Την πάλη του ανθρώπου με το ίδιο του το πολεμοχαρές είναι. Την περίοδο που έπαυαν όλες οι εχθροπραξίες και σταματούσαν οι πόλεμοι.

Αυτό το μεγαλείο προσπαθούμε να αναβιώσουμε και σήμερα,  δείχνοντας σε όλη την ανθρωπότητα το δρόμο προς τη δόξα. Διδάσκοντας στην πράξη στον ίδιο μας τον εαυτό, τις έννοιες που έμειναν αναλλοίωτες στο χρόνο, να μας ακολουθούν και να μας στοιχειώνουν.

Είναι βαριά η παρακαταθήκη της περιοχής μας, όμως μας αρέσουν τα μεγάλα στοιχήματα. Βασικότερο όλων είναι να αποκαταστήσουμε την ιστορία και να δώσουμε στην Ήλιδα το ρόλο που της αρμόζει, όσον αφορά στην Ιερά Εκεχειρία.

Για εμάς η αρχαία Ήλιδα και η ευρύτερη περιοχή μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν, έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης τόσο του δήμου μας, όσο και της Ηλείας γενικότερα.

Πλέον, με τις προσπάθειες εξωστρέφειας που έχουμε ξεκινήσει από κοινού όλοι εμείς μαζί, νιώθουμε πως έχει φτάσει η ώρα να γίνει η σύνδεση της διοργανώτριας πόλης και της πόλης τέλεσης των Αγώνων.

Να αναδειχθεί η ιστορία της Ιεράς πομπής, που οι αθλητές με τους Ελλανόδικες έπειτα από μακρά παραμονή και προετοιμασία στην Αρχαία Ήλιδα, μετέβαιναν στην Ολυμπία.

Στόχος δικός μας είναι η διαρκής ανάδειξη της Ήλιδας, και της ιστορίας της.  Να πρωτοστατήσουμε και να συμβάλουμε, βάζοντας το δικό μας λιθαράκι, προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστός ο τόπος όπου συνέβαλε αποφασιστικά στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και πανανθρώπινες  αξίες, όπως αυτές της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι, του Ολυμπισμού  και της Ιεράς εκεχειρίας.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος